Zdravím všechny, prosím o radu v následující věci:
Kachna pižmová si udělala hnízdo v kurníku a zasedla. Nevíte, jak se budou chovat slepice k malým kachňátkám až se vylíhnou. Mám dojem, že jsem to asi hodně pokazila - měla jsem ji vystrnadit hned, jak jsem zjistila, že tam chodí snášet. Nemáte s tím náhodou někdo zkušenost.
Děkuji za odpověď
chovatelka k.
S největší pravděpodobností se kachňatek nedočkáte. Slepice ji nedají pokoj, budou kachnu otravovat a podnášet. Kachna nebude mít klid na sezení, vejce se zastudí a nebo i rozbijí. To je má zkušenost.
Letos to kachna stihne ještě jednou, takže pohlídat a zavírat jinam. Nejlepší je chovat kachny oddělené od slepic.
Tak, mě odchovaly čínky několikrát v kurníku a nic se nestalo, sem tam jsem nahlédla jestli nemají slepičí vajíčko a jinak v pohodě, mám je celkem ochočené. Jenom jednou na podzim mi vytahali kačeničky potkani a podařilo se mi zachránit jenom jedno káče a to potom byl super ochočený kačer.Moje kačky se po slepici oženou když se jim něco nelíbí, teď ale mají svůj výběh, tak snáší kam mají. Záleží taky kolik máte kukaní. Největší nervy byly vždycky když se klubaly, musela jsem je zavčas pochytat a i s kačkou přemístit do nedobytné pevnosti(chlívku), protože by se mi na ně vrhly kočky.
Děkuji všem, oddělila jsem je paletou, aby kachna měla klid a slepice také a to přemístění bych provedla tak, jak píše kačíkačka. Když jsem na emeilu, ráda bych se zeptala zkušenějších. Vlastní vinou - nezavřela jsem zahradu - mi pes zakousl kačírka, myslíte, že si můžu ponechat kačírka až kachničky vysedí a byl by tam kačírek anebo mám koupit nového nepříbuzného. Kachny mám pro svoji potřebu - jíme je.
s pozdravem
chovatelka k.
To bude ještě "malý kluk", takže asi by bylo lepší ta snesená vajíčka na sklonku léta odebírat? Ale aby potom holky z toho nebyly celý divoký a nedivily se, že tam nikde nic není.
Včera se mi vylíhla housátka husy české - pod husou, mám z toho hroznou radost. Protože mám housátka poprvé, tak jsem překvapená, jak houser je u té husy a chrání ji. Zvířatka mi nepřestávají překvapovat.
Já nechávám kačky sedět na vejcích jenom na jaro. Pak už chci mít klid a mám dost kuřat, takže těch cca 30cet kaček mi stačí až až. A někdy mi zasednou i třikrát do roka, tak vajíčka prodám nebo sníme. Pro každou mám připraveno pět větších plastových podkladků, tak jim vyměním za vajíčka aby si nemyslely. Až zasednou, nechám je asi dva týdny sedět a pak celé hnízdo zruším.
Zdravím Vás, podle toho, co jste mi napsala, tak si myslím, že tomu hodně rozumíte, proto bych se vás ráda zeptala: Vylíhly se mi housata, teď sedí pižmovky a také sedí běžkyně. To znamená, že cca za 14 dní budou na zahradě 3 druhy - housata, kachničky p. a kachničky b., všechny mláďata si svoje "matky" hlídají, myslím si, že se budou kachny, husy, houseři napadat (silnější zvítězí), a proto by bylo lepší jim to rozdělit, aby každý druh měl svoje místo anebo můžu nechat všechno všem.
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem kl.
kačíkačka
napsal(a):
Tak, mě odchovaly čínky několikrát v kurníku a nic se nestalo, sem tam jsem nahlédla jestli nemají slepičí vajíčko a jinak v pohodě, mám je celkem ochočené. Jenom jednou na podzim mi vytahali kačeničky potkani a podařilo se mi zachránit jenom jedno káče a to potom byl super ochočený kačer.Moje kačky se po slepici oženou když se jim něco nelíbí, teď ale mají svůj výběh, tak snáší kam mají. Záleží taky kolik máte kukaní. Největší nervy byly vždycky když se klubaly, musela jsem je zavčas pochytat a i s kačkou přemístit do nedobytné pevnosti(chlívku), protože by se mi na ně vrhly kočky.
Zdravím. Akože vážne keď vybehnú káčatka na dvor a je tam kocka tak ich požere? Lebo sme v očakávaní a kocka sa dostane všade. Tak mam obavu.
Ďakujem.
benousek
napsal(a):
Zdravím Vás, podle toho, co jste mi napsala, tak si myslím, že tomu hodně rozumíte, proto bych se vás ráda zeptala: Vylíhly se mi housata, teď sedí pižmovky a také sedí běžkyně. To znamená, že cca za 14 dní budou na zahradě 3 druhy - housata, kachničky p. a kachničky b., všechny mláďata si svoje "matky" hlídají, myslím si, že se budou kachny, husy, houseři napadat (silnější zvítězí), a proto by bylo lepší jim to rozdělit, aby každý druh měl svoje místo anebo můžu nechat všechno všem.
Děkuji za odpověď a jsem s pozdravem kl.
Urcite vsechno oddelit! Ja mam zvlast v ohradce pizmovku s mladymi, houseri, mozna i husy, by je okamzite zlikvidovali, housatka i velka mam zvlast od malych, velke je stipou...kazdy druh ma svoje prostredi, svuj klid na krmeni a odpocinek, tak to ma byt..
Mario1986
napsal(a):
Zdravím. Akože vážne keď vybehnú káčatka na dvor a je tam kocka tak ich požere? Lebo sme v očakávaní a kocka sa dostane všade. Tak mam obavu.
Ďakujem.
No nevím jak Vaše kočka, ale moje jsou lovci a většinou chytají ptáčky. A ani hrdlička pro ně není problém, takže takové malé kačátko je pamlsek . I na kuřata velikosti kosa se jen třesou a sledují je skrz pletivo, na větší kačeny a slepice si už nedovolí, to zas nechávají našemu psovi.
Dobrý den kačíkačka a ostatní, pižmovka vyseděla káčátka v kurníku 12 malých kousků, tak jsem je hned přestěhovala s kachnou na jiné místo, ale kachna vylítla a sedla si v tom původním kurníku a sedí tam pořád a na ničem. Káčátka jsem tedy shromáždila a dala je do kachníku, kde další 2 kachny vyseděly další kachňátka a ta jedna kachna je přijala jakoby je vyseděla, je tam tedy hora kachňat cca 30 od 3 kachen. takovou porci jsem ani neočekávala. Už mi běžkyně vyseděla 9 malých běžečků,2 české husy 13 housat - kam se podívám všude opeřenec.
Mějte se všichni
chovatelka k.
Benousek, gratuluji k takovemu ochmyrenemu nadeleni, ja jsem na tom podobne, jen mam husy landeske x nemecke, lihnu v lihni Bios 09, na husy idealni..tu kacenku, co vam utekla zpet na hnizdo, jste s mladymi mela vzit a zavritdo noveho kachniku, staci vetsi uzaviraci bedna s dvirky s pletivem, uvnitr nastlat, dat vodu a drcenou smes pro kachny nebo K1, kacenku ptavidelne na chvili vypoustet za par dni si tam zvykne...alekdyz mlade vzala jina je to dobre, pizmovky jsou moc dobre mamy :)tak at vam hezky rostou
Popíšem situáciu a ak môžte napíšte názor. Kacka sadla asi na 12 vajec bola mladá preto zrejme tak malo. Z odstupom času som spozoroval že presadla cca 20cm vedľa kde sedela celu dobu. Ale na pôvodnom mieste nechala cca 4 vajcia. A keď som sa snažil ich chytnut sycala na mna. V ten deň som našiel za plotom medzi strými trúbkami a nepotrebnými vecami cca 6 vajec kačacích. Nebolo mi jasne odkiaľ sa vajcia zobrali vzdušnou čiarov 20m a ešte aj za plotom 2m vysokým. Prídem dnes za 2 dni po tom a kacka mala pri sebe 3 malé zrejme dnešné káčatka a na mieste kde som našiel vajcia za plotom už vajcia neboli žiadne. Kuriózne je na tom to že kacka v hniezde nemala ani jedno vajce či celé a ani škarubky. Nechápem žeby kuna? Som sklamaný...
Mario1986 spíš to sebral potkan, pokud ji nemáte zavřenou, a po vylíhnutí sežere prázdné skořápky kačka, proto tam žádné nejsou. Pokud Vám příště zasedne tak po cca deseti dnech vajíčka zkontrolujte prosvícením, jestli není nějaké plané, pak budete mít představu o tom kolik bude kačátek. A kačenu s vejci je potřeba zabezpečit proti nežádoucím návštěvníkům!