Zdravím všechny,
jsem tu nový a chtěl bych od Vás nějaký tip na líhňový termostat.
Ne moc drahý, ale hlavně spolehlivý. Prošel jsme celé fórum, a mám zmatek v tom všem, co se tady o termostatech píše.Jeden doporučuje to a druhý ono.
Já osobně bych se přiklonil k termostatu, který nemá na výstupu relé.
Nevím jak se přesně těmto termostatům nebo regulátorům říká, ale řídí zátěž v našem případě
topného tělesa přímo - to znamená přidává a ubírá výkon podle teploty.
Kdysi jsem takový termostat měl - ale nemůžu najít ani schéma, že bych to popřípadě zbastlil.
Pamatuji si, že fungoval perfektně.Na výstupu byl buď triak nebo tyristor - to už nevím.
Uvítám i případné schéma nebo odkaz.
Předem díky za odezvu.
Manžel mi chtěl něco podobného udělat, a někde prý má integrovaný obvod, který to celé dělá sám. Chrlí tady na mne nějaké údaje o triacích s předřazeným diakem, děliče, potenciometry, termistor...Upozorňuje na nebezpečí rušení domácích spotřebičů a na bezpečnost - plastové hřídelky...
Pokud byste měl zájem, má i někde schéma, pokusí se ho najít. Dana.
ovecka
napsal(a):
Manžel mi chtěl něco podobného udělat, a někde prý má integrovaný obvod, který to celé dělá sám. Chrlí tady na mne nějaké údaje o triacích s předřazeným diakem, děliče, potenciometry, termistor...Upozorňuje na nebezpečí rušení domácích spotřebičů a na bezpečnost - plastové hřídelky...
Pokud byste měl zájem, má i někde schéma, pokusí se ho najít. Dana.
Zdravím, objevil jsem tenhle : http://www.chovvb.wz.cz/C_termostat1.html
Má s tím někdo zkušenosti ?
Jinak paní Dano samozřejmě uvítám schéma.
Zkusil bych to zbastlit a uvidíme.
Předem díky.
Ono nejde tak jen o spolehlý termostat. Líheň musí splňovat i další požadavky. Jakýkoliv termostat s přesností 0,1°C vám poslouží, ale je třeba, aby teplota byla stejná v celé líhni, přiměřená výměna vzduchu a vlhkost. A vše aby bylo umístěno v místnosti se stálou teplotou, pokud nechcete vytvářet složitější zapojení se zpětnou vazbou teploty a vlhkosti.
Zdravím všechny,
tak jsem dnes dokončil bastl terostatu podle http://www.chovvb.wz.cz/C_termostat1.html
Musím konstatovat, že termostat, chodí, jak se říká na první zapojení.
Jen mě v podstatě vadila velká hystereze, která byla cca.0,5 stupňů i více.
Nakonec jsem to vyřešil tak, že jsem místo trimru 5M dal trimr 4,7M a odpor v sérii taky 4,7 M.
Tím se hystereze zmenšila na minimum.
Momentálně je hystereze na 0,005 zapíná a vypíná okamžiě - přesné výsledky budu mít až zítra po testu.
A když nevyužiji tento termostat do líhně, tak alespo\ń do odchovny.
Zdar všem chovatelům.
Https://www.bucek.name/
do vyhledávání dejte MAA436 cena 120Kč. Dana.