Hedvábničky, slepičí žebřík, kurník

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.4.2018 09:55
Pedross

XXX.XXX.204.11

Ahoj,
pořídili jsme si hedvábničky, cca 4 měsíce staré. Mají zděný, vápnem natřený kurník, vchod cca 80cm nad zemí, z druhé strany je udělaná dřevěná podlážka ve výšce, cca 30 cm pod úrovní vchodu. Z obou stran mají žebříčky z prken, která jsou zdrsněná. Nikdy jsem slepice neměl, po přivezení hedvábniček jsme holky zavřeli na tři dni do kurníku. Mají zde krmítko pro drůbež, napaječku, hřad z latí cca 10 a 20cm nad podlahou a snáškové kukaně. Holky se poměrně rychle rozkoukaly, ale odmítají spát na hřadu, raději se krčí v koutě u sebe. Udělal jsem jim automatické otvíraní/zavíraní kurníku přes soumrakové čidlo. Problém je, že slípkám se za žádnou cenu nechce z kurníku do výběhu, kde je tráva a popeliště. Zkoušel jsem je první dny nosit a večer je donutit po žebříku zpátky do kurníku, ale dělá jim to pořád velký problém (budeme je mít už 14 dnů). Když je dám "na půl cesty" do vchodu do kurníku, po rozmýšlení za pomocí křídel seběhnou žebřík, popřípadně rovnou slétnou na zem. Slepičí žebříky nejsou nijak prudké, jsou to stará široká prkna kde je každých 10 cm napříč přibitá lať cca 2 cm široká a vysoká. Pokud slípku postavím do půlky žebříku do kurníku, celá ustrašená začne přešlapovat na místě a pak za použití křídel slétne nebo se odváží pomalu do kurníku, ale dělá jim to velký problém. Jak holky naučit po žebříku z/do kurníku? Včera jedna hedvábnička vzorně snesla vajíčko v kukani, ale jinak je s nimi problém. Ven se jim za žádnou cenu nechce, přitom pokud jsou venku, tak vypadají spokojeně a loví žížaly a klovou zelené. Poradí někdo, jak na ně?

17.4.2018 10:04
Pedross

XXX.XXX.204.11

popř. co je špatně na tom žebříku? Napadlo mě, zda by pro ně nebylo lepší, kdyby ten žebřík byl strmější, ale nechce se mi žebřík na zkoušku zkracovat. Zkoušel jsem i večer v kurníku rozsvěcet, ale prostě ani je nenapadne mít snahu jít do kurníku nebo z kurníku.

17.4.2018 10:09
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Ahoj,
kolik mají v kurníku stupňů celsia? Není jim tam zima? Špatně nemusí být celkem nic, Vy musíte být důsledný, a dávat je dovnitř manuálně tak dlouho, než se to naučí (u mě to slepičkám trvá tak okolo 14ti dní). Dávání ven bych neřešil, prostě až budou chtít, tak půjdou. Popřípadě je ze začátku popostrčit mentálně tím, že i ven jim dáte krmení...

17.4.2018 10:21
Pedross

XXX.XXX.204.11

Ahoj,
teplota mě nenapadla, ale v kurníku mi přijde, že je celkem teplo, nicméně teplotu jsem neměřil. Zkusím schválně změřit, přes den tam ale určitě kolem 17-20 stupnů bude, k večeru při otevřených dvířkách už asi méně. No snažím se je jim pomáhat po tom žebříku, myslel jsem si, že je to lepší, než je nosit oklikou v rukou, ale ve výsledku to asi vyjde nastejno Zkusím ještě pár dní jim dát čas. Krmení jim ven dávám včetně vody. Myslíte, že bych jim měl to krmení přes den z kurníku odstranit?

17.4.2018 11:05
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Za zkoušku nic nedáte, hlady jistě neumřou, v pudu sebezáchovy radši vylezou přes žebřík hezky na zahradu, kde pro ně je vždycky něco dobrého k sezobnutí.

17.4.2018 11:38
ladd

XXX.XXX.34.42

Hedvábničky podle mě snad ani nejsou ptáci. Problém je, že nevyhledávají výšky a spousta chovatelů to neřeší a nechává je spát v rohu na podlaze. Místo aby je jako větší kuřata naučili spát na nějakém nízkém hřadu, nechají je spát na hovnech. Chce to trpělivě je vysazovat večer na hřady a vynášet ven, ukazovat jim k čemu žebříček slouží. Zima jim určitě není, jen se bojí toho žebříčku. Nechte na zkoušku otevřené vchodové dveře a uvidíte, že půjdou ven bez problémů.
Jinak délka žebříčků musí být přiměřená, když je příliš dlouhý a na zemi daleko od stěny kurníku, nemusí jim dojít, že to vede ke vstupu dovnitř. Hlavní problém je podle mě ale strach z výšek. Napadá mě, udělat ho z dost širokého prkna, aby neviděly přes okraj dolů, pak by asi ani nevadilo, když bude delší. Pozor ale, aby nezačaly venku pod tím prknem nocovat. Jsou to krtci, ne slepice. (Osobně bych to nechtěl ani jako kvočnu. Ale nikomu je nevymlouvám a nehaním.)
Hřad udělejte z užších prkének, aby na něm mohly pohodlně stát a sedět, ne balancovat na bidlech ze střešních latí.

17.4.2018 11:56
Pedross

XXX.XXX.204.11

jo máte pravdu, přijde mi, že se bojí výšek, ikdyž větší kuře, co je s nimi, je docela kaskadér a sedí všude možně, i ve výšce. Spíš si myslím, že jsou navyklé od předchozího majitele, byly trvale zavřené v kleci venku. Tak snad jim to dojde, zkusím je na hřad večer vysazovat a trénovat s nimi ten žebřík. Vnitřní vysoko není, to kuře to dává v pohodě, slepice taky, problém je venkovní, to zkusím nějak rozšířit. Hřady jsou si myslím ok, nejsou to úplně střešní latě, je to lať 2x3 cm, se zaoblenými hranami.

Když bude nejhůř, tak holt kurník zazdím a udělám podlážku mnohem níže a vchod kousek nad úrovní výběhu.

17.4.2018 12:06
ladd

XXX.XXX.34.42

Ty hřady mi pro hedvábky jsou dost úzký, udělejte je z prkének tak 10 cm širokých.
Snížení vchodu mě napadlo také, Jestli ale byly zavřené v kleci, tak fakt nic neznají, bude to chtít čas.

17.4.2018 12:18
Pedross

XXX.XXX.204.11

není 10cm moc? Dám jim měsíc, pokud to nepůjde, tak to snížím, za den to je hotové. jinak díky za rady!

17.4.2018 12:38
ladd

XXX.XXX.34.42

Pro hedvábky mi to moc úzké nepřijde. Neberte to jako hřad z bidel ale jako vyvýšenou podlážku, aby nespaly na svém tusu. Každopádně ty stávající jsou i tak užší než je doporučováno. Kdysi tu někdo psal, že má na hřadech místo bidel z latí prkna, že se v zimě slepice lépe zahřejí od spodu.

17.4.2018 12:41
Pedross

XXX.XXX.204.11

OK, zkusím jim to vyměnit, prken je dostatek :).

Uživatel s deaktivovaným účtem

17.4.2018 15:54

Moje zkušenost s chovem hedvábek. Většina se naučí sedět na hřadu, který mám tak 10 cm nad podlahou, bez přidaného žebříčku. Vždy je ale v hejnu některá, která nehřaduje a raději spí na zemi na podestýlce. Můžete zkusit naučit je sedět vysazováním v podvečer, jak už tu někdo napsal. Já mám snášedla přístupná zvenčí na vrchu kurníku ve výšce cca 150 cm, žebřík a většina se naučila tam snášet, takže strach z výšek určitě nemají. Jen jsou to prostě trochu jiné slepice. Na druhou stranu má většina chovatelů zkušenost s jinými slepicemi, že taky jako mladé spíše chtějí spát v kukani na měkkém, než na hřadu Takže trpělivost a zkoušet. pokud skutečně nebyly navyklé chodit do kurníku na noc po žebříku, může jim to chvíli trvat.

18.4.2018 07:01
Pedross

XXX.XXX.204.11

diky za info. Vcera jsem jim vecer hodil ke stavajicimu venkovnimu zebricku jeste dve fosny z kazde strany a bylo to o chlup lepsi. Stacilo hedvabky strcit na treti "schudek" a dolezly samy az do kurniku. Skoro mi prijde, ze jim vadi ty pricky na zebriku. Jeste se zeptam, privezeny kohout ma velke pokroucene drapy, muzu mu je lehce zkratit?

18.4.2018 09:38
ladd

XXX.XXX.34.42

Určitě, bude se mu lépe chodit. Neměl by jste do krve. Pokud není dráp průhledný a nevidíte kde už je "živá" část, tak stříhejte postupně na několikrát.
Hedvábničkám gratuluji k pokroku ve zdolávání žebříčku.

18.4.2018 19:43

Pedross napsal(a):
diky za info. Vcera jsem jim vecer hodil ke stavajicimu venkovnimu zebricku jeste dve fosny z kazde strany a bylo to o chlup lepsi. Stacilo hedvabky strcit na treti "schudek" a dolezly samy az do kurniku. Skoro mi prijde, ze jim vadi ty pricky na zebriku. Jeste se zeptam, privezeny kohout ma velke pokroucene drapy, muzu mu je lehce zkratit?

jestli jsou dovezené, tak to svědčí tomu, že fakt nebyly na něco takového zvyklé. Každá novota, navíc ještě nové prostředí, je prostě rozhodí

18.4.2018 23:18
Pedross

XXX.XXX.186.137

Mate pravdu, dneska me ale holky mile prekvapily. Jednak byla v kukanich vajicka a jednak samy dopoledne vylezly po aut. Otevreni dvirek a behaly ve vybehu kdyz jsem dorazil z prace. Vecer take obrovsky pokrok, do kurniku sice samy nesly, ale stacilo nasmerovat kohouta na ctvrtku zebricku a sli bez kecu pekne vsichni za nim, dneska jsem fakt cumel. Jeste ty drapy zkratit, dodelalat lehke upravy v bydleni a zkusim odsroubovat ty pricky, prijde mi, ze o ne akorat zakopavaji.

19.4.2018 09:51
ladd

XXX.XXX.34.42

"...a zkusim odsroubovat ty pricky, prijde mi, ze o ne akorat zakopavaji."

Zkraťte ty drápy, vadí jim v chůzi.

19.4.2018 10:12
Pedross

XXX.XXX.204.11

dnes jim je cvaknu, snad necvaknou oni mě :) díky.

11.5.2018 13:56
Pedross

XXX.XXX.204.11

Tak se zase ozyvam z Plzne :) Kohoutovi /snad je to kohout, nejsem si uz vubec jist/ jsem drapy ostrihal, bylo to bez problemu, chuze uz mu nedela problem. Hedvabky snasi, krasne chodi do kurniku v prubehu dne, i z kurniku bez problemu jdou, ale mam problem s tim je naucit, aby vecer lezly samy do kurniku. Naistaloval jsem jim do kurniku k aut. zaviraci dvirek pipak, ktery pipa kdyz se zaviraji dvirka. Dvirka se zaviraji pres sroubovici, kterou pohani zprevodovany motorek. Zavirani trva cca 2-3 minuty. Nekolikrat jsem je pri zavirani a pipani zahanel dovnitr. Vetsinou staci vzit kohouta a ostatni zalezou za nim sami. Problem je, ze ted nekolikrat v tydnu jsou v kurniku uz treba v pet, ale bohuzel nekdy zustanou venku i po soumraku a chouli se v koutu. Nevim jak jim domluvit, aby do toho kurniku zalezaly pravidelne. Existuje na to nejaky figl? Zkousel jsem jim i v kurniku pres spinaci hodiny rozsvecet, ale moc to nepomohlo. Jsem z toho na prasky, protoze se blizi cas, kdy budeme dva dni mimo domov a nerad bych, aby mi ty nase blbky neco sezralo. Zaroven je nechci nechat dva dni zavrene v kurniku.

11.5.2018 19:52

Pedross napsal(a):
Tak se zase ozyvam z Plzne :) Kohoutovi /snad je to kohout, nejsem si uz vubec jist/ jsem drapy ostrihal, bylo to bez problemu, chuze uz mu nedela problem. Hedvabky snasi, krasne chodi do kurniku v prubehu dne, i z kurniku bez problemu jdou, ale mam problem s tim je naucit, aby vecer lezly samy do kurniku. Naistaloval jsem jim do kurniku k aut. zaviraci dvirek pipak, ktery pipa kdyz se zaviraji dvirka. Dvirka se zaviraji pres sroubovici, kterou pohani zprevodovany motorek. Zavirani trva cca 2-3 minuty. Nekolikrat jsem je pri zavirani a pipani zahanel dovnitr. Vetsinou staci vzit kohouta a ostatni zalezou za nim sami. Problem je, ze ted nekolikrat v tydnu jsou v kurniku uz treba v pet, ale bohuzel nekdy zustanou venku i po soumraku a chouli se v koutu. Nevim jak jim domluvit, aby do toho kurniku zalezaly pravidelne. Existuje na to nejaky figl? Zkousel jsem jim i v kurniku pres spinaci hodiny rozsvecet, ale moc to nepomohlo. Jsem z toho na prasky, protoze se blizi cas, kdy budeme dva dni mimo domov a nerad bych, aby mi ty nase blbky neco sezralo. Zaroven je nechci nechat dva dni zavrene v kurniku.

Asi fígl není. u mě jsou dvě nejstarší v kurníku první, už třeba kolem 8 večer (nyní), naopak jedna nebo dvě se courají kolem dvířek ještě po soumraku. Ale já chodím zavírat až za tmy. Když jsme na 3 dny pryč, vždy nechávám kurník otevřený, zatím se za 6 let nikdy nic nestalo. To mi naopak v zimě přes den zmizela slepice a dodnes nevím, čím to bylo. Peří nikde, pes na zahradě (slepice jsou mu ukradený, možná doslova ) a slepice fuč.

11.5.2018 21:16
Pedross

XXX.XXX.186.137

Asi to tedy zkusim jim to nechat otevrene, kdyz budeme pryc. Dnes jsem je byl zkontrolovat a blbky chrnely u zavrenych dvirek na zebriku.Asi jim to budu muset prenastavit na dyl, jestli to pomuze.

14.5.2018 10:11
ladd

XXX.XXX.34.42

Pedross napsal(a):
Asi to tedy zkusim jim to nechat otevrene, kdyz budeme pryc. Dnes jsem je byl zkontrolovat a blbky chrnely u zavrenych dvirek na zebriku.Asi jim to budu muset prenastavit na dyl, jestli to pomuze.

..."Asi jim to budu muset prenastavit na dyl'...
bingo! Na kolikátou hodinu máte nastavené zavírání? Jestli courají až do šera, tak jim nejspíš zavíráte před nosem. Nastavte to tak, aby se dvířka zavíraly až za tmy. Jestli máte slepice u baráku, tak bych chodil zavírat ručně (a přitom zkontroloval, že je vše ok). Ta automatika má podle mě hlavně tu výhodu, že to slepice časně ráno vypustí a ony nemusí čekat, až vstanete.

14.5.2018 12:35
Pedross

XXX.XXX.204.11

je to řízeno soumrakem, takže když se smráká, automatika zavře. Momentálně po přenastavení citlivosti je to kolem 21 hodiny. Pokud to bude zlobit, tak nezbude nic jiného než předělat řízení na časovač. Včera stačilo těsně před zavřením rozsvítit a holky byly po zavření už uvnitř kurníku. Někdy to vyjde dobře, někdy ne. Kolikrát se jim ani z toho kurníku přes den moc nechce, je tam pořád chládek a venku je jim horko, ještě jsem jim nedodělal venkovní stříšku. Trochu stínu tam je, ale ten se pořád podle slunce stěhuje.

14.5.2018 12:53
ladd

XXX.XXX.34.42

Pokud byly zvyklé courat do šera, tak zavírání v 21 by mělo mohlo být ok.
Ještě se zeptám, jak velké má kurník okno? Mohlo by to být také způsobeno tím, že když se odhodlají jít za šera spát, je už uvnitř přílišná tma, proto možná i odmítají hřadovat, že na hřady nevidí.

14.5.2018 13:34
Pedross

XXX.XXX.204.11

Okno je cca 30x30cm, není velké. Kurník je bývalý chlívek na prasata, jen opravený, s novými omítkami a natřený vápnem. Holky mají vyvýšenou dřevěnou podlahu cca metr nad původní podlahou. Okno je cca 20cm nad úrovní dřevěné podlahy. Můžu sem večer hodit fotku. Možná by stálo za to zprovoznit nějaký trvale zaplý led pásek namířený do stropu, aby světlo nerušilo, ale aby v kurníku nebyla úplná tma po setmění. Klasickým světlem přisvěcovat je blbé, po zhasnutí třeba v půl desáté večer už je v kurníku rázem tma jako v pytli, stmívač bohužel nemám. Slípky většinou spí buď na hřadu a nebo v těsné blízkosti na zemi, některé na hřad odmítají jít. Hřad jsem předělával, nyní je fošna cca 10cm široká a zhruba 15cm nad podlahou.

14.5.2018 15:51
ladd

XXX.XXX.34.42

Tak to je ono, jakmile je venku šero, vevnitř už není vidět vůbec, proto nejspíš nespí na hřadech, případně ani nejdou dovnitř.
Osobně bych tom řešil tak, že bych je vždy večer včas dovnitř zahnal, nebo sehnal ten stmívač.

Přidejte reakci

Přidat smajlík