Zdravím, požičal som si od kamaráta staršiu liahen a neviem ju zladiť... pri teplote 37,6 zopne termostat ale kým začne stúpať teplota tak teplomer ukáže 37,4... teplota začne stúpať a pri 37,8 termostat vypne ale teplota na teplomeri ďalej stúpa až na 38,6 a potom sa ustali a začne pomaly klesať... Liahen nieje ziarovkova... prosím o radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

moc velká setrvačnost topného tělesa...

kamarád v tom úspěšně líhnul?
Jurajko
napsal(a):
Zdravím, požičal som si od kamaráta staršiu liahen a neviem ju zladiť... pri teplote 37,6 zopne termostat ale kým začne stúpať teplota tak teplomer ukáže 37,4... teplota začne stúpať a pri 37,8 termostat vypne ale teplota na teplomeri ďalej stúpa až na 38,6 a potom sa ustali a začne pomaly klesať... Liahen nieje ziarovkova... prosím o radu.
jak psala Bodlinka - větší setrvačnost topného tělesa. Pokud vám to těch 38, ž nepřesahuje a kamarád v tom líhnul, tak bych to nechala. Mně v Pivarči líh i v druhé polovině líhnutí leze teplota na 39°C a líhne se to normálně. Z e začátku jsme měla tendence to neustále upravovat, teď na to kouknu a pokud tam nevidím víc, tak to nechávám.Upravuji, až když to jde přes 39. Dana.
Mám líheň Corvina 49 automat a jsem s ní nadmíru spokojený. Jakou teplotu nastavím tak opravdu drží. A to ladím po desetině. Mám ji teprve 2. rokem, ze začátku jsem to hlídal několikrát denně, ale zjistil jsem, že je to zbytečné.Nahlídnu jednou za den, doliju vodu a o víc se nestarám. Větrání a pod. je samozřejmé. Jasné je, že úspěch spočívá v oplozenosti.
naši miláčci
napsal(a):
Možná jsou u větší líhňe jinak řešené větrací otvory, ale teplota opravdu kolísá minimálně.
Nemůžu si ji vynachválit.Musí být samozřejmě ve stálé teplotě a hlídá si svoje.
Spíš až jí budete čistit vyfoťte vnitřek za mřížkou ať je vidět, co v ní máte za součástky a mrknete na topnou spirálu, kolik tam je W.

Na tak malou líheň je topné těleso příliš předimenzované, proto ta setvačnost a nárůst teploty.Na takovou líheň je optimální watáž kolem 50 w u topné spirály, ale kazdý typ se chová trochu jinak.Pokud je topné těleso objemove větší, či keramické, jako například u biosky, déle dohřívá. Šikovný elektrikář by vám napríklad triakem dokázal snížit výkon tělesa a tím pádem nebude teplota kolísat tak markantně.
naši miláčci
napsal(a):
Trochu odbočujeme od prvotního téma, ale rozebrané jsem ji ještě neměl. Podle mě je tam jen odporový drát pod ventilátorem. Tím pádem nic se neakumuluje kromě obalu. Každý výrobce to má jiné, taky je pravda, že stála 5.500kč, ale jede perfektně.
A jak to čistíte, když jste jí ještě neměl rozebranou, ventilátor, prach z peří od kuřat? TA moje Covina automat 24 má topnou spirálu 110 W. Na fotce je štítek. A ještě přidám foto rcom king suro 20 s topným kabelem vlevo, a pohled do coviny vpravo.