Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.5.2018 21:42
Jiřina123456

XXX.XXX.32.216

Dobrý den, poraďte, kde dělám chybu. Moje husy (2) stále nesou ale nesedí, mám je už druhým rokem. Už vloni jsem si pořídila líheň. Vloni jsem byla úspěšná na 50 %. Letos nasazuji každých 14 dní vždy 10 až 12 vajec. Z první dávky se vylíhla tři housata, z toho jedno uhynulo krátce po vylíhnutí, Z druhé dávky se vylíhlo jedno house, v dalších třech vejcích se ozývalo ťukání a nakonec ustalo. v tchto dnech se mají líhnout z třetí dávky nasazených vajec. Jedno je naklubané a ne a ne se dostat ven, v dalších se ozývalo ťukání, bojím se, že zase ustane. Jsem z toho zoufalá, nevím, kde dělám chybu. Líheň jsem vydesinfikovala, teplota i vlhkost udržuje dle návody a úspěch se nedostavuje.
Poraďte prosím, co mám dělat, aby se smůla prolomila.
Děkuji.

7.5.2018 23:03
karo2702

XXX.XXX.172.116

Tak může toho být hodně. Z vaší strany jakákoliv chyba v teplotě, vlhkosti atd.
Nebo pak horší stav či nedostatek živin u rodičů.
Je toho docela dost co pokazit.

7.5.2018 23:23
ančovička1

XXX.XXX.56.80

Jirino, nemuzete pridavat do lihne po 14ti dnech vejce..teplota pro vejce v druhe polovine, tedy po 14dnech musi byt nižší a vlhkost o 20%vyšší, nez nasadova..vlozenim novych vajec se take lihen ochladi, nez se teploty vajec vyrovnaji, ale zasadni je, ze teplota a vlhkost se po 14 dnech dost meni a jak nalihnutym, tak cerstvym vejcim to ublizi, proto se vam spatne lihnou nebo hynou..vzdy nechte dojet jednu varku, potom nasadte novou..take se lepe lihnou husy v lihni bez ventilace, ta vajicka dost vysusuje..ze zkusenosti..tak to zkuste jinak, uvidite, ze to pujde

8.5.2018 13:37
Jiřina123456

XXX.XXX.32.60

Děkuji, zkusím to.

9.5.2018 14:24
asitakhle

XXX.XXX.41.16

Také pokud není líheň otestována a zkalibrována vlhkost i teplota může mít na tom svůj podíl.Dokonce se mě dostala do ruky nová líheň co neměla v pořádku ventilaci vzduchu, a mnoho dalších nedostatků právě v nakalibrování teploty a i vlhkosti.Tovární nastavení není vždy to správné a nová neznamená vždy kvalitní. Tak na to také pozor.

9.5.2018 20:07
celkav

XXX.XXX.54.5

Já přidávám vejce do líhně po 14 dnech pravidelně a housata se líhnou bez problémů, jakmile se vylíhne jedna várka, nasadím druhou a tak pořád dokola.. Teplota je občas vyšší, občas nižší než by měla a nevadí to. Líhla jsem tak loni a letos už pátou várku housat. Myslím, že by to vadit nemělo. Mám líheň Cleo a tak dva dny před tím, než se začnou klubat zaliju spodek líhně vodou, občas se stane, že 2 - 3 housatům musím pomoct ze skořápky, ale jinak jsou v pořádku. Mívám v líhni i troje různě nasazená vejce a nikdy jsem neměla problém s líhnutím.

Přidejte reakci

Přidat smajlík