Dobrý den.
Chci Vás poprosit o radu ohledně křepelek japonských no blíže nesnáší mi vajíčka. Koupil jsem si na půl křepelky s jedním chovatelem od nějakého pána který je chová či pěstuje. A tomu druhými chovateli snáší vejce jak o závod a mě ani jedno vejce nesnesli. Žádné vajíčko jsem nenašel. Krmím je krmivem pro křepelky od firmy Energys. Vodu dostávají každý den čistou. Dávám jim i třeba trávu nebo pampelišky, i grit jim dávám. Chovám je ve voliéře společně s korelami. Ten druhý chovatel je taky chová s popouškami. Už věk na snášení vajíček mají. Jen to žere, kadí pije a nic po nich. Pokud nic nesnesou asi pujdou do kuchyně si pokecat s troubou dokud jsou mladé. Ve voliéře na ně nefouká občas tam svítí sluníčko.
Děkuji za rady. Pak následně i za recepty na zpracování křepelek do trouby.
Tak určitě se dají křepelky zpracovat i starší, výborná je pak polévka. Takže jim dejte čas.
Jak jsou staré? Pokud do voliéry svítí sluníčko, mají v té době možnost vyhledat přítmí? Jinak křepelky snáší odpoledne spíš k večeru, tak to chce kouknout později večer. A na snášení hledají dost často nejtmavší kout.
Rebel17
napsal(a):
Ano, možnost přítmí mají. Večer chodím a hledám a nic. Mě ten chovatel tvrdil že za dva týdny mají snášet jak o závod to bylo na začátku dubna, ale kolegovi snášejí ty stejně staré křepelky jak o závod.
Takže hledejte rozdíl v podmínkách ustájení a krmivu u vás a u kolegy. I nepatrné rozdíly, mohou zapřičinit váš neúspěch. Při chovu všech zvířat je zapotřebí i dobrého pozorovacího talentu...
Najháklivejšie sú výkyvy teplôt deň-noc. Nemôžete chcieť znášku vo voliére porovnať so znáškou v klietkach vo vnútri so stálou teplotou. Ja dávam diel zmesky pre nosnice a diel pšeničného šrotu, niečo zelené najradšej majú šalát, samozrejme popol, grit, v zime prisvietenie. Znáška je 80-90%, ale majú teplotu deň-noc 18st. Ak sa niekto chváli 100% znáškou, tak to kŕmi iba špeciálnymi zmeskami a takéto vajcia si môžem kúpiť aj v obchode.