Snad se vám to tak povede. Já mám vlastní zkušenost, že pižovky zprvu snáší do jednoho hnízda, přesto že máme na zahradě hned několik připravených hnízdících boudiček. Jakmile ale jedna zasedne, už tam jinou nepustí a ta si obsadí další boudičku. Vejce průběžně sbírám, popisuji a posléze přiděluji podle stáří. Na hnízdě nechávám jen podkladky. Alespoň naše pižmovky jsou dost tvrdohlavé a zavírání do jiné boudičky, se mi neosvědčilo. Stejně chodily a snášely kam se rozhodly. Pokud jsem je ráno pouštěla pozdě, aby vejce musely snést tam, kam jsem určila já, tak byl problém ji tam večer zavřít. A tu boudičku si pro hnízdo už stejně nezvolila. Asi ji nepovažovala za bezpečné místo.
Tak přeji, ať vám kačenky úspěšně zasednou a nějak se dohodnou
Dobrý den, tak to zkusím, uz jsem ji nové bydlení připravila a uvidíme. Kukaně mám poměrně velké, takže ráno seděli obě vedle sebe.Mám strach je tam nechat sedět obě, četla jsem., když se kachňata líhnou, tak ta druhá by mohla slézt z vajec, když uslyší kachňata od té první. Snad si nechá říct.
Určitě se to povede, nebojte. Snesla zatím jen jedno vejce, takže si zvykne i jinde. Pižmovky nesou v noci, nebo nad ránem, takže ji stejně nic jiného nezbyde, než snést tam, kde chcete. A jak nanese ten svůj počet vajec, tak zasedne. Jenom musíte vytrvat a poctivě každý večer zavřít tam, kam chcete.
Dobrý den, tak večer jsem zavřela a ráno, když jsem šla otevřít, seděla v kukani, tak jsem si říkala hurá, tak to vyšlo. Když jsem dorazila z práce tak jsem zkontrolovala a bohužel, asi tam jen seděla. Počkala si až jí pustím a snesla vejce tam kam předtím nesla. Když bych jí nepustila v těch šest hodin, byla by tam zavřená až do dvou hodin. tak zase nevim.
broumacka
napsal(a):
Dobrý den, tak holt chuďera bude zavřená. Snad se další pokus podaří. Nechci jí zbytečně trápit. A je to fakt, kdyby seděli vedle sebe, tak že by ta co by měla sedět slezla, když by se sousední kačce líhli kachňata?
Může se to stát a nemusí, ale proč riskovat. Můžou třeba i vejce rozbít, jak se budou hádat, která si jich kolik vezme.
Na druhou stranu, kdyby sedly ve stejný den, tak by se kachňata líhla stejně a problém by to být nemusel.
Jednou mi sedly dvě kačky IB vedle sebe, každá měla svoje hnízdo a to byl problém. Přetahovaly si neustále vejce, skoro všechny rozbily. Zkusila jsem mezi ně dát vysokou přepážku, ale nic platné. Protože mám IB jen na slimáky, tak jsem to neřešila. Druhý rok si zabraly hnízdo z pneumatiky, co zbylo po husách. Seděly dvě na jednom hnízdě a vyseděly vše a společně je i odvodily, nepraly se o kachňata. Jiné dvě IB kachny - každá seděla úplně jinde, po vysezení mláďat, když se na zahradě potkaly, praly se jako koně. Kdybych je neoddělila kachňata by si navzájem snad pozabíjely...
Pižmovky se mi nikdy nepraly. Ale asi je to o nátuře jedince.
U toho zavírání pižmovky až do odpoledne bych měla strach, že tam udělá paseku a nebude se dostatečně živit, na vejce potřebuje bílkoviny - žížaly, slimáky..., tak aby nepřestala snášet. Slepičí vejce má slabší skořápku, tak aby je nerozbila a nenaučila se je žřát... Už se to tu kdysi řešilo, že si kachna pod sebou postupně vejce sežrala, jak se to naučí nevím, ale byla bych raději pro sádrové podkladky.