Dobry den muzete mi poradit jestli to velke vejce je od kaceny, mam koupene leghornky ktere nosi 2 tyden. Obe jsou bile. Vim ze jsou zelenobile a ted jsem cetl ze jsou i bile prave.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Podle fotky to nepoznám, ale vejce vodní drůbeže jsou méně porézní, takže když je pohladíte, tak v porovnání se lepičím vám budou připadat jako navoskovaná.

Kachní vejce mají takovou mastnou skořápku. Mívají také větší žloutek. Pokud je nechcete využít k líhnutí, můžete je použít v kuchyni. Je doporučeno vařit je alespoň 15 minut, ale já je vařím klidně jen 7 min. a nikdy se mi nic nestalo. To dlouhé vaření kvůli salmonelám (ostatně salmonelóza se dá dostat i z slepičího vejce ze zabláceného výběhu ). Dají se použít na pečení, jsou z nich lepší buchty a tak, jen ne na měkko nebo jiné polosyrové úpravy.
Nevím jaké kachny máte, ale co se barvy skořápky týče tak čistě bílá a suchá=máte slepičí vejce, kachní bude mít trošku horší bílou barvu, ale určuje se to spolehlivě podle mastného kluzkého povrchu, existují i slepice nesoucí zelená vejce (cream legbar, araukany..., ), ale vy píšete že máte leghornky. Jinak jestli máte kachny běžce (první mě napadli, protože jsou v módě kvůli slimákům), tak ta vejce doporučuji dávat do kuchyně, protože každá samice jich za rok snese až 160. Jestli máte pižmovky, tak kachně dopřejte možnost snášet někam, kde o ní slípky neví, chodily by ji podnášet, až by sedla, čímž by ji rušily a vy byste musel chodit slepičí vejce pod kachnu sbírat, jinak by se jí přeplnila kapacita a neobsedla by to. A pokud máte jiné kachny(kachny pekingské, ruánské, saské...) tak kromě plemen: kachna divoká, zakrslá, smaragdová, vysokohnízdící létavá, jsou na tom všechny kachny stejně jako již zmiňovaný indický běžec, jsou nosné. Jen těch několik plemen snese jenom co obsedne, stejně jako pižmovka.
Jakub Erlec.

robik29
napsal(a):
Me se prave nechce verit ze slepice 2 tydny ve snazce meli 80g vejce, kdyz ostatni maji 55-60g.
Může být dvoužloutkové, ale to spíš bývá u starších slepic. Prostě podle skořápky, navoskovaná, mastná, to poznáte. Jinak jestli Vám jde o vejce na fotce, tak vpravo vidím slepičí a vlevo kachní, ale moje odhady můžou být nepřesné.