Dobrý den přátelé,
Jdu za vámi s radou. Když jsem hledal slepice na snášku (ne na výstavy) tak mi můj velmi dobrý přítel poradil at si na začátek koupiím pár vyřazených nosnic. Tak jsem loni na jaře zakoupil 5 vynesených nosnic. Měl by to snad být průmyslový leghorn. No a ted jsem přemýšlel co dál. Má kamarádka mi poradila at pořídím ještě vynesené slepice ale tentokrát hnědé a at si k nim dám kohouta vlašky koroptví že prý z tohoto spojení vzniká barevně zajimavá slepice a velmi dobrou snáškou a proto prosím o jestli má někdo s tímto spojením zkušenosti aby mi je napsal popřípadě dal i foto jak ti bezvadní kříženci vypadají. děkuji mnohokrát.
Ing. Holan
Uživatel s deaktivovaným účtem
holandan
napsal(a):
Dobrý den přátelé,
Jdu za vámi s radou. Když jsem hledal slepice na snášku (ne na výstavy) tak mi můj velmi dobrý přítel poradil at si na začátek koupiím pár vyřazených nosnic. Tak jsem loni na jaře zakoupil 5 vynesených nosnic. Měl by to snad být průmyslový leghorn. No a ted jsem přemýšlel co dál. Má kamarádka mi poradila at pořídím ještě vynesené slepice ale tentokrát hnědé a at si k nim dám kohouta vlašky koroptví že prý z tohoto spojení vzniká barevně zajimavá slepice a velmi dobrou snáškou a proto prosím o jestli má někdo s tímto spojením zkušenosti aby mi je napsal popřípadě dal i foto jak ti bezvadní kříženci vypadají. děkuji mnohokrát.
Ing. Holan
Pokud chcete primárně slepice na snášku, tak se vykašlete na vynesené geronty i na pokusy s vlaškami a pořiďte si normálně mladé kuřice.
Nechápu proč je nazíváte geronty. vždyt jsou to slepice které po přepeření nesou lepé než kdejaké kuřice koupené od pojízdného prodejce za nehorázné peníze. Proč kupovat mladé kuřice když takto zachráním pár slepiček které se mi za to odvděčí. Ted mi moje po přepeření začali snášet a od 5 gerontů jak vy říkáte sbírám každý den 3-4 vejce. takže děkuji nechci předražené kuřice.
Ing. Holan
Nuž súhlasím s predošlým príspevkom, ja osobne by som nenechala liahnuť tieto vajíčka, za prvé sú to hybridky ale ak sa vám páčia, potom si môžte dalšie vyradené kúpiť. Aj mne je ľúto tých sliepok, využijú ich ako stroje a končia, ale zas nemusím zachraňovať všetko. No ak chcete ale naozaj iba veľa vajec zrejme sú na to hybridky lepšie, ak chcete mať aj krásne sliepky potom radšej kúpiť kurčatá či nasadové vajcia.
Dobrý den, nám loni kvočna vyseďela kuřata po slepicich dekalb White ( průmyslový leghorn) a po kohoutovi vlaška rodobarvá šedoprsa. Všechna kuřata jsou bílá, nechali jsme si i jednoho kohouta. Kohout ma trošičku zlatý nádech v sedlovému závěsu a slepičky sem tam po těle černé peříčko. Tvarem je to všechno jako leghornka. Slepičky jsou možná trošku mohutnější. Nesou normálně jako ostatní slepice, jen možná mají menší vejce, ale to se snad spraví příští rok. Ale že by to byly nějaké extra nosnice, lepší než dekalb White, tak to říct nemůžu.Na dekalb White já nedám dopustit.
Jinak z křížení leghornky( i průmyslové) s jakkoli zbarveným kohoutem, ale i v opačném křížení, budou všechna kuřata vždycky bílá, protože bílá barva u leghorn je dominantní. Sem tam budou mít to černé peříčko.
Z křížení hnědá nosnice a vlašák kohout zkušenosti nemám.
1978milan
napsal(a):
Dobrý den, nám loni kvočna vyseďela kuřata po slepicich dekalb White ( průmyslový leghorn) a po kohoutovi vlaška rodobarvá šedoprsa. Všechna kuřata jsou bílá, nechali jsme si i jednoho kohouta. Kohout ma trošičku zlatý nádech v sedlovému závěsu a slepičky sem tam po těle černé peříčko. Tvarem je to všechno jako leghornka. Slepičky jsou možná trošku mohutnější. Nesou normálně jako ostatní slepice, jen možná mají menší vejce, ale to se snad spraví příští rok. Ale že by to byly nějaké extra nosnice, lepší než dekalb White, tak to říct nemůžu.Na dekalb White já nedám dopustit.
Jinak z křížení leghornky( i průmyslové) s jakkoli zbarveným kohoutem, ale i v opačném křížení, budou všechna kuřata vždycky bílá, protože bílá barva u leghorn je dominantní. Sem tam budou mít to černé peříčko.
Z křížení hnědá nosnice a vlašák kohout zkušenosti nemám.
Děkuji moc za odpověd
zkusím uvidím
Ing. Holan
holandan
napsal(a):
Dobře,
Tak tedy znovu: Má někdo zkušenost s kříženci ze spojení dominant bílý, hnědý + kohout Vlaška koroptví? děkuji moc za odpovědi
Ing. Holan
Velká variabilita v exteriéru a v užitkovosti oproti finálním hybridům pokles. Jak v množství, tak ve velikosti vajec. To jsou prostě zakony základu genetiky, při křížení heterozigotnich znaků s homozigotnimi. Ekonomicky je proto lepší koupit nějakou finální užitkovou kombinaci, třeba sexovana kurata, když si je chcete odchovat sám a nemusíte krmit polovinu kohoutu. Ale to vy, dle vašich reakcí, slyšet nechcete, takže hodně úspěchů při krizeni.
napsal(a):
Velká variabilita v exteriéru a v užitkovosti oproti finálním hybridům pokles. Jak v množství, tak ve velikosti vajec. To jsou prostě zakony základu genetiky, při křížení heterozigotnich znaků s homozigotnimi. Ekonomicky je proto lepší koupit nějakou finální užitkovou kombinaci, třeba sexovana kurata, když si je chcete odchovat sám a nemusíte krmit polovinu kohoutu. Ale to vy, dle vašich reakcí, slyšet nechcete, takže hodně úspěchů při krizeni.
Děkuji za přání
Ing. Holan
napsal(a):
Každý nějak začínal. A proč se to nenaučit na hybridkách? Na podzim 2016 jsem koupila vynesené slepice hnědé. Ještě 3 měsíce snášely jak divé a potom začala jedna po druhé odcházet na zánět vejcovodu. Teď tam mám už jenom 2, ale spíš pro okrasu. Pořád slibuju, že půjdou do polívky a nějak se k tomu nemohu dostat. Každému nejde v první řadě o ekonomiku, ale něco si dokázat.
přezdívka
napsal(a):
Každý nějak začínal. A proč se to nenaučit na hybridkách? Na podzim 2016 jsem koupila vynesené slepice hnědé. Ještě 3 měsíce snášely jak divé a potom začala jedna po druhé odcházet na zánět vejcovodu. Teď tam mám už jenom 2, ale spíš pro okrasu. Pořád slibuju, že půjdou do polívky a nějak se k tomu nemohu dostat. Každému nejde v první řadě o ekonomiku, ale něco si dokázat.
Děkuji moc za odpověd
Ing. Holan
Před pár dny se podobný dotaz zde již řešil.
Možná tedy některému tazateli přijdou reakce diskutujících
příliš drsné. Není potřeba se znepokojovat. Prostě nejde donekonečna
omílat tu stejnou písničku.
Navíc se virtuální věty velmi často mohou zdát drsnější,
než by ve skutečnosti byly.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3418205/vlasky-a-leghornky#a3419144
Programů "Dominant Hnědý" je několik různých a každý vznikl jinou cestou.
Tudíž je vhodné se ujistit, jaký z programů máte zrovna vy.
Nejčastější je D102. Tam vám část kuřat bude vycházet lehce do bíla,
teoreticky i podle pohlaví, ale nyní můj mozek nepracuje již natolik,
aby to analyzoval, navíc bych vás připravil o překvapení,
a část bude tak nějak "medově-hnědá".
Na fotkách jsou kuřata ze spojení 1,0 D 102 x 0,1 Vlaška koroptví
z vajec sloužících pro otestování nové líhně.
(pozor, kohout je téměř bílý, slepice hnědá - colorsexing, dědič. křížem)
Kuřata vyšla 50 na 50, obě pohlaví - půlka slepiček stříbrno-bílá, kohoutci
zlato-bílí, půlka medově červená (obě pohlaví podobná,1,0 jsem nenechával
dorůst, viz. foto.
To úplně bílé kuřátko na předposlední a poslední fotce je 1,0 D102 x 0,1 D229,
takže = bílý.
Je to celkem zábava si takhle ověřovat genetiku v praxi.
Ing. Jan z Gaučan.
honzapm
napsal(a):
Před pár dny se podobný dotaz zde již řešil.
Možná tedy některému tazateli přijdou reakce diskutujících
příliš drsné. Není potřeba se znepokojovat. Prostě nejde donekonečna
omílat tu stejnou písničku.
Navíc se virtuální věty velmi často mohou zdát drsnější,
než by ve skutečnosti byly.
https://www.ifauna.cz/drubez/diskuse/detail/3418205/vlasky-a-leghornky#a3419144
Programů "Dominant Hnědý" je několik různých a každý vznikl jinou cestou.
Tudíž je vhodné se ujistit, jaký z programů máte zrovna vy.
Nejčastější je D102. Tam vám část kuřat bude vycházet lehce do bíla,
teoreticky i podle pohlaví, ale nyní můj mozek nepracuje již natolik,
aby to analyzoval, navíc bych vás připravil o překvapení,
a část bude tak nějak "medově-hnědá".
Na fotkách jsou kuřata ze spojení 1,0 D 102 x 0,1 Vlaška koroptví
z vajec sloužících pro otestování nové líhně.
(pozor, kohout je téměř bílý, slepice hnědá - colorsexing, dědič. křížem)
Kuřata vyšla 50 na 50, obě pohlaví - půlka slepiček stříbrno-bílá, kohoutci
zlato-bílí, půlka medově červená (obě pohlaví podobná,1,0 jsem nenechával
dorůst, viz. foto.
To úplně bílé kuřátko na předposlední a poslední fotce je 1,0 D102 x 0,1 D229,
takže = bílý.
Je to celkem zábava si takhle ověřovat genetiku v praxi.
Ing. Jan z Gaučan.
Děkuji moc za odpověd, Přesně takové jsem čekal. Právě mám rád překvapení a tak se moc těším co vylíhnu.
Ing. Hodan