Dobrý den. Můžete mi, prosím, někdo poradit? Jsem začátečník. Po 6 dnech jsem prosvěcovala husí vejce. Tady se píše, že když jsou v pořádku, mají žilky. Moje vejce mají vždy jednu třetinu vajíčka jakoby flek a zbytek vejce je průhledné. Ten flek je vždy na boku vejce. To asi je špatně, že? Děkuji předem za rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den, ten flek na boku je žloutek. Když drží na boku, tak tam bude tečka (zárodek) a pak ty žilky. Když je volně po vejci, tak myslím je neoplozené (nebo čerstvé). Doporučuji to prosvítit až později, já jsem při pátém nebo šestém dni taky prosvěcoval vejce pod husou a nic jsem neviděl, o pár dní později prohlížím a 7 z 9 vajec tmavých, neprosvítají, při silné baterce jdou vidět i ty žilky .
Včera jsem dělal znovu kontrolu hnízda a tentokrát jsem už ta neoplozená vejce (2) s jistotou sebral.
Ty žilky jdou u husího vejce vidět hůř nebo se slabší baterkou vůbec, pak musíte čekat, že půjdou poznat až vejce světlá a tmavá (při prosvícení prosvítá-čisté/neprosvítá-oplozené ) při pozdějším prosvětlování, já jsem i včera prosvětloval (má se to líhnou 15-16 dubna) a už bylo fakt vidět jen tmavé světlé. A když svítíte u vzduchové bubliny, tak to tmavé-oplozené ji má jedinou z obsahu prosvítající (světlou). Já to dřív (6. den) rozeznávat nedovedu, snad poradí zkušenější chovatelé.
Takže ať to líhnete pod husičkou nebo v líhni, tak doporučuji počkat a prosvítit později, bude to jistější.
J.Erlec.