2 roční slepice a nové křepelky?

Křepelky japonské nosné (kř JPN)
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

21.4.2018 18:57

Dobrý den, je možné že by jsme si pořídili k našim 2 ročním slepicím (slepic máme čtyři) ještě křepelky? Nejdříve by byli samozřejmě jen tak přes plot aby se viděli a pak nějak postupně... Máme totiž velký výběh pro slepice. Vím že jsou křepelky velmi plaché.. Šlo by to teda vůbec? A kdyby se jim zastřihovala křídla tak si myslíte že by nepřeletěli plot cca 160 cm vysoký?
Omlouvám se za možné hloupé dotazy ale jsem v tomhle nezkušená, tak se nejradši zeptám než pak řešit problémy.

21.4.2018 19:11

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Dobrý den, je možné že by jsme si pořídili k našim 2 ročním slepicím (slepic máme čtyři) ještě křepelky? Nejdříve by byli samozřejmě jen tak přes plot aby se viděli a pak nějak postupně... Máme totiž velký výběh pro slepice. Vím že jsou křepelky velmi plaché.. Šlo by to teda vůbec? A kdyby se jim zastřihovala křídla tak si myslíte že by nepřeletěli plot cca 160 cm vysoký?
Omlouvám se za možné hloupé dotazy ale jsem v tomhle nezkušená, tak se nejradši zeptám než pak řešit problémy.

křepelky nelze chovat na volno, takže...

22.4.2018 14:12

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):

Volně rozhodně ne, protože:
- jsou tak malé, že si prostě najdou malinkou dírku a utečou (už je neuvidíte)
- kvůli své rychlosti a plachosti by se nedaly zavřít na noc
- často trousí vejce volně po výběhu (maskovaná vejce křepelek se nedají dobře najít a sebrat)
- i během dne by je mohl sežrat nějaký ten predátor (dravec, kočka, potkan)
- slepice by je zlikvidovaly
Jestliže máte velký výběh a je tam tráva, můžete si zhotovit menší klec z pletiva, kterou můžete posouvat po trávníku a v ní mít křepelky. Budou se tam mít docela dobře, pokud teda nebude chodit ke klícce je plašit kočka, což by byl kvůli jejich plachosti problém. Já jsem takto křepelky měl a některé se plašily pořád, tak jsem je dal pryč a jiné když je třeba taková kočka přišla prohlídnout, tak nelítaly, nedivočily a šly zalézt do domečku stejně jako na noc a snášení. Kočky od sousedů nakonec zjistily, že ke křepelkám se nedostanou a byl klid, křepelák kokrhal a křepeličky nesly celé léto, po přemístění do vytápěné dílny i v zimě. Další rok to bylo stejné, ale na zimu jsem je dal do králíkárny. Pochopitelně v zimě venku nenesly, ale vypadaly zdravě a myslel jsem, že to zvládnou a že bych je dal domů jedině kvůli velikému mrazu, aby neuchladly. Bohužel se do králíkárny prokousal během jedné noci potkan a skoro dvouletou skupinku 1,3 zakousl . Od té doby (mých sedmi let) už jsem křepelky neměl.
Jestliže hodláte i přes nemožnost chovu na volno chovat křepelky, do obrázku přikládám jednoduchý nákres z programu malování, jak na zařízení pro křepelky. Případně mě prosím zkušenější doplňte, jestli jsem na něco zapomněl.
S pozdravem
Jakub Erlec.

Přidejte reakci

Přidat smajlík