Mám úlomkový hrach, takže ho ani nešrotujem. V priebehu dňa hrach namočím do plastového vedierka, zalejem vodou tak, aby bol celý ponorený. Ja k nemu primiešavam aj 1,5 dl domáceho kefíru. Vzduchotesne uzatvorím, je to taká, skrátená fermentácia, lebo ráno ho už skrmujem. Na 1 diel suchého hrachu pridávam 2 diely zošrotovanej pšenice, čiže hrach mi tvorí až 1/3 zmesky.
Na hrach si potrebovali zvyknúť, zo začiatku mali niektoré riedku žltú stolicu.
Hrách našrotuji a do míchanice přidávám hrachový šrot, který předtím spařím vřící vodou (z rychlovarné konvice). Chutná nosnicím, ale i odrostlým kuřatům. Nepřehánějte to však s ním, odhaduji, že hrách by měl tvořit max.20 % celkové krmné dávky.
Výhodou hrachu je vysoký obsah bílkovin (cca 20%), relativně snadná dostupnost po žních i fakt, že na rozdíl od sóji není GMO.