Difterie? Jak léčit.

Orpingtonky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2018 10:07
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Dobrý den, mám dotaz. Minulý týden jsem zabila jednu mladou Orpingtonku s příznaky dušnosti a vydávající skřehotavé zvuky. Domnívala jsem se, že jde o mechanickou překážku v dýchacích cestách, slepice nebyla apatická, žrala a pohybovala se normálně. Vyřadila jsem ji a po 3 dnech, kdy jsem viděla, že stav se nelepší, spíše zhoršuje jsem ji zlikvidovala. Při pitvě jsem nic nenašla, měla plné vole i žaludek. Včera večer jsem zjistila příznaky u druhé mladé porcelánové. Bylo mi tudíž jasné, že jde o nákazu. Na diskuzi jsem našla příspěvky z r.2012, kde se mluví o difterii. Podle příznaků by to odpovídalo. Prosím o radu zkušených a odborníků, zsa se dá toto onemocnění vyléčit a čím. Zatím jsem podala jen Bcomplex a vitamin c. Děkuji za rady.

27.2.2018 10:19
merfi

XXX.XXX.120.19

Preco si myslite, ze ide zrovna o difteriu?Mali tie sliepky nejake vyrastky, alebo opuchy, ze ste si tym ista?Ak ide naozaj o variolu, tak ten virus tam je v celom chovnom zariadeni a zabitie zivych zvierat to uz nijako nezmierni.Ak mate sliznicnu formu, tak ich mnoho neprezije, ale ak vonkajsiu, tak je sanca na prezitie zvysku vysoka.

27.2.2018 10:25
ovecka

XXX.XXX.180.37

Difterie - slizniční forma ptačích neštovic - zde článek z Ifauny:
https://www.ifauna.cz/drubez/clanky/r/detail/37/ptaci-nestovice-variola-avium/

Ale pokud nemáte udělané vet.testy a nákazu potvrzenu, tak je to stejně střelba naslepo. Dušnost a změny hlasových projevů mohou být příznaky mnoha chorob. Důležitým znakem je vznik žlutavých lézí a příškvarků na sliznicích.
Navíc léčba jako taková není neboť se jedná o virovou infekci a léčí se pouze druhotné nákazy. Virus poměrně dlouho přetvává i ve vyléčeném zvířeti, takže se stává potenciálním bacilonosičem a nemoc může propuknout kdykoliv znovu u dalších jedinců.
Talže doufejte, že jste si tipla špatně. Pokud chcete mít jistotu, o co se jedná, nechte udělat na mrtvém zvířeti pitvu nebo odebrat vzorky ze živého. Dana.

27.2.2018 10:46
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Děkuji za reakce. Našla jsem příspěvek z 19.9.2012 od nedegistr.uživatele, kde tento píše, že je nejen kožní forma, ale i plicní, kdy virus napadá vzdušné vaky pod křídly a ještě kombinovaná forma atd. Slepice nefrká, neteče jí z nosu ani není malátná. Zkusím nechat udělat pitvu na zabité. Děkuji za radu. Zuzana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík