Stavba nového kurníku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
15.4.2018 18:32
bonyfear

XXX.XXX.90.190

Dobrý den,

blíží se nám termín výstavby zděného kurníku. Kurník je postaven z porothermu hloubky 30 cm a je součástí zahradního domku, kdy z levé i pravé strany budou další místnosti (tz. v zimě by neměla teplota klesnout moc nízko). Proto bych Vás chtěl poprosit o zhodnocení, jestli to máme navrženo dobře.

- V kurníku bude max.10ks slepic.
- Odvětrávání je řešeno odtahem do komína o průměru 10cm u vchodu pro slepice s výškou od země cca 60 cm. Okno na protější straně bude od jara do léta stále otevřeno a v zimě na ventilaci (nebo mikroventilaci). Bude stačit kombinace okno+odtah do komína na uvedený počet slepic a velikost kurníku? Nebo mám ještě nechat udělat komín z druhé strany pro vstup vzduchu?
- Okna pouze z jihovýchodní strany (prosklená horní výplň dveří + okno vedle). Bude to stačit?
- Pod hřady trusný stůl s pletivem, pod stolem asi popeliště.
- Výběh bude asi 2.000m čtverečních.
- Světlo v zimních měsících na časový spínač s prodlouženou dobou svícení.

Snad jsem na nic podstatného nezapomněl smajlík

Děkuji za případné reakce

Roman.

15.4.2018 19:09
začátek

XXX.XXX.4.22

Fajn kurník, ale snášková hnízda bych dal níže, aby na nich drůbež nehřadovala a žebříček k nim nebude třeba.Přepážka mezi hřady a hnízdy buď žádná a nebo až do stropu, jinak je to bude taky svádět k nočnímu sezení.Okno by jsem možná ještě jedno přidal na stranu u dveří, kde bude asi krmítko, gritník a voda.

15.4.2018 19:21
bonyfear

XXX.XXX.90.190

S tou přepážkou to je pravda. Já ji tam dal, aby na slepice nešel v zimě průvan od otevřeného okna u dveří směrem k odtahu.
Okno vedle dveří jste myslel protáhnout dolů? Jinak už tam není místo. Jedině u vchodu pro slepice, ale tam jsem okno zrušil. Je to na západní stranu a když tam mají ty hřady, tak by to na ně večer přímo svítilo.

R.

15.4.2018 20:17
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nemáte tam klidovou zónu. V jednom rohu dveře, ve druhém otvor pro slepice...
Osobně bych otvor pro slepice udělal pod hřady a okno prohodil s dveřmi.

Pod hřady bych udělal ještě jednu desku - omezíte průvan z díry (nahoře hřady, pak deska).
Do volného místa pod hřady - mezi oběma deskami - dáte v mrazech popeliště nebo necháte volné - budou tam odpočívat přepeřující slepice, které vyhledávají klid a přítmí.
Pokud to zasíťujete, můžete tam dát kvočnu na odkvokání/sezení nebo2-3 nové
slepice, než je pustíte k ostatním (obecně prostor pro spojování nových kusů tam chybí - žádná
možnost předělení.

Dále - hnízda a vaše vstupní dveře jsou zase křižmo. Okno a dveře prohodit.
Mít pro vejce co nejblíž, nechodit podestýlkou zbytečně dlouhou vzdálenost.
(nejlepší by ale bylo do hnízd vidět - třeba oknem - zda tam něco je či ne,
zkontrolovat letmým pohledem bez nutnosti otevírat kurník/vstupovat...),
třeba by pomohlo jedno-dvě zrcadla na stěnu.

Tímto vznikne celá volná - klidová stěna na krmení, napájení, odpočinek...
Já osobně bych udělal druhé okno tam, co nyní máte díru pro slepice.
Slunce je vzácné, v zimě vítané, v létě je vysoko nebo tam dáte plachetku,
zástěnu, popínavou zeleň, co na zimu opadá...
Krmení a vodu tak, abyste opět při výměně a doplňování nemuseli ťapat přes celý kurník.

V případě mrazů otvor ven zavřete a dvě okna velmi oceníte.
Žebříčky jsou zbytečná schovka čmelíků - slepice umí skákat a létat.

Hnízda bych nedával vůbec níž, nechat je vysoko a stříšku nad nimi udělat
ostře kolmou, ať tam nikdo nevysedává. Hřady klidně o něco výš a dále od sebe,
hierarchie hejna je někdy nevyzpytatelná, ať i upozaděné kusy mohou pohodlně
hřadovat a nemusí na noc spát v hnízdech - takže hnízda na noc zavírací,
pokud to je proveditelné (má to kdo zavřít a brzo ráno otevřít), případně strojek
s automatickým zaví/otvíráním.

Popřemýšlejte o snáškových hnízdech s odkulením vajíček do schovka-prostoru.
Dají se koupit hotová a mají šikmou střechu (ne moc ostře, bohužel). Pak odpadává
kontrola (zrcadla) hnízd.

15.4.2018 20:43
bonyfear

XXX.XXX.90.190

Ten nápad s otvorem pod hřady se mi líbí. Zkusím to ještě přeházet.

Jinak prostor mezi dveřmi a snáškovými hnízdy bude předělený (asi nějaký nízký plotek atp.) a bude sloužit jak k odchovu malých kuřat (větší stůl s bednou, infrazářičem atd.), tak například k dočasnému přemístění poraněných slepic. Toto předělení by bylo od jara do podzimu, kdy mají slepice k dispozici velký výběh. Na zimu (při velkých mrazech, když se nebudou pouštět ven) by byl předěl odstraněn a tak budou mít k dispozici celý kurník.

Díky R.

15.4.2018 20:47
honzapm

XXX.XXX.182.25

Nemáte zač. Oddělení máte vymyšleno dobře.
V létě může být voda (i krmení) venku stále. Pokud by na otvor navazovala malá voliérka,
kam by nelezli moc hlodavci a vrabci (případně zavírací krmítko).

Obě okna zasíťovat, větrat okny. V létě případně jedno nechat zcela otevřené či vysadit.
Silnější pletivo, odolné kousání kuny (ne králičí).

Popeliště bude venku?

15.4.2018 21:35
bonyfear

XXX.XXX.90.190

Ano, popeliště bude i venku, pod stříškou. Krmení a pítko venku určitě bude, ale tak jak píšete, musím ještě popřemýšlet nad nějakým zavíráním, abych si tam nepřitáhnul divoký ptáky a tím i nemoci.
Do okna, jsem plánoval síť proti hmyzu, ale to bude asi málo. Okno bych chtěl asi otevírat až se zavře vchod pro slepice do kurníku, aby nebyl zbytečně průvan. Ale to všechno věřím vysleduju, co bude nejlepší smajlík

R.

15.4.2018 21:43
honzapm

XXX.XXX.182.25

On v tak malé stavbě zase nějaký tragický průvan nebude.
Navíc - i venku fouká. Proto bych udělal okna dvě.
Můžete mít otevřeno jen to na straně, kde je vchod pro slepice,
a nebude průvan žádný a větrání a čerstvý vzduch bude.

15.4.2018 21:51
bonyfear

XXX.XXX.90.190

S tím, jestli dát okno na stranu, kde je vchod pro slepice, jsem asi nejvíc bojoval.

Na jednu stranu jsem chtěl, aby tam měly i v zimě slunko. Jenže to zapadá brzo a tak by tam ani nedošlo.

No a z pole tady fouká opravdu hodně. Takže i vchod budu dělat se zastřešenou "verandičkou" (schůdky půjdou potom kolem zdi). Proto kdybych tam dal okno, tak to vyfoukne vnitřek i se slepicemi smajlík

Proto to okno a prosklený dveře jen z JV strany.

R.

15.4.2018 22:05
honzapm

XXX.XXX.182.25

Za sebe to uzavřu tím, že okno otevřené na ventilaci nikoho nevyfoukne,
navíc zmiňuji tu popínavou zeleň, která vítr také rozrazí.
V zimě bude zavřené a pustí dostatek přirozeného světla, přímé slunce netřeba.
Dílu zdar, mějte se.

15.4.2018 22:11
bonyfear

XXX.XXX.90.190

Taky se mějte a díky

16.4.2018 17:37
ladd

XXX.XXX.34.42

Přes téměř celou stěnu, na které je vyznačen západ bych udělal od výšky tak 60 cm nad zemí okno (bude tedy orientováno na jihozápad, to oceníte v zimě, v létě zastíníte). Bude tak zajištěn dostatek světla. Sklo ne čiré ale průsvitné, -nepolekají se kdyby se venku něco dělo.
Hřady bych dal na protější stěnu dozadu do rohu. -Před hřady a pod trusným stolem vznikne klidová zóna, kam v zimě umístíte popeliště, případně si slepice budou moci hrabat v podestýlce.
Místo malého okna bych dal vstupní dveře.
Tam kde jsou dveře bych umístil několika patrová snášková hnízda. -Musíte je na noc zakrývat, aby v nich nespaly + skosená střecha. Jestliže budete mít těžší plemeno tak žebříček. *1
Vchod pro slepice bych udělal vedle dveří, pod oknem (když tam vejdete tak vpravo).*2
Voda vedle slepičího vchodu, kde případná vlhkost nejlépe vyschne, Krmení někde ve střední části před oknem.
Nebo jiná varianta vchodu pro slepice
*1 Tam kde máte naplánovány dveře by byl vchod pro slepice.
*2 Snášková hnízda na stejnou stěnu jako jsou hřady ale do opačného rohu. Opět vícepatrová, se skosenou střechou.

17.4.2018 07:37
bonyfear

XXX.XXX.49.110

To Ladd: Děkuji za reakci. Chtěl bych se zeptat na tu klidovou zónu...

Vycházím z toho, že slepice ráno vyběhnou ven a večer se vrátí na spaní. Pokud by chtěla mít nějaká klid, tak může být pod hřady.

V zimě budou mít rozšířený prostor i pod okno vedle dveří (v létě tam bude asi přepažení), tam bude stůl, takže pod něj si může zalézt. I když je to vedle dveří, tak tam by klid měl být, protože ke slepicím půjdeme v průměru cca 2x denně a to ráno s krmením a vodou a večer to samé + sběr vajíček.

Nebo je to tak špatně? Musí být v kurníku "klidová zóna"o nějakém rozměru, v úplném temnu apod.?

Díky R.

17.4.2018 10:51
ladd

XXX.XXX.34.42

Je dobré, když je ve slepičárně nějaké místo, kde mohou přebývat a zabavit se hrabáním v podestýlce za nepříznivého počasí a v zimě. V zimě je dobré jim i do podestýlky rozhodit zrno a zdrolky sena, aby se nenudily. U východu a kolem krmítka bývá podestýlka dost znečištěná a i vlhká. V mém návrhu (je to vlastně popis naší slepičárny) mi to suché místo vychází před hřady a pod trusným stolem. (Úklid pak probíhá tak, že ušlapanou vlhkou podestýlku kolem krmítka, napáječky a vchodu vyvezete, zadní suchou, méně znečištěnou přehrnete dopředu a dozadu pod trusný stůl a před hřady nasypete novou).
Je taky ale možné udělat slepicím nějaký přístřešek kam nefouká a kde se mohou ukrýt za nepříznivého počasí vedle kurníku. Záleží na tom, jaké budete mít plemeno, zda ne náchylné k omrzání hřebenů.
Ještě malá oprava, na barevném plánku jsem četl N jako Z.. Ale myslím, že i tak je to bylo srozumitelné, velké okno na jižní stěnu, hřady na severní (tam kde jsou), patrové kukaně v opačném rohu na severní stěně, případně na stěně vedle dveří, slepičí vchod v rohu vedle dveří na jižní stěně pod oknem, případně na stěně vedle dveří (dle umístění kukaní). Pokud plánujete přední část přede dveřmi přepažit, tak kukaně na severní stěně těsně za přepážkou a slepičí vchod na jižní stěně těsně za přepážkou.
Kukaně udělejte patrové, pro 10 slepic 3 a 3 budou akorát.
Jaké plemeno plánujete chovat?

17.4.2018 19:38
bonyfear

XXX.XXX.90.190

Plánuju vlašky, líbí se mi, a podle toho co jsem četl, jsou dobré nosnice.
Na jejich "dlouhé zimní večery" smajlík jim tam dám nějakou zábavu (zelí na vyšší místo, zrní, seno).

Akorát krmítko a napáječku jsem plánoval u zdi před snáškovými hnízdy, ale uvidím jestli tam nebude průvan. Když tak přemístím jinam.

R.

17.4.2018 20:33
Jirka54321

XXX.XXX.182.132

Vlašky to jsou pěkný plašky

18.4.2018 09:55
ladd

XXX.XXX.34.42

Vlašky jsou skvělá volba, to jsou krásný slepice. Když se s nimi zachází v klidu, tak se ochočí a plašky to nejsou.
Snášková hnízda udělejte určitě patrová (3 a 3), uvidíte, že budou snášet spíš v těch vyšších. Jenom 3 hnízda mi i přijde pro 10 snášejících slepic málo. Střechu na kukaních určitě šikmou, vlašky mají tendenci nocovat co nejvýše.
Hřad udělejte také vysoký. Trusný stůl metr nad zemí určitě (bude se to pod ním i lépe uklízet). Hřady tak 50 cm nad trusným stolem, ať si kohout nešpiní ocas v trusu. Žebříčky pro vlašky netřeba.
Kolik metrů bude celková délka hřadů? Na 1 slepici se počítá myslím 25 nebo 30 cm délky hřadu. je potřeba mít ale rezervu, a´t nejsou namačkané jako sardinky. V létě, když je vedro mají rády rozestupy, aby se mohly chladit roztažením křídel od těla.
Kam dávat krmení a vodu si vychytáte. V létě doporučuji krmit jenom venku (kvůli myším). Vodou venku i vevnitř.

18.4.2018 10:00
bonyfear

XXX.XXX.49.110

Jj, už se na ně těším. Ochočit si je moc nechci, až jednou půjdou na polívku, tak by je neměl kdo zabít smajlík.

Jinak díky všem za rady a tipy.

R.

18.4.2018 10:13
ladd

XXX.XXX.34.42

Ochočovat ve stylu, že z nich budou domácí mazlíčci netřeba, stačí se chovat klidně, aby se neplašily.
Ještě jsem editoval poslední příspěvek ohledně délky hřadu na počet slepic. + mě napadá že hřady by mohly být na té krátké zdi naproti dveřím, tak by mohly být bidla dvě. (Tak jak to máte namalované bych dal pro deset slepic a kohouta bidla 3.) Tam kde jsou hřady by okno nemělo být již okno přes celou stěnu, jak jsem navrhoval, ale mělo by končit před hřady, kvůli tomi aby je přes okno něco neplašilo a v zimě kvůli chladu.
Snad to popisuji srozumitelně.

Přidejte reakci

Přidat smajlík