Oklovaná slepica na hrudi - prosím o radu

Sasexky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2018 11:42
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.173

Zdravím, pořídil jsem si několik slepic, a jelikož jsem musel na nějakou dobu odjet, tak jsme slepice dal k sousedovi, který vlastní také slepice ( podstatně více) + kohouta.

Jenže asi před měsícem tu moji jednu slepici Sasexku ty ostatní oklovali na hrudi.. peří tam prý žádná nemá, jenom rudou kůži.

Chci se zeptat, jestli to té slepičce ještě doroste ( když je to na hrudi), za jak dlouho, a jestli ji mám dávat nějaký vitamíny..

Moc děkuji za rady. opravdu mi to pomůže.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.5.2018 15:05

Ano, peří doroste . Slípka myslím nebude potřebovat nic moc navíc oproti normálu, jenom je dobré hlídat aby byly všechny slípky správně krmené, nesmí jim nic chybět, protože by jí mohly ozobávat rostoucí peří na hrudi. To dělaly skoro jistě sousedovy slepice , když tam byla, něco jim chybělo nebo z nudy, malého prostoru. Samozřejmě musí mít dost vápníku na tvorbu peří, který se dodává ze skořápek, normálně ho používá hlavně znovu na skořápku, teď ho využije do peří.
Ta slepice bude mít peří asi za šest týdnů dorostlé. Zima jí nejspíš nebude, protože už je dost teplo i v noci. Nevím jestli to bude mít vliv na snášku, ale možná jo, protože taky pelichající slepice v době obrůstání novým peřím nenese a namísto na snášku využívá svou energii na tvorbu peří.
Jakub Erlec.

11.5.2018 16:22
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.173

Dobře, děkuji moc Jakube,

bude to asi tím, že soused slepice měl na "bahně" to znamená žádná tráva, tak možná je to i tím, že jim chybělo zelený..

a ještě slepice měl společně ve výběhu s kachnama.. tak je možné, že to udělali také ty kachny.

Mě právě udivilo, že to má na hrudi vyklovaný.. tak jsme se bál, co s tím.. ale snad bude slípka v pořádku..

Ale problém je, že ještě ta slípka s ostatníma bude u souseda cca měsíc, pak si je teprve mohu vyzvednout.. myslíš, že se to nemůže nějak zhoršit (ve zdravotní stránce) ?

Díky.

11.5.2018 18:29

Zhoršit se to může snad jen tak, že bude po vyzvednutí ještě oklovanější, jinak jestli jí nejdou do krve, doplatí na to jenom to peří.
Bláto slípky nemají rády, zkuste to říct sousedovi, ať koupí třeba nekvalitní slámu a naháže ji na zem do bahna. Když není tráva ve výběhu, stačí jim udusaná nebo ustlaná zem, popřípadě zavezená štěrkem, a trávu jim dodávat natrhanou přes plot. Bahno je blbé i pro jejich zdravotní stav, mívají často průjmy a bývají i ozobané, mají také silnou vápenku na nohách.
Kachny to myslím slepicím neudělaly, podle toho co má soused za kachny, jestli mé indické běžce nebo pekingské či něco takového, tak tyto kachny (kachna domácí) by slípky neštípaly, jestli jde o pižmovky neboli lidově čínky, kachny čínské někdy také se říká husokachny-ty s tím červeným okolo očí, tak pižmovky mohou slepici oštípat, kačer tohoto druhu se se slípkou může pokoušet pářit a klidně ji tím zabije, má hrozné drápy.
Já bych teda na hlídání slepice takovému sousedovi nenechal, to bych radši dlouho hledal někoho na inzerát, kdo by je za poplatek kvalitně ustájil na suchu.

11.5.2018 19:17
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.173

OK, děkuji za vysvětlenou, měl jsem na výběr ze dvou sousedů
1) u jednoho souseda běhá zlý pes, který ty slepice klidně bere pod krkem doslova, jeho páníček z toho má asi srandu..

) tak jsem zvolil radši druhého souseda, který má slepice, ale sice na blátě s kachnama spolu ve výběhu.. myslím, že má ty běžce, jak jsi psal.. a trávu slípkám vůbec nedávají, vždy jim tam hodí přes plot jen nějaké zbytky.. ale nic moc.. slepice podstatně zhubli za tu dobu, kterou tam jsou.. dávám si za to docela vinu, protože ty slípky byli docela dobře ochočený.. ta sasexka (moje) ti klidně zobala z ruky a běhala za tebou... no uvidím.. Ještě se zeptá, bude si mě pamatovat? když jsem ji třeba krmil, nebo byla zvyklá na mě ( za mnou běhat)..

11.5.2018 19:19
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.173

krásně čístá, a když jsem ji viděl ted.. hrůza.

11.5.2018 19:44

po měsíci s kachnama na blátě to budete mít na komplexní karanténu, odčervení atd.

11.5.2018 19:55
Sněžný_Evžen

XXX.XXX.92.173

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
po měsíci s kachnama na blátě to budete mít na komplexní karanténu, odčervení atd.

no to nevím, to zase sousedi nejsou takový prasata xd... ale nemám s tím zkušenosti..

slepice jsou ve velkém výběhu, ale nemají tam trávu, jen hlínu a jsou společně s kachnama ( indický běžci myslím) a pak má ještě nějaký, ale nevzpomenu si na jméno...ale vypadali zdravě..

Přidejte reakci

Přidat smajlík