Housata
Prodám Husy landeské - Prodám housata Husy Landeské. Vylíhnuté 24.4. Cena d...
DohodouŘídim se podle této rady.Pozor na prilis velku vlhkost, husi vobec nepotrebuju tak vysoku sa pise. Treba kontrolovat stratu hmotnosti, co musi byt minimalne 13 % a max17%, ideal je ak strati 14 az 15%. U niektorych plemien husi sa takato strata hmotnosti dosiahne len pri inkubacii "na sucho" bez pridavnej vody.Teraz liahnem husi a vlhkost mam pri inkubacci len 40-45% aby som dosiahol spominanu stratu 14%. Zvysujem vlhkost az na 26 den ked prestavam otacat vajcia a to na 65%. Liahnu sa bez problemov na 100%, zdrave a cule. Pri presvieteni na 25 den ma vzduchova bublina velkost skoro 1 tretinu z vajicka. Na 26-27 den husatko prerazi vnutornu blanu do vzduchovej komory. Onedlho(niekolko hodin) na to prerazi skrupinu a nastava velmi dlha faza odpocinku kedy sa vstrebava zltko a trva aj 36 hodin. Potom na 29 den pokracuje vo vylupovani skrupinky a prerezavani blany dookola co trva uz asi len 2 hodiny a je vonku..Davajte si pozor na vysoku vlhkost - husatko nestrati potrebnu hmotnost je prilis velke a tucne(nemoznost pohybu a rotacie vo vajicku), a vzduchova bublina je prilis mala(nedostatok vzduchu) - husatko umiera prave na 26-27 den..niet pomoci..Vacsinou si ludia omylom myslia, ze ked sa husatko nedostalo z vajicka tak bola mala vlhkost, ze husatko vevedelo prerazit skrupinu, a snazia sa pri dalsom liahnuti vlhkost este zvysit.. co je velky omyl...Moja rada - Odvazte vajicka pred vlozenim do liahne, keze ma stratit k 28 dnu 14% vahy tak kazdy tyzden musi stratit 3,5% vahy. pomoze vam to tiez do buducnosti urcit aku priemernu vlhkost potrebujete aby ste takuto tratu dosiahli a budete ju nastavovat. Casom uz budete poznat aj bez vazenia, po presvieteni, ci je vstetko ako treba a pripade potreby vlhkost mierne znizit alebo zvysit. Spozdravom Peter.