Ahojte! :)
Chcel by som sa informovať ohľadom liahnutia pod húskou.
Sedí na vajíčkách už 7 dní.
Zaujímalo by ma či budú potrebovať nejakú starostlivosť vyliahnuté húsatká !?
Alebo sa o nich v plnom rozsahu postará Mamka ? :)
Treba ich odobrať do odchovne ? Na ako dlho ?
Vychoval som húsatká z liahne ale nemám skúsenosti s prirodzeným liahnutím :)
Je to pre mňa po prvý krát takže budem rád ak mi napíšete vaše cenné skúsenosti.
Ďakujem.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Husa toho zvládne sama většinu, na Vás připadá jen sypání do krmítka(nejlépe směsi VKCH1 později nemusíte směsi a můžete začít s pšenicí atd.), zavírání na noc do dobré neděravé boudy (malou drůbež kdeco sežere, máma většinou mladé neuchrání). Pak ještě hlídat, aby housata mohla vždy z vody ven, myšleno jestli máte pro husy nějakou vanu, loďnu nebo jinou věc na koupání, jinak se housata utopí . Pletivo ve vodě stačí třeba pižmovkám nebo kachnám, ale housata šplhat neumí, takže třeba kámen čouhající z vody, ale nesmí po namočení klouzat, nějaký hrubší. Na pastvu je pouštějte hned jak začnou chodit, v případě že huse nestačí v kroku nechte je ještě den s ní zavřená, líp si na mámu zvyknou a budou za ní hezky běhat po pastvě, dále není dobré pouštět housata do vysoké trávy a radši trávu posekat, jestli je vzrostlá moc. Přes den je pravděpodobně nic nesežere, matka i otec je budou bránit velmi agresivně a budou možná lítat i na lidi a štípat. Pokud nemáte zrovna moc prostorný husník, doporučuji zavírat housera zvlášť, aby omylem housata nepřišlápnul, i to se může stát.
Odchovnu tedy nepotřebujete, tou je mamka husa . Potřebujete jen kvalitní krmení a dobrý husník, kam nevleze ani potkan. A pastvu, samozřejmě.
Nebylo nutné zakládat nové téma, dá se všude na internetu najít, jak odchovat husy přirozeně. Stačí jen hledat . Ale když není čas, je moc práce atd... tak to chápu, proto odpovídám a o zkušenost se podělím rád.
Jakub Erlec.
Ďakujem pekne za užitočné zhrnutie :)
Viem že je toho mnoho ale ako píšete chyba mi čas deň je príliš krátky ;)..
A keďže sa nevenujem len húskam ale aj inej zvery tak je práce a prace vyše hlavy.
Už som si myslel že nedostanem odpoveď presne z toho dôvodu že je na internete všetko.
Ale vážim si vašu odpoveď pomohla mi a ušetrila čas.
Ešte raz ďakujem a prajem veľa úspechov.