Umělé lihnuti husy české

Husa česká
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.3.2018 13:22
EvaLadecka

XXX.XXX.138.14

Dobrý den, prosím o radu. Při jaké teplotě a vlhkosti lihnout husu českou. Jsem už zoufalá, lihnu prvním rokem a všude čtu hodně rozdílné hodnoty.. od 37,1 po 39,8. Mám lihen Janoel 48 s ventilaci.
Moc děkuji za rady..

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.3.2018 15:18

Dobrý den, nejdřív by bylo dobré vědět, že česká husa by si měla vejce vysedět sama bez cizí pomoci . Pokud Vám snáší opravdová češka, žádná brojlerka ani kříženka, tak Vám nanese 5-15 vajec a sedne si na ně, housata vysedí a odvodí do dospělosti bez problémů. Zdá se mi jako špatný nápad jí ta vejce brát a nasazovat do líhně, když by to zvládla sama, je to neekonomické a pracné. Jestli si chcete ta housata ochočit, tak je vezměte hned po vylíhnutí huse a odchovejte uměle.
Jiné to je, jestliže s českými husami začínáte a máte koupená (nebo hodláte koupit) násadová vejce. Já Vám bohužel neporadím s vlhkostí v líhni ani s teplotou (taky nemám zkušenosti), u mě líhne husa, hedvábnička, zakrslá kačena nebo si to nechám vysedět pod pižmovkou u babičky. Poradím Vám: zkuste si raději sehnat na inzerci housera a husu české už dospělé, nepříbuzné. Anebo zkuste se poohlédnout po nějaké kvočně slípce, krůtě nebo pižmovce, která zakoupená vejce hus vysedí a housata odvodí. U hrabavých kvočen se však vejce kachen nebo hus musí trošku kropit (husa to provádí tak, že se jde vykoupat a sedá si mokrá).

7.3.2018 15:19
ovecka

XXX.XXX.180.37

A proč chcete líhnou uměle husu českou, která si po snesení vajec sama housata vylíhne a daleko lépe než vy, nezkušená s nezkalibrovanou a neprověřenou líhní. Určitě se vám umělé líhnutí v tomto případě nevyplatí. Navíc vám žádný chovatel vejce čistokrevné české husy neprodá, protože jich nese jen 10-15 kusů a ty i vysedí. Pokud vám někdo tvrdí, že mu česká husa nese pořád a neví co s vejci, tak to není česká husa, ale nějaký kříženec s brojlerovkou!
Líhnutí husí je vyšší dívčí a je pro zkušené líhňaře, kteří chápou principy a mechanismy vedoucí ke zdárnému líhnutí. Nestačí jen nastavit hodnoty na displeji a čekat.
Prvním krokem je studium líhňařské literatury. Druhým krokem je pořízení líhně, která je vhodná pro líhnutí vodní drůbeže. Třetím krokem je nastavení parametrů a prověření spolehlivosti líhně (kvalitními kalibračními přístroji). Čtvrtým krokem je nasazení kvalitních vajec a dodržování teploty a vlhkosti pro jednotlivé etapy líhnutí.
Pokud vše provedete správně, pak máte naději na zdárné vylíhnutí housátek.
A k té teplotě, každá líheň má v manuálu uvedeny teploty pro jednotlivé druhy drůbeže. Pokud tomu tak není, je potřeba ji nastavit tak, aby na husím vejci byla udržována teplota 37,5-37,7°C v líhni a 37,2-37,5°C v dolíhni. Spolu se právnou vlhostí. Navíc se vejce MUSÍ od 10.dne denně chladit postupně od 5 minut až do 45 minut, rosit a minimálně 2x denně obracet. Dana.

7.3.2018 16:49
valajda

XXX.XXX.236.1

Zdravim pani Dano a to je teplota v lihni bez ventilatoru nebo s ventilatorem a v kde presne teplotu merit Dekuji.

7.3.2018 17:06
ovecka

XXX.XXX.180.37

Ne, to není teplota v líhni, to je teplota měřená přímo na vejci. Tato teplota musí být co nejpřesněji dodržena, ať už se jedná o líheň s ventilátorem nebo bez.
Opět opakuji, že teploty pro danou líheň jsou uvedeny v návodu k dané líhni (a od teplot na vejci se určitě liší). A jestli nemáte líheň přesně proměřenou kalibračním teploměrem, budete pravděpodobně v líhnutí husí neúspěšná. Husí vejce (narozdíl od slepičích) neodpustí žádné výkyvy. Dana.

7.3.2018 17:23
ovecka

XXX.XXX.180.37

V návodu k líhni Janoel 96 se píše o husách toto:
Inkubační doba husa je 31 dnů, to je 37,8 ° C od 1. do 8. den,37,8 ° C z 9. až 18. den,
37,8 ° C na 19. den, a 37,0 ° C - 37,3 ° C 20. - 31. den.
Z mne je to trochu mimo, neboť husí vejce se líhnou standardně 28 dní. Ale nic jiného jako vodítko nemáte, zkusit to můžete. Držím palce.
A ještě k vlhosti 65-70% v líhni,70-80% v dolíhni Dana.

7.3.2018 18:51
EvaLadecka

XXX.XXX.138.14

Děkuji za reakce. Samozřejmě jsem pro lihnuti pod hustou. Koupila jsem letos 2+1 loňských českých hus.
. Jedna začala snášet v těch největších mrazech a to úplně mimo hnízdo.. prostě jsem ty tři vejce našla až po 4 dnech.. husa snáší velice nepravidelně.. ale rozhodla jsem se, že než ty " přemrzlé " vejce skladovat dokud se nevynese, tak jsem je zkusila dát do líhně a 10 den prosvítím zda zárodek přežil..
Zbytek skladuji v cca 14 st a dám pak pod husu.. nahrazuji podkladky..
Jinak s Vámi naprosto souhlasím a děkuji za rady.

7.3.2018 19:22
ovecka

XXX.XXX.180.37

Zda se zárodek vyvíjí poznáte už 6.-7. den, kdy je vidět pavouček.10.den je vejce již z poloviny tmavé, bez pavoučka. Dana.

7.3.2018 21:00
EvaLadecka

XXX.XXX.138.14

Ok. Děkuji

13.4.2018 13:31
motodědek

XXX.XXX.35.131

EvaLadecka napsal(a):
Dobrý den, prosím o radu. Při jaké teplotě a vlhkosti lihnout husu českou. Jsem už zoufalá, lihnu prvním rokem a všude čtu hodně rozdílné hodnoty.. od 37,1 po 39,8. Mám lihen Janoel 48 s ventilaci.
Moc děkuji za rady..

Líhnutí husy české v líhni je nepřípustné s tím bych se vůbec nechlubill...!

13.4.2018 13:36
motodědek

XXX.XXX.35.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, nejdřív by bylo dobré vědět, že česká husa by si měla vejce vysedět sama bez cizí pomoci . Pokud Vám snáší opravdová češka, žádná brojlerka ani kříženka, tak Vám nanese 5-15 vajec a sedne si na ně, housata vysedí a odvodí do dospělosti bez problémů. Zdá se mi jako špatný nápad jí ta vejce brát a nasazovat do líhně, když by to zvládla sama, je to neekonomické a pracné. Jestli si chcete ta housata ochočit, tak je vezměte hned po vylíhnutí huse a odchovejte uměle.
Jiné to je, jestliže s českými husami začínáte a máte koupená (nebo hodláte koupit) násadová vejce. Já Vám bohužel neporadím s vlhkostí v líhni ani s teplotou (taky nemám zkušenosti), u mě líhne husa, hedvábnička, zakrslá kačena nebo si to nechám vysedět pod pižmovkou u babičky. Poradím Vám: zkuste si raději sehnat na inzerci housera a husu české už dospělé, nepříbuzné. Anebo zkuste se poohlédnout po nějaké kvočně slípce, krůtě nebo pižmovce, která zakoupená vejce hus vysedí a housata odvodí. U hrabavých kvočen se však vejce kachen nebo hus musí trošku kropit (husa to provádí tak, že se jde vykoupat a sedá si mokrá).

Násadová vejce husy české vám nikdo neprodá jsou prostě neprodejná.Copak můžete vejcím vystavit rodokmen? Jak tak kouká máte to někteří popletené.

13.4.2018 13:40
motodědek

XXX.XXX.35.131

ovecka napsal(a):
A proč chcete líhnou uměle husu českou, která si po snesení vajec sama housata vylíhne a daleko lépe než vy, nezkušená s nezkalibrovanou a neprověřenou líhní. Určitě se vám umělé líhnutí v tomto případě nevyplatí. Navíc vám žádný chovatel vejce čistokrevné české husy neprodá, protože jich nese jen 10-15 kusů a ty i vysedí. Pokud vám někdo tvrdí, že mu česká husa nese pořád a neví co s vejci, tak to není česká husa, ale nějaký kříženec s brojlerovkou!
Líhnutí husí je vyšší dívčí a je pro zkušené líhňaře, kteří chápou principy a mechanismy vedoucí ke zdárnému líhnutí. Nestačí jen nastavit hodnoty na displeji a čekat.
Prvním krokem je studium líhňařské literatury. Druhým krokem je pořízení líhně, která je vhodná pro líhnutí vodní drůbeže. Třetím krokem je nastavení parametrů a prověření spolehlivosti líhně (kvalitními kalibračními přístroji). Čtvrtým krokem je nasazení kvalitních vajec a dodržování teploty a vlhkosti pro jednotlivé etapy líhnutí.
Pokud vše provedete správně, pak máte naději na zdárné vylíhnutí housátek.
A k té teplotě, každá líheň má v manuálu uvedeny teploty pro jednotlivé druhy drůbeže. Pokud tomu tak není, je potřeba ji nastavit tak, aby na husím vejci byla udržována teplota 37,5-37,7°C v líhni a 37,2-37,5°C v dolíhni. Spolu se právnou vlhostí. Navíc se vejce MUSÍ od 10.dne denně chladit postupně od 5 minut až do 45 minut, rosit a minimálně 2x denně obracet. Dana.

Ovečko naprosto s vámi souhlasím. Né aby si lidi nejdříve něco přečetli a pak se do toho pustili.

13.4.2018 13:44
motodědek

XXX.XXX.35.131

Ovečko naprosto s vámi souhlasím. Né aby si lidi nejdříve něco přečetli a pak se do toho pustili.

13.4.2018 13:52
klakier

XXX.XXX.136.126

Já musel Janoel 48 kalibrovat...má na to funkci ale potřebujete k tomu přesný líhňový teploměr...

13.4.2018 15:07
EvaLadecka

XXX.XXX.55.226

Dobrý den, za prvé čtu a studuji vse co mi přijde pod ruku ohledně umělého lihnuti, za druhé se nikde s ničím nechlubim a za třetí opravdu nelihnu husí z dlouhé chvíle, nýbrž z důvodu, který jsem psala výše ☝️.

12.4.2019 01:42
Lucyls

XXX.XXX.226.240

Blbe prispevky co sa tyka ceskych hus!!!ano sedia spolahlivo! A co ked mi zacnu znasat tri a potom sa ochladi maju 10 dni pauzu a ja nazbieram dovtedy 10 vajec?mam ich hodit do kosa??? Alebo som mala cakat az zahniezdia???to by som im davala v mojom pripade 43 stare vajcia!!!a to sa nehnevajte to by nevysedel nikto!kecy ako ze to je nepripustne si nechajte pre ineho, ja nebudem oplodnene vajicka hadzat na kompost ked nemusim.

12.4.2019 09:39
tanas

XXX.XXX.89.38

Jak jsem psala v jiném příspěvku, husu mi sežrala liška a její vejce jsem dala do líhně. Mám Janoel 24 a protože mám husy prvním rokem, měla jsem taky strach jestli se vůbec něco vylíhne. Měla jsem nastavenou teplotu 37,8 a na vejcích byly velké výkyvy teplot. 2x denně, někdy vícekrát, jsem je otáčela ručně a měnila jim místa a posledních pár dní ještě navíc kropila vodou. Včera se z 10vajec vylíhlo 9housat (30dní) a dnes se líhne vejce, které byly sneseno jako první. Housata jsou čilá a v pořádku. Takže se nebojte, v přírodě jsou taky vejce pod husou zahřívané nerovnoměrně podle toho jestli jsou na kraji nebo uprostřed.

12.4.2019 15:23

tanas napsal(a):
Jak jsem psala v jiném příspěvku, husu mi sežrala liška a její vejce jsem dala do líhně. Mám Janoel 24 a protože mám husy prvním rokem, měla jsem taky strach jestli se vůbec něco vylíhne. Měla jsem nastavenou teplotu 37,8 a na vejcích byly velké výkyvy teplot. 2x denně, někdy vícekrát, jsem je otáčela ručně a měnila jim místa a posledních pár dní ještě navíc kropila vodou. Včera se z 10vajec vylíhlo 9housat (30dní) a dnes se líhne vejce, které byly sneseno jako první. Housata jsou čilá a v pořádku. Takže se nebojte, v přírodě jsou taky vejce pod husou zahřívané nerovnoměrně podle toho jestli jsou na kraji nebo uprostřed.

Dobrý den, jsem rád, že Vám to dobře dopadlo. Držel jsem palce.
A co táta houser? Nechala jste si ho?
J.E.

12.4.2019 15:51
tanas

XXX.XXX.89.38

Dobrý den, děkuji za účast i za tátu housera.... Ano, mám ho a cca za dva týdny mu dám housata a uvidíme.... Zatím je dost smutný a každé ráno dlouho volá, myslím že pořád doufá..... Možná je to jen má domněnka..
T.S.

12.4.2019 17:00
ančovička1

XXX.XXX.1.189

..ja si myslim,že husu stale volá..husy jsou monogamni,mivaji svoji husicku cely život,i když pojima vice hus,chodi a sedá se svou..ja bych mu novou husicku koupila,aby nebyl sám..

12.4.2019 17:19

Až housata vyrostou do tří měsíců, můžete pořídit husu. Nová husa by je mohla štípat.
Umístění mladých za houserem bude třeba provést, až budou schopná být stále ve venkovní teplotě. Ale můžete mu je ukázat klidně jako malá, bude mít radost. Akorát pak možná bude víc řvát, když malinké schováte, proto je radši nechejte zatím doma.

12.4.2019 21:52
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..na co cekat do tří měsíců housat?houser bude housata stipat taky a hned..ja nikdy mala housata k dospelym husam nedávám,usetrim si spoustu problémů s hlidanim pronasledovanych housat,ktera se nemohou ani nazrat,nehledě k to mu,že jim davam lepší krmeni,směsi,které by jim dospělé husy sežraly a housata budou hladem...

12.4.2019 23:22

Můj houser by nikdy houseti neublížil, ani ho neštípnul, housata chodí hodně i za ním, ale zahřívají se pod husou, on musí hlídat a být ve střehu. Nedělá mezi nimi žádné rozdíly podle barvy ani původu po matce.
Husy jsou trošku něco jiného s chováním k housatům. Když mají různě stará housata, tak si poznají každá ta svá a zobají do těch od druhé. Ale jenom něžně (odstrkují), žádná z mých hus by houseti neublížila. Když přidávám odebíraná housata z domů, tak je husy vítají. A to i opozdilce, když už třeba 2 dny vodí. Položím housata na zem za dne a husy přibíhají a schovávají si je. Nemusím čekat do tmy ani riskovat, že nějaké zabijí.
Skvělí rodiče češky, které mají nutkání se o housata starat. Teda nevím, jestli to platí o 100% hus a houserů nebo jestli já mám takové úžasné.
I ty mají takovou nevýhodu, jsou známé jako rasisti a barevně odlišná housata nemají rády. Strýcovy češky toto vyvracejí, vezmou za vděk všechny barvy housat i kačenky.

Ančovičko, máte pravdu s tím, že houser může housatům ubližovat. Husy taky, když je neberou za svá. Zkrátka se dělíte o své zkušenosti s plemeny, která mají spíše potlačené rodičovské pudy a líhnou se uměle, což je od českých rozdíl.

V tom případě s houserem vdovcem-on bude rád, že vůbec uvidí nějakého příslušníka svého druhu, takže by je neměl mít důvod štípat. Samozřejmě se za to nedá ručit, že to tak bude, ale věřím tomu.
Kdyby dostal husu hned, tak se může stát, že se spiknou proti housatům a budou je odhánět.
Jinak s tím žrádlem je to pravda, husy mi té výkrmovky dost sežerou, ale odpadají veškeré starosti, nemusí jim chovatel vytvářet vyhřívanou odchovnu a navíc od prvního dne na pastvě skvěle rostou. V odchovně to na rozdíl od hrabavých promáčí

13.4.2019 09:46
ančovička1

XXX.XXX.220.127

..nechci se přít,ale housata z líhně jsou pro každou husu o housera cizi,vetřelci,které jen tak mezi sebe nevezmou..lihnu 20 let..mate pravdu s českými,kdyz je houser pritomny u sezeni a lihnuti,to je o necem jinem..ale to musi kazdy zkusit,co je pro housata lepsi..

Přidejte reakci

Přidat smajlík