Teplota v líhni a pohlaví kuřat

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.4.2018 10:36
paskov244

XXX.XXX.120.12

Rád bych se poptal jakou zkušenost mate z teplotou v líhni a pohlavím kuřat. Každým rokem jsem měl nadstavenou teplotu podle výrobce 37,7 chladil jsem vajíčka. Kuřátka byly tak napůl.Letos jsem teplotu zvýšil na 37,8 a neochlazoval ze 48 vajíček se mi vylíhlo 39 kuřátek z toho jen 8 kohoutku.

Uživatel s deaktivovaným účtem

5.4.2018 10:52

ptáci mají pohlaví určené chromozomalne, je to vrozené a už oplozene vejce je samci nebo samici.

5.4.2018 20:59
naši miláčci

XXX.XXX.144.229

dOBRÝ VEČER
včera jsem dal do líhně teprve vajíčka, ale dávám to podle návodu 37.7 a daří se mi tak na70 %. Tak uvidíme letos.A kdysi jsem slyšel, že vajíčka se špičatou špičkou jsou kohouti. Nemám to vyzkoumané, ale říkal jsem si, že potřebují špičku na ocásek.
Jura.

5.4.2018 21:14

naši miláčci napsal(a):
dOBRÝ VEČER
včera jsem dal do líhně teprve vajíčka, ale dávám to podle návodu 37.7 a daří se mi tak na70 %. Tak uvidíme letos.A kdysi jsem slyšel, že vajíčka se špičatou špičkou jsou kohouti. Nemám to vyzkoumané, ale říkal jsem si, že potřebují špičku na ocásek.
Jura.

Minulý rok jsem si přivezla násadovky a po rozbalení krabiček mě málem omylo, protože ideál index vaječnýho tvaru nemělo snad žádné. Byla to malá, extra protáhlá vejce.

Líhnivost nic moc, půlka byla čistá, ty úplně extra dlouhé se nevylíhly. Zbytek 2 kohouti a 5 slepiček.

Ale podle tvaru vajec se pohlaví taky nepozná. Tvar vajec vzniká ve vejcovodu, a v tý chvíli je vejce už dávno oplodněné a už je dávno určené, jestli to bude kohoutek nebo slepička. Vlastně je to určené už okamžikem ovulace.

5.4.2018 22:26
naši miláčci

XXX.XXX.144.229

Do líhně, nebo pod kvočnu by se měla dávat vajíčka průměrná. stejného tvaru, stejné velikosti. Měla by mít relativně stejnou pevnou skořábku. neměla by být starší 10 ti dní, ale i tak 100% oplodněnost neexistuje. Jak u lidí můžou být oba jedinci plodní a nemůží mít děti, tak to funguje i v přírodě dál. Máte 10 slepic, stejně snáší třeba 7-8 oplozená vajíčka. A při líhnutí se vždy musí počítat i s úhynem.Příroda vždycky sama slabší kusy vyřadila a nebo se o to postarali predatoři.To akorád my (homo sapiens) si myslíme, že všechno zvládnem podle našich představ.Mýlíme se.

5.4.2018 22:41

naši miláčci napsal(a):
Do líhně, nebo pod kvočnu by se měla dávat vajíčka průměrná. stejného tvaru, stejné velikosti. Měla by mít relativně stejnou pevnou skořábku. neměla by být starší 10 ti dní, ale i tak 100% oplodněnost neexistuje. Jak u lidí můžou být oba jedinci plodní a nemůží mít děti, tak to funguje i v přírodě dál. Máte 10 slepic, stejně snáší třeba 7-8 oplozená vajíčka. A při líhnutí se vždy musí počítat i s úhynem.Příroda vždycky sama slabší kusy vyřadila a nebo se o to postarali predatoři.To akorád my (homo sapiens) si myslíme, že všechno zvládnem podle našich představ.Mýlíme se.

Ale o to nejde. Pointa mého příspěvku byla že z protáhlých vajec byla většina kuřic.

O tvaru vejce to není.

6.4.2018 11:57
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

Je to pravda, tvar vajec nemá absolutně vliv na pohlaví. Loni jsem vybrala záměrně krásně oválná vajíčka pod kvočnu a vylíhli se samí kohouti, pouze 1 slepička. A to hned ze dvou líhnutí. Já se přikláním spíše k té teorii stará slepice a mladý kohout- kuřičky a mladá slepice a starý kohout - kohoutci. Ale staré slepice nemím, takže to nemohu vyzkoušet.

6.4.2018 13:50
Varaxi

XXX.XXX.1.226

paskov244 napsal(a):
Rád bych se poptal jakou zkušenost mate z teplotou v líhni a pohlavím kuřat. Každým rokem jsem měl nadstavenou teplotu podle výrobce 37,7 chladil jsem vajíčka. Kuřátka byly tak napůl.Letos jsem teplotu zvýšil na 37,8 a neochlazoval ze 48 vajíček se mi vylíhlo 39 kuřátek z toho jen 8 kohoutku.

:)

Prý se pohlaví dle teploty ovlivňuje u krokodýlů - ale u slepic by to bylo naprosto průlomové zjištění. :D.

6.4.2018 14:36
ovecka

XXX.XXX.206.12

Zuzkaa napsal(a):
Je to pravda, tvar vajec nemá absolutně vliv na pohlaví. Loni jsem vybrala záměrně krásně oválná vajíčka pod kvočnu a vylíhli se samí kohouti, pouze 1 slepička. A to hned ze dvou líhnutí. Já se přikláním spíše k té teorii stará slepice a mladý kohout- kuřičky a mladá slepice a starý kohout - kohoutci. Ale staré slepice nemím, takže to nemohu vyzkoušet.

Ani to nemá zásadní vliv. U kohoutů je úplně jedno, zda jsou mladí nebo staří, vždycky mají stejný pohlavní genotyp a pohlaví neurčují. A teorie, že mladé slepičky více produkují vajíčka s kohoutím genotypem a staré zase více se slepičím, mi připadá přitažená za vlasy.
Pohlavní buňky vznikají dělením a polovina počtu nese vlohu pro samce a polovina pro samice. Takže je to fifty fifty. A stáří to nemůže ovlivnit.
Ptáci patří, co se týká dědění pohlaví, k typu Abraxas - pohlaví určuje samičí buňka (savci k typu Drosophyla - pohlaví určuje samčí buňka). Dana.

6.4.2018 14:43

ovecka napsal(a):
Ani to nemá zásadní vliv. U kohoutů je úplně jedno, zda jsou mladí nebo staří, vždycky mají stejný pohlavní genotyp a pohlaví neurčují. A teorie, že mladé slepičky více produkují vajíčka s kohoutím genotypem a staré zase více se slepičím, mi připadá přitažená za vlasy.
Pohlavní buňky vznikají dělením a polovina počtu nese vlohu pro samce a polovina pro samice. Takže je to fifty fifty. A stáří to nemůže ovlivnit.
Ptáci patří, co se týká dědění pohlaví, k typu Abraxas - pohlaví určuje samičí buňka (savci k typu Drosophyla - pohlaví určuje samčí buňka). Dana.

hlavně většina násadových vajec obecně pochází od mladých slepic. kdyby v prvním snáškovém období převažovali kohouti, už by si toho dááávno někdo všiml.

6.4.2018 15:48
Zuzkaa

XXX.XXX.88.69

No, ná jsem zvědavá jak to dopadne letos. Kdyby aspoň fifty fifty, to bych teda uvítala. V prvním snáškovém období u mně převažovali opravdu kohouti.

ahoj03

17.10.2022 15:01
ahoj03

XXX.XXX.168.105

no, sice je to starší diskuze, ale to nevadí, stejně přidám názor, myslím, že všichni co tu píší (psali), tak ví, jak to oficiálně s ovulací je, tedy to co se říká a s oplodněním, stejně tak s tím kdo ovlivňuje pohlaví.. škoda, že tu není více zkušeností z praxe, sledování, kdo dal vejce do líhně, jakou měla teplotu, popř. skladování vejce a jak dopadl výsledek, kolik se vylíhlo a kolik ne.. z mého pohledu věda kolikrát neví spoustu věcí a sama jsem vypozorovala že u člověka lze psychikou ovlivnit pohlaví, nebo co nás učili ve škole, tak prostředím v děloze, zda je zásaditější nebo kyselejší, tak to má vliv na spermie.. tak proč by to nešlo nějak i u slepic.. takže za mě.. dala jsem do líhně vejce, kdy se kuřata líhla 3 týdny před velikonocemi, a byl to jeden kohout a 10 slepiček, pozdější přes léto byli samí kohouti, až na jednu výjimku, slepičku.. tedy v době tepla převažovali kohouti, v zimě slepičky.. teplota v líhni - u slepiček jsem více větrala, neměla jsem správně seřízenou líheň a teplota byla o trošku nižší.. kdo se přidá a bude psát zkušenosti?

17.10.2022 16:42

ahoj03 napsal(a):
no, sice je to starší diskuze, ale to nevadí, stejně přidám názor, myslím, že všichni co tu píší (psali), tak ví, jak to oficiálně s ovulací je, tedy to co se říká a s oplodněním, stejně tak s tím kdo ovlivňuje pohlaví.. škoda, že tu není více zkušeností z praxe, sledování, kdo dal vejce do líhně, jakou měla teplotu, popř. skladování vejce a jak dopadl výsledek, kolik se vylíhlo a kolik ne.. z mého pohledu věda kolikrát neví spoustu věcí a sama jsem vypozorovala že u člověka lze psychikou ovlivnit pohlaví, nebo co nás učili ve škole, tak prostředím v děloze, zda je zásaditější nebo kyselejší, tak to má vliv na spermie.. tak proč by to nešlo nějak i u slepic.. takže za mě.. dala jsem do líhně vejce, kdy se kuřata líhla 3 týdny před velikonocemi, a byl to jeden kohout a 10 slepiček, pozdější přes léto byli samí kohouti, až na jednu výjimku, slepičku.. tedy v době tepla převažovali kohouti, v zimě slepičky.. teplota v líhni - u slepiček jsem více větrala, neměla jsem správně seřízenou líheň a teplota byla o trošku nižší.. kdo se přidá a bude psát zkušenosti?

Pohlaví jedince u slepice je určené v okamžiku ovulace. Kdo dal vejce do líhně, při jaké teplotě atd.na to nemá vliv.
U savců by se o tom polemizovat dalo.

17.10.2022 20:00

ahoj03 napsal(a):

zkušenosti. no. z mnoha milionů vylíhnutých kuřat je tvrdošíjně, bez ohledu na to, jaké je roční období, jak dlouho se skladují vejce, jaký je to hybrid, jestli jsou rodiče inseminovaní nebo je to volný chov, prostě bez ohledu na jakékoliv okolnosti je z vylíhlých kuřat 50% kuřiček a zbytek kohouti.

27.10.2022 17:05
lupus4

XXX.XXX.205.61

ahoj03 napsal(a):

a furt dokola OMG

27.10.2022 19:14
paskov244

XXX.XXX.39.75

Věřím že jsou věci mezi nebem a zemí které člověk nevysvětlí .
Třeba můj otec choval velsumky a z 30 vajíček se vlíhlo dvacet dva kuřátek a taky jen jeden kohout .
Mimo jiné chovám taky holuby jednou v zimě jsem našel vajíčko ve sněhu a byl z toho holoubek pul červený a pul bílý od zobáčku přes záda až po ocas .Rodiče byli červení a nikdy jejich mláďata neměli na sobje ani jedno bílé pírko . V té době jsem choval jen červené ..

27.10.2022 19:19

lupus4,

zato je zaujímavé, že za hlúpych považujú ľudia zväčša tých druhých a radi o hlúposti iných hovoria

a sú presvedčení, že ich sa hlúposť určite nemôže týkať

27.10.2022 19:27
bery25

XXX.XXX.33.217

paskov244 napsal(a):
Třeba můj otec choval velsumky a z 30 vajíček se vlíhlo dvacet dva kuřátek a taky jen jeden kohout .
Mimo jiné chovám taky holuby jednou v zimě jsem našel vajíčko ve sněhu a byl z toho holoubek pul červený a pul bílý od zobáčku přes záda až po ocas .Rodiče byli červení a nikdy jejich mláďata neměli na sobje ani jedno bílé pírko . V té době jsem choval jen červené ..

ten sneh je nebezbečny,asi žene v zime zakažem chodit von,určite ked bude snežit

27.10.2022 19:30

paskov244 napsal(a):

Za seba súhlasím s tým, že sú aj veci medzi nebom a zemou

Otcove velsumky ale nemusia byť z tohoto druhu udalostí

Lebo 30 vajec zase nie je až tak veľa, mohla to byť aj náhoda, inokedy sa mohli vyliahnuť obe pohlavia aj v opačnom garde

Okrem vecí medzi nebom a zemou môžu existovať aj dosiaľ nepreskúmané okolnosti pri liahnutí sliepok či holubov - ten dvojfarebný holub bol možno dôsledkom nejakých málo pravdepodobných vplyvov, s ktorými sa bežne nestretávame - v každom prípade vznik toho dvojfarebného holuba je rébus

27.10.2022 19:39

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
zkušenosti. no. z mnoha milionů vylíhnutých kuřat je tvrdošíjně, bez ohledu na to, jaké je roční období, jak dlouho se skladují vejce, jaký je to hybrid, jestli jsou rodiče inseminovaní nebo je to volný chov, prostě bez ohledu na jakékoliv okolnosti je z vylíhlých kuřat 50% kuřiček a zbytek kohouti.

zdá sa, že to platí tvrdošijne všade - až na tú oblasť v Zimbabwe, kde majú (zdá sa) problém s vyliahnutím kohútov z násadových vajec

https://www.backyardchickens.com/threads/hatching-hen-to-rooster-ratio.1337661/

a tu Laurel09 zo Zimbabwe sa sťažuje, že u nich je problém získať kohúta

preskúmané to nemáme, či je to pravda, ale ani to nemáme vyvrátené

27.10.2022 19:40

Větší rébus by byl v lete když by vejce bylo v trávě a holub byl pak napůl zelený

27.10.2022 21:05
lupus4

XXX.XXX.205.61

v každom prípade vznik toho dvojfarebného holuba je rébus

zas takový rébus to nebude "půláci" (halfsider) se občas vyskytnou i v přírodě třeba u pěvců a papoušků atd....jde o poruchu v ukládání a tvorbě barviv ve struktuře per. Není to dědičná mutace, pouze modifikace.
U holubů ho měl např. Sláva T. u ČS (dá se tady dohledat)

zato je zaujímavé, že za hlúpych považujú ľudia zväčša tých druhých a radi o hlúposti iných hovoria
jasně , budem se stydět za to, že něco víme, před těma co ani netuší, že netuší
na tohle je F.M.D¨
takže fota halfsidrů a poslední ten Fjodor

27.10.2022 23:25

Ktovie, čo povedal Dostojevskyj, po internete toho behá všeličo, napr. tieto 2 jeho "citáty", ale či sú pravdivé?

A ešte mi vŕta v hlave: keď myslím ja a myslíte aj Vy, a nezhodneme sa, ktorý z nás bude ten inteligent, ktorý vie, že vie a ktorý ten hlupák, ktorý ani netuší, že netuší?

A ak netuší, že netuší, nebude môcť tušiť ani nič o svojej hlúposti, však? Ale ak má dosť "sebadôvery", o hlúposti toho druhého bude vedieť dosť.

A na záver: diskusia nie je o zhadzovaní, ale o argumentoch. Dokonca ani Lasicov výrok argumentom v tejto diskusii nie je a diskusiu ničím neobohatil.

27.10.2022 23:34
list

XXX.XXX.80.127

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Ktovie, čo povedal Dostojevskyj, po internete toho behá všeličo, napr. tieto 2 jeho "citáty", ale či sú pravdivé?

A ešte mi vŕta v hlave: keď myslím ja a myslíte aj Vy, a nezhodneme sa, ktorý z nás bude ten inteligent, ktorý vie, že vie a ktorý ten hlupák, ktorý ani netuší, že netuší?

A ak netuší, že netuší, nebude môcť tušiť ani nič o svojej hlúposti, však? Ale ak má dosť "sebadôvery", o hlúposti toho druhého bude vedieť dosť.

A na záver: diskusia nie je o zhadzovaní, ale o argumentoch. Dokonca ani Lasicov výrok argumentom v tejto diskusii nie je a diskusiu ničím neobohatil.

Hlavně, že vy jste diskusi obohatil...

27.10.2022 23:54
lupus4

XXX.XXX.205.61

diskusia nie je o zhadzovaní, ale o argumentoch.

xxx krát tu byl zmíněn FAKT , že

Pohlaví jedince u ptáků je určené v okamžiku ovulace a určuje ho samice

Jestli někdo jednou přijde na to, jak to ovlivnit , tak aby to šlo rychle a levně využít u slepic, tak i jeho praprapravnukům bude připadat Gates jako žebrák

to by mohl člověk, který vnímá psaný text pochopit a ne že se budou další "mudrci" dohadovat, že když dával vejce do líhně levou rukou ve čtvrtek tak měl kohouty a když v pátek o půlnoci pravou, tak slepice
PS. o ovlivnitelnosti pohlaví je mnoho studií - dejte si do googlu rozmnožovací strategie (breeding strategies of birds) a máte studijní materiál na mnoho večerů

28.10.2022 08:22

"Pohlaví jedince u ptáků je určené v okamžiku ovulace a určuje ho samice"

toto fakt nerozporujem

a nerozporujem ani posledný Váš odstavec .

Len ďalší mudrci sa budú naďalej dohadovať o tom, čo tu v diskusii odznelo, pretože novopríchodzí tieto diskusie a ani "nespochybniteľné zdroje na internete" nemusia mať v okamžiku príchodu skrz-naskrz preštudované. Som presvedčená, že je zbytočné dávať komukoľvek punc hlupáka.
.

Přidejte reakci

Přidat smajlík