Některé husky pojímají i na suchu ale převážně na vodě. Dokonce mám ozkoušeno že se raději pojímají v bedně než na potoku...aspoň tedy ty naše.
Když jim zařídíte dostatek vody na pití a káčkání (malý bazének či mušličku dětské pískoviště )tak si myslím že je s přehledem můžete mít.. Záleží na vašich možnostech.
Našla jsem jednu fotku s naší koupačkou. Je to starý hluboký plech na pečení z jídelny
Děkuji za reakce. Kdyby jste byli na mém místě? Pár se zná přes rok, loni údajně odchoval osm housat, jsou oba staří 2 roky. Já je mám od půlky ledna +-. Mají boudu se dvěma hnízdy, podestýlka mech a sláma (ten mech sem vyčetl tady). Problém je, že do boudy samy nejdou, musím je tam večer zahnat. Mám u nich jezírko, které už je ale týden celé zmrzlé. Každé ráno udělám větší díru ( 2 hod a zmrzne), u přítoku voda nezamrzá, cca 20x20 cm, tam i pijí. Jak jsem psal v předchozím příspěvku, husa na sebe nenechhala housera vlézt ani když byli na vodě. Krmím ráno řepu, salát, mrkev a trochu pšenice se směsí. Večer jen pšenici a směs pro nosnice cca 1,5 hrnku. Co dělám špatně ? :).
Podat vitamíny ad3 a e plus selen přímo do zobáku jak huse, tak houserovi. Za mne doporučuji vynechat z krmení směs pro nosnice. Husy jsou citlivé na přemíru bílkovin ve stravě a z vajec takto krmených husí se špatně líhnou housata (přebytek bílku, velká housata, nedostanou se ven ). Krmím 50% oves,25% pšenice,25% tritikale a občas suchý chléb. Donedávna měly dostatek pastvy, teď je zmrzlo a tak tahají z balíku seno.
Večer je musím do husníku taktéž zavírat, samy by tam nešly.
Řekla bych, že se ještě u vás neaklimatizovaly, u husí trvá vše déle, i zvykání na nové teritorium. proto se doporučuje sestavovat chovné skupiuny do konce listopadu, aby si na vše zvykly. Dana.
Marku neděláte nic špatně akorád bych řek, že jsou u vás husy krátce Chovný pár se sestavuje na podzi.. Je jasné, že se raději pojímají na vodě. Ale nyní máme na Labi led 30 cm tak, že to musí dělat na suchu. Co se týká pojímání tak to nemusíte ani vědět nebo se snad koukáte na ně od rána do večera.Ono stačí1 minuta vaší nepzornosti a je to. Také je dobrá lodna z al seženete ji buď ve sběrných surovinách a nebo v masokombinátu.
To je ten plech jak paní ze zhora to nazývá. Je dobré se podívat na fejzbuk "DUBEŽ bez cenzury". Budete vítáni. Chovu zdar.
Děkuji všem za rady a myslíte že se celý proces posune na pozdější datum, nebo spíš až příští rok? Jinak jsem tady vyčetl a zároveň i sledoval, že se pojímají ráno po vypuštění z boudy, proto očekávám, že toho budu svědkem. Plus někdo i psal, že mívá husa vytrhané peří na krku jak se jí houser drží. Rád se nechám opravit
Husy se pojímat určitě budou. Ráno se dočkáte, pokud nalijete vodu do lodny a dáte si z povzdálí cigaretku, tak určitě. Dala bych jim ještě tak 3 týdny a pak si snad dají říci. a zkuste ty vitamíny, povzbuzují libido a spouštějí ovulaci vajíček. Navíc působí na dobrou oplozenost a životaschopnost zárodků. Odzkoušeno několika roky praxe. Dana.