Vlhkost v líhni

Husy landeské
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2018 19:15
hajenka

XXX.XXX.243.1

Dobrý den. Poprvé líhnu v líhni husy. V několika článcích je uváděná jiná vlhkost v líhni.Teplota se většinou shoduje na 37.7°. Výrobce odkazuje na vyhledání na internetu. Nevím tedy jaká vlhkost má být. Můžete mi, prosím, někdo poradit. Děkuji.

29.3.2018 23:23
ovecka

XXX.XXX.180.37

Havlín a kol - Domácí chov zvířat: líheň 60-70%, dolíheň 70-90%. Dana.

30.3.2018 08:18
hajenka

XXX.XXX.243.1

Děkuji moc za radu.

31.3.2018 15:05
bury

XXX.XXX.232.85

Řídim se podle této rady.Pozor na prilis velku vlhkost, husi vobec nepotrebuju tak vysoku sa pise. Treba kontrolovat stratu hmotnosti, co musi byt minimalne 13 % a max17%, ideal je ak strati 14 az 15%. U niektorych plemien husi sa takato strata hmotnosti dosiahne len pri inkubacii "na sucho" bez pridavnej vody.Teraz liahnem husi a vlhkost mam pri inkubacci len 40-45% aby som dosiahol spominanu stratu 14%. Zvysujem vlhkost az na 26 den ked prestavam otacat vajcia a to na 65%. Liahnu sa bez problemov na 100%, zdrave a cule. Pri presvieteni na 25 den ma vzduchova bublina velkost skoro 1 tretinu z vajicka. Na 26-27 den husatko prerazi vnutornu blanu do vzduchovej komory. Onedlho(niekolko hodin) na to prerazi skrupinu a nastava velmi dlha faza odpocinku kedy sa vstrebava zltko a trva aj 36 hodin. Potom na 29 den pokracuje vo vylupovani skrupinky a prerezavani blany dookola co trva uz asi len 2 hodiny a je vonku..Davajte si pozor na vysoku vlhkost - husatko nestrati potrebnu hmotnost je prilis velke a tucne(nemoznost pohybu a rotacie vo vajicku), a vzduchova bublina je prilis mala(nedostatok vzduchu) - husatko umiera prave na 26-27 den..niet pomoci..Vacsinou si ludia omylom myslia, ze ked sa husatko nedostalo z vajicka tak bola mala vlhkost, ze husatko vevedelo prerazit skrupinu, a snazia sa pri dalsom liahnuti vlhkost este zvysit.. co je velky omyl...Moja rada - Odvazte vajicka pred vlozenim do liahne, keze ma stratit k 28 dnu 14% vahy tak kazdy tyzden musi stratit 3,5% vahy. pomoze vam to tiez do buducnosti urcit aku priemernu vlhkost potrebujete aby ste takuto tratu dosiahli a budete ju nastavovat. Casom uz budete poznat aj bez vazenia, po presvieteni, ci je vstetko ako treba a pripade potreby vlhkost mierne znizit alebo zvysit. Spozdravom Peter.

Přidejte reakci

Přidat smajlík