Dobrý den, dnes jsem vezl NV, při cestě autem se mi zdálo, že má silnice poněkud dost výmolů a tak mě napadlo, jestli jsem nemohl Nv rozhrkat? (samozřejmě to nebylo nějaké velké drncání, spíš se vajíčka poskakovala, protože kartónové plato bylo o trochu větší a vejce tam nepadla na těsno), tak se bojím, aby z toho něco bylo.
A ještě jeden dotaz mám, vejce nebyla úplně kulatá, ale byla trochu kulatější, než je zvykem, myslíte si, že budou oplodněna, jestliže byl 1 kohout na 13 slepic ?
Já si myslím že ano.
Uživatel s deaktivovaným účtem

rozhrkat ano, ale kromě hrbolatosti cesty záleží taky na její délce, vašem řidičském umu a prostě tak celkově na zacházení.
já mám slepičky asi dvacet minut autem od domu, kde líhnu, vejce vozím po kapsách a nic jim není :D
kulatější vejce než je zvykem není vejce násadové. násadové vejce prostě z definice věci by kromě toho, že pochází od slepic ustájených s kohoutem, mělo splňovat i určité podmínky co se týče tvaru a velikosti. líhnivost vajec, která toto nesplňují, bývá menší.
Vejce po přepravě nedávejte hned do líhně, nechte je den usadit. Jinak jak píše Bodlinka, záleži, čemu říkáte "poskakování", doba převozu,...
Pokud jsou všechna stejná, bude větší kulatost nejspíše plemenný znak a bude to ok. Já jsem nenasazoval vejce s opačným extrémem - úzká špičatá a vejce se slabou nebo hrbolatou skořápkou.
Jestli se jedná o lehké nebo polotěžké plemeno, tak poměr pohlaví 1:13 bude ok.
no já mám od zdr.velsumek všechny vejce dokulata, a kuřátka se vylíhly, ale třebas moje Australky a kříženky Australek mají vejce předpisové.Také sem už líhla špičaté vejce od jediné Leghorny, co sem měla a ze všech 5 ks se vyklubaly kuřata.
Co se týče toho hrkání v autě to by neměl být problém.Horší je pošta, kdy můžou s vejci házet a pod.
Zdravím, na tvaru vejce oplozenost nezávisí, to závisí na aktivitě kohouta. Pro násadová vejce se používá optimální index tvaru, ten by měl být mezi 70% až 80%. Vypočítá se: šířka vejce/délka vejce * 100 = ( %). Pokud je méňe jak 70% nebo více jak 80% vejce je nevhodné do líhně. Ať se daří.