Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý deň,
som tu nová (aj nová hobby, chovateľka") a chcela by som sa spýtať skúsenejších... Minulý rok sme dostali od známeho, ktorý už nevedel čo s nimi pižmové kačice - starú plus 15 káčat s pôvodným úmyslom cez leto vykŕmiť a potom zjesť. Ale kačičky boli také pekné, že sme si tú starú a dve mladé nechali a sused, ktorý prišiel vďaka líške o svoje kačice a ostal mu len pižmový káčer nám ho v januári dal. teda máme teraz kŕdlik 3 + 1 pižmoviek ale okrem toho chováme aj párik indických bežcov. Akú mám ale otázku. Pred dvoma týždňami nám zasadla bežkyňa - miesto si vydobila sama - hniezdna búdka sa jej nepáčila ani náhodou. Teda sedí v murovanej stajni medzi búdkou a stenou zašitá tak že ju neznalý pomerov ani nezbadá. No tesne vedľa nej (do hniezdej búdky) zasadla jedna pižmovka ale presne pred týmito dvoma len tak v stred cesty si urobila hniezdo ďalšia pižmovka a sedí si v ňom - napriek našej snahe o jej presťahovanie si sama trikrát postavila hniezdo späť a presunula si tam aj všetkých 14 vajec. Myslíte, že má takéto ich sedenie zmysel? Môže z toho niečo byť? Nám je teda ozaj jedno či budú mať káčat 14 alebo len jedno ( i tak to budú nedefinovateľné druhy) len neviem ako by to bolo keď sa začnú liahnuť prípadné káčatká. Nebudú sa tie kačice biť alebo rýchlo po vyliahnutí oddeľovať matku s maladými? Či ich hniezda zrušiť radšej už teraz?
Klidně je tak nechte, pižmovky jsou umanuté kvočny, jenom pokud nechcete mít překačenkováno, zredukujte počet vajec v hnízdech až zasednou. Poznáte to podle prachového peří v hnízdě a kačka začne pískat. Pokud jsou loňské tak na podzim začnou s druhou snůškou ale je lepší jim ji brát, protože by potom kačky potřebovaly zateplené místo. Já nechávám jen 8-10 vajec. pokud sednou všechny tak x3 8-10 kaček. Moje snáší podruhé nebo i potřetí. V listopadu začnou a kačky mívám i v lednu. Běžkyně bude brzo, za 28-30 dnů, tu potom uklidit někam zvlášť.ˇPižmovky sedí cca 35 dnů, pokud nevíte jak se budou k sobě chovat, tak ze začátku taky oddělit, stačí tak na 14 dní. A taky záleží na tom, jestli sednou zároveň, aby potom neštípaly ty maličké. Chov pižmovek je celkem sranda, když jim dáte aspoň trochu podmínky k hnízdění, vysedí cokoliv a kdekoliv.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ďakujem za odpoveď.
Celkom ste ma potešili, myslela som, že to nechám tak - proste na prírodu - hádam vedia čo majú robiť. Podmienky si myslím, že majú idilické - murované bývanie a výbeh cez 1000 m2 - tri bazény na kúpanie - i tak sa iba špliechajú v starom truhlíku na kvety čo som odniesla na vrch záhrady, aby mali hlavne bežce vodu na dosah. Tak budem čakať čo sa z toho vyklube.
Ja to s vylihnutymi pizmovkami delam tak, ze je i s kacenkou posbiram z hnizda a premistim do vystlane spodni kralikarny, kde jim dam pit a zradylko granulky, pro kacku misku s psenici a necham je zabydlet..poustim pod dohledem na chvili ven, aby se kacena vyprazdnila a vykoupala ve vetsim pekaci , male nenecham zmacet..nenecham kacenu nikam s mladymi utect, jsou v oplocenem prostoru kralikaren..za chili je zase zavru..tak to del par dni, nez
malicke kacenky trochu zesili..v zadnem pripade je nepustim bez dozoru po zahrade, to by se take mohla vratit s polovickou mladych..mam asi 14ti dennich 8zlutasku, jsou ciperne, rostou jako z vody a uz jsou v ohrade 5x5m, na noc je vzdy zaviram do vystlaveho kotce, pizmovky jsou hodne choulostive na chlad od nohou, mohly by vam prostydnout a ochrnout na nohy..to same plati i o ranni mokre a studene trave..a pozor na utopeni v hlubsich nadobach, ze kterych nemohou vylezt ven...