Dobrý den, prosím o radu, jak vybrat kohouta.
Vypiplatala jsem kuřátka 10 slepic, ale z toho 3 kohouty. Jednoho jsem už darovala a daruji i dalšího, ale nevím jak vybrat. Mám kohouta šumavanky, krásně zbarveného, hodně dominantního a druhý kohout je plymutka zlatá, takový hodný mazlík.
Slepice pouštíme na zahradu a nechci agresivního kohouta.
Obávám se, že velká dominance je počátek agrese, proto uvažuji, zda si nenechat raději ošklivějšího a línějšího kohouta.
Děkuji za rady od zkušenějších chovatelů.
Asi i tady platí, že všeho moc škodí - měla jsem žlutého kohouta orpington. Krásný, veliký a obrovský mazel. Bohužel o slepice opravdu neměl žádný zájem a když se motaly okolo něj, tak je dokonce klobal. Darovala jsem ho. Taky jsem měla též nádherného a velkého modrého kohouta kočinky. Ten zas byl pravý opak - od čtyř měsíců se pokoušel na mě útočit... V sedmi měsících skončil v papiňáku.
Ano, také jsme měli jednou zlého kohouta, který po nás skákal a útočil, okamžitě šel na špalek. Ale to je agrese vůči lidem. Pod slovem dominantní se spíše myslí v hejnu vůči ostatním ptákům ne? Já tomu moc nerozumím, mám kohouty teprve druhým rokem a Orpini jsou mírné plemeno, těžko se mi vybírá.