Dobrý den, poraďte, kde dělám chybu. Moje husy (2) stále nesou ale nesedí, mám je už druhým rokem. Už vloni jsem si pořídila líheň. Vloni jsem byla úspěšná na 50 %. Letos nasazuji každých 14 dní vždy 10 až 12 vajec. Z první dávky se vylíhla tři housata, z toho jedno uhynulo krátce po vylíhnutí, Z druhé dávky se vylíhlo jedno house, v dalších třech vejcích se ozývalo ťukání a nakonec ustalo. v tchto dnech se mají líhnout z třetí dávky nasazených vajec. Jedno je naklubané a ne a ne se dostat ven, v dalších se ozývalo ťukání, bojím se, že zase ustane. Jsem z toho zoufalá, nevím, kde dělám chybu. Líheň jsem vydesinfikovala, teplota i vlhkost udržuje dle návody a úspěch se nedostavuje.
Poraďte prosím, co mám dělat, aby se smůla prolomila.
Děkuji.
Jirino, nemuzete pridavat do lihne po 14ti dnech vejce..teplota pro vejce v druhe polovine, tedy po 14dnech musi byt nižší a vlhkost o 20%vyšší, nez nasadova..vlozenim novych vajec se take lihen ochladi, nez se teploty vajec vyrovnaji, ale zasadni je, ze teplota a vlhkost se po 14 dnech dost meni a jak nalihnutym, tak cerstvym vejcim to ublizi, proto se vam spatne lihnou nebo hynou..vzdy nechte dojet jednu varku, potom nasadte novou..take se lepe lihnou husy v lihni bez ventilace, ta vajicka dost vysusuje..ze zkusenosti..tak to zkuste jinak, uvidite, ze to pujde
Také pokud není líheň otestována a zkalibrována vlhkost i teplota může mít na tom svůj podíl.Dokonce se mě dostala do ruky nová líheň co neměla v pořádku ventilaci vzduchu, a mnoho dalších nedostatků právě v nakalibrování teploty a i vlhkosti.Tovární nastavení není vždy to správné a nová neznamená vždy kvalitní. Tak na to také pozor.
Já přidávám vejce do líhně po 14 dnech pravidelně a housata se líhnou bez problémů, jakmile se vylíhne jedna várka, nasadím druhou a tak pořád dokola.. Teplota je občas vyšší, občas nižší než by měla a nevadí to. Líhla jsem tak loni a letos už pátou várku housat. Myslím, že by to vadit nemělo. Mám líheň Cleo a tak dva dny před tím, než se začnou klubat zaliju spodek líhně vodou, občas se stane, že 2 - 3 housatům musím pomoct ze skořápky, ale jinak jsou v pořádku. Mívám v líhni i troje různě nasazená vejce a nikdy jsem neměla problém s líhnutím.