Husa

Husy české chocholaté
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.3.2018 19:40
hajenka

XXX.XXX.243.1

Chci se zeptat. Loni jsem koupila husu, Podle chovatele to měla být česká chocholatá. Chtěla jsem husu co sedí. Husa už snesla 17 vejce. A sedět nechce. Tak si říkám, že to češka asi nebude. Můžete kouknout na fotku a je nebo není?

29.3.2018 23:18
ovecka

XXX.XXX.180.37

Dost nekvalitní fotka a navíc v poloze, kdy není vidět barvu oka, barvu nohou, podbřišek a ani celkové proporce. Takže těžko posoudit. Dana.

30.3.2018 08:20
hajenka

XXX.XXX.243.1

Zkusím vyfotit lépe. Zatím děkuji.

30.3.2018 08:39
hajenka

XXX.XXX.243.1

Bohužel lépe se mi vyfotit nepodařilo.

30.3.2018 10:11
ovecka

XXX.XXX.180.37

Na fotkách vypadá jako češka. Sice na té první má trochu náznak laloku pod zobákem, ale na dalších už to vidět není. A podle landeských mi připadá na šeěku trochu mohutnější. Tak ještě zkuste týden počkat. Moje češka nechocholatá má už 20 vajec a také ještě nesedla. Loni nanesla 13 a pak perfektně seděla. Tak se snad letos také rozsedí. Držém palce Dana.

Uživatel s deaktivovaným účtem

30.3.2018 10:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to česká chocholatá, jak vidím máte ji na užitek, ne výstavy. Vysedět by měla. Těch moc vajec by mohla snášet kvůli nedostatečnému počtu podkladků v hnízdě. Já mám české a huse jsem do posledního vejce pečlivě vyměňoval čerstvě snesená vejce za sádrové podkladky (až došly tak za slepičí vejce), až sedla, tak jsem všechna vejce vrátil. Vyseděla z 8 oplodněných 4 zdravá housata, líhnutí bylo bez obtíží. Jen škoda, že další čtyři vejce se nevylíhla (ani nenaťukala).
Takže doporučím dávat podkladek výměnou za každé vejce, které snese. Dá se to dělat i tak, že jí do hnízda nesaháte a ona si tam nanese, kolik jen obsedne a vysedí je. Když má husa v hnízdě jen jeden nebo žádný podkladek a vejce sbíráte, tak ona se snaží si to hnízdo naplnit, než si sedne. Některým husám je to jedno, ale jiné jsou prostě takové háklivé.
Jestli tedy pečlivě nahrazujete nebo necháváte vejce tam, tak nevím kde je problém.
Jakub Erlec.

30.3.2018 11:01
ovecka

XXX.XXX.180.37

Husám stačí 5 podkladků (dle starší chovatelské literatury, počátají 1-2-3-hodně ). Funguje mi to tak už více než 10 let a žádná husa neměla problém. Asi jsem neměla štěstí na ty "háklivé". Navíc mám doma pod kontrolou stáří vajec a mohu je včas dávat do líhně, když pak husa nese více, než je obvyklé. A proč to někdy češka udělá, tak na to jsem nepřišla. Dana.

30.3.2018 13:02
hajenka

XXX.XXX.243.1

Děkuji všem za názory. Dnes snesla 18 vejce. V hnízdě má 7 podkladků. Vejce mám popsaná podle data. Několik jsem prodala do líhně a jsou prý oplozená. Tak asi nezbývá než čekat. A když nesedne, zkusím líheň. Ještě jsem nikdy nelíhla a co čtu, tak je to věda.

30.3.2018 18:33
Patunta

XXX.XXX.219.2

Dobrý den. Moc prosím, jakou max váhu vajec daváte líhnout. Ďekuji moc D.

30.3.2018 22:32
ovecka

XXX.XXX.180.37

Každé plemeno husá nese vejce s jinou váhou. A každá moje husa nese vejce skoro stejně velká. Extra velké rozdíly mezi nimi nejsou.České váha 140-160g, pomožanka 210-230g. Všechno jde na líhnutí. Dana.

13.4.2018 13:23
motodědek

XXX.XXX.35.131

Bude nejspíš češkou šmrncnutá. Nesedí mi lalok a krk tenkej a esovitej měl by být kratší a rovný.

13.4.2018 13:26
motodědek

XXX.XXX.35.131

hajenka napsal(a):
Děkuji všem za názory. Dnes snesla 18 vejce. V hnízdě má 7 podkladků. Vejce mám popsaná podle data. Několik jsem prodala do líhně a jsou prý oplozená. Tak asi nezbývá než čekat. A když nesedne, zkusím líheň. Ještě jsem nikdy nelíhla a co čtu, tak je to věda.

Není to žádná věda pokud máte dobrou matku a tou husa česká bezezbytku je...!

Přidejte reakci

Přidat smajlík