Dobry vecer, mohl by mi tady, prosim, zkuseny chovatel poradit, zda a kdy je mozne pouzit vajicka od mlade slepice k lihnuti? A kdy je kohout pohlavne dospely, aby vajicka byla oplozena, popripade jak mohu zjistit oplozenost vajec ? Slepicka je stara 9 mesicu, ted zacala snaset. Je to plemeno orpington, kohout je jeste mlady 5ti mesicni, ale dost aktivni. Dekuji Zuzana.
Použít je možno vajíčka, která dosáhnou minimální násadovou hmotnost.Kohout je pohlavně dospělý, když začne pojímat slepice. Slepičku nechte snášet alespoň 3-4 týdny, pak už by vajíčka mohla být dostatešně velká. Já osobně líhnu od mladých slepiček, které mají v době sběru násadových vajec 11 měsíců a beru vejce s co nejvyšší hmotností (minimálně 57g - tj. o 2g více než je minimální hmotnost pro NH). Je pravda, že hempšírky mají v tu dobu za sebou 4,5 měsíce snášení a vajíčka jsou vcelku pěkná. Dana
Ozvou se vám chovatelé, že líhnou až od slepiček druhým rokem. Je to lepší z hlediska velikosti vajec, potažmo kuřat a máte ověřené vlastnosti slepic, vyřazené kvočny atd....Záleží na vás, co je prioritou, zda rozšířit hejno, nebo ověřovat stávající materiál.
Ovečko, děkuji za reakci. Ano, kohout se snaží pojímat, ale někdy mu to nevyjde, slepice mu uteče. Vajíčka jsou relativně velká kolem 64 gr. Dokonce jedno 84 gr, bylo dvoužloutkové. Jaký na to máte názor? Mě se to nezdá úplně v pořádku u tak mladé slepičky (9a1/2 měsíce). Děkuji Zuzana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dvoužloutkové nelíhnout.
jinak devět měsíců stará leghornka není žádné miminko.
a pohlaví nepoznáte. ono jedna věc je, že je vymyšlená metoda a dají se najít nákresy, druhá věc je pokoušet se u jednodenního kroutícího se kuřete vůbec najít kloaku, natož v ní něco vykoukat. trvá prý dva roky praxe v líhni, než se to člověk naučí.
napsal(a):
Dvoužloutkové nelíhnout.
jinak devět měsíců stará leghornka není žádné miminko.
a pohlaví nepoznáte. ono jedna věc je, že je vymyšlená metoda a dají se najít nákresy, druhá věc je pokoušet se u jednodenního kroutícího se kuřete vůbec najít kloaku, natož v ní něco vykoukat. trvá prý dva roky praxe v líhni, než se to člověk naučí.
Bodlinko, Zuzka má orpiny ne leghorn. Asi jste se přehlédla. Dana.
Ano, jedná se o Orpingtonku perlovou/ porcelánovou. ty dospívají poměrně dlouho, vím. Jen mě zarazilo to dvoužloutkové u mladé slepice. Myslela jsem, že je to výhrada starších slepic. Uvidím, jestli se to bude opakovat. Slepice nechám snášet ještě ty 3 týdny, kohuout do té doby získá praxi.
Zuzkaa
napsal(a):
Ano, jedná se o Orpingtonku perlovou/ porcelánovou. ty dospívají poměrně dlouho, vím. Jen mě zarazilo to dvoužloutkové u mladé slepice. Myslela jsem, že je to výhrada starších slepic. Uvidím, jestli se to bude opakovat. Slepice nechám snášet ještě ty 3 týdny, kohuout do té doby získá praxi.
U nás mladé hybridky taky sem tam snesly dvoužloutkové vejce. Teď už je to aspoň tři čtvrtě roku, co nesou normální. Vím, že hybridka se s čistokrevnou nedá srovnávat, ale stejně si myslím, že se to srovná.

Mne z 12 mládok ta najmenšia mala prvé vajíčko dvojžltkové, ale vedela som že sa to zrovná a ona bude niesť dobre a tak to aj je. Ja som o tom hodne čítala takže som nebola prekvapená. Kačka zase zniesla minivajíčko bez žltka a tiež potom už niesla poriadne a pekné vajíčka.
Díky za reakce. To dvoužloutkové bylo opravdu jen to první, ostatní vajíčka už jsou normální.
Začátku, zadky ostříhám, dík za radu. Zaujal mně obrázek na vašem profilu, ohledně rozpoznávání kohoutků a slepiček. O špičatých a kulatých vejcích jsem četla, že to je blbost, podle náznaku hřebínku by se to dalo určit, podle kloaky také, ale žepři zvednutí za hlavičku kohoutek zvedá nožičky a slepička je nechá natažené je skutečně seriozní tvrzení? Máte něco v tomto směru vyzkoušené? Díky za odpověď. Zuzana.