Zastuzená vejce hus

Husa česká
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
26.3.2018 16:47
Niky 1

XXX.XXX.209.10

Dobrý den chci se zeptat dnes od rána mi husa neseděla na vejcích jsou týden před líhnutím, teď už zase zasedla, myslíte, že se něco vylíhne nebo byly dlouho bez tepla? Děkuji za odpověď.

26.3.2018 19:37
ovecka

XXX.XXX.180.37

Vejce v této fázi líhnutí již sama hřejí, takže se nemuselo nic stát. Nechte to na huse, měla by vědět, co dělá. Dana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

26.3.2018 19:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Nejspíš ne. Asi moc vychladla a housata v nich uhynula. Kdyby to bylo v prvních dnech sezení, tak by se to s časovým prodloužením asi vylíhlo i přes jedno prochlazení, ale takhle pozdě .
Já bych tu husu, kdyby slezla, zavřel k tomu hnízdu, pokud ho má v nějaké boudě či tak. To je rada pro příště, teď bych to nechal tak a doufal v zázrak. Jestli se jí nevylíhne nic nebo náhodou jedno, tak zkuste někde sehnat aspoň brojlerová housata, která huse podsadíte a ona je odvodí. Nevím, jaké plemeno husy máte, či jestli je to kříženka, ale u hus českých musí sezení probíhat bez problémů (jinak trouba), u hus pomořanských snad taky (ale není to na 100%), jestli máte landeskou nebo labutí, tak tam bývá sezení zčásti nebo úplně potlačeno kvůli vysoké snášce. Tyto husy kvůli potlačení pudu kvokavosti jsou někdy jako matky nespolehlivé, zvláště ty z líhně. U husy německé nosné je to stejné, někdy i horší, výjimky potvrzují pravidlo. U hus tuluzských je to myslím podobné jako u pomořanských. A jestli máte bílé brojlerové husy (ty koupené jako housata z vozu, burzy apod., ), tak bych se nedivil, že to zastudila, prostě sedí na houby. Kříženky bývají různé.
Z čehož vyplývá: Pokud mám husu, která už podle charakteristiky plemene má být špatná matka, pořídím si pro jistotu líheň, krůtu, kvočnu, i kdyby si měla nakonec sednout a u těch dobrých matek se na ně spoléhám , když se nepodaří, vyřadím z chovu.
J.Erlec.

7.4.2018 07:13
Niky 1

XXX.XXX.209.10

Tak housátka se vylíhla a mají se k světu.

7.4.2018 07:46
začátek

XXX.XXX.4.22

7.4.2018 17:22
ovecka

XXX.XXX.180.37

Niky 1 napsal(a):
Tak housátka se vylíhla a mají se k světu.

No vidíte, i "hloupá" husa má rozum a ví, co si může dovolit. Je to holka šikovná. Já si taky vždycky říkám, že ty moje holky nakonci líhnutí courají více venku než sedí na vejcích a vždycky dobře vylíhnou. Je potřeba jim více věřit a vejce do termínu líhnutí nelikvidovat. I přes rady některých skeptiků to dopadlo, jak jsem předpokládala. Dana.

Přidejte reakci

Přidat smajlík