Uživatel s deaktivovaným účtem

Nakoľko mi už dve maranské roztrhlo, lebo znášali príliš veľké vajíčka mám strach aj o túto jedinú legbarku. Je úžasna sliepočka, najlepšia znáška zo všetkých sliepok, lenže ostatné v poslednom týždni išli s váhou vajec dole ona naopak išla veľmi hore z tých 76 gr na 90-95 gr.
Najskôr som sa tešila aké mám veľké vajíčka ale po tom čo sa stalo mojim maranskam som si uvedomila že to nie je najlepšie. Dá sa nejako predchádzať tomu aby im vyšla kloaka?
Ďakujem za odpoved.

hůř krmit.

napsal(a):
hůř krmit.
No snažím sa im dať menej a predsa aj to je zrejme veľa.

není to o množství, ale o složení. uberte bílkovinu a energii, to je to, co je žene do maximální snášky a pak nejsou výjimkou vícežloutková vejce.

No áno ubrala som tvaroh a hrach, zrno maju stále. neviem, ale ani v tých veľkých vajciach som nikdy nemala dve žltka okrem prvého vajíčka sasexky.

napsal(a):
No áno ubrala som tvaroh a hrach, zrno maju stále. neviem, ale ani v tých veľkých vajciach som nikdy nemala dve žltka okrem prvého vajíčka sasexky.
Ahoj. To je wooow , že vajce nad 90 g, a jeden žĺtok, neuveriteľné. Ja by som bol zvedavý na tvoj celý recept kŕmenia, aj na techniku kŕmenia, možno by mi pomohlo v dobe zbierania násadových vajec, aby vajcia boli trochu väčšie, ako konzumné.
Doteraz som tvaroh sliepkám nedával, pripadá mi to príliš luxusné, namiesto hrachu majú sóju.
Ďakujem za odpoveď!

No ja som silný HIT-ár a teda nezjem nič čo je genetický upravované, ale žiadne ečka a iná chémia, žiadne striekanie, žiadne umelé hnojíva nič a teda zmeska bola pre mňa zlá. Nemohla som zjesť bez reakcie vajíčko a tak chovám iba tým čo mám. Našťastie raz za čas dostanem veľa mlieka, ktoré nemalo najlepšiu kvalitu na luxusný syr a bud mi rovno dcéra namrazí tvaroh alebo robím ja. Takže základ je pšenica, zohnala som hrach kvôli bielkovine, k tomu dostanú tvaroh ak mám tak spolu s chlebom, tiež ale dostanem občas okrajky zo syra, je to neslaný syr a tie majú v ohrade. V zime som začala pridávať aj vitamíny, dávam im grit. No čo bolo pre ne najlepšie, boli na voľno na celom pozemku, ale nakoľko mi všetko poničili skončilo im to, majú veľkú ohradu. Ja som doma a nie najlepšie som ich naučila lebo koľko krát idem k ohrade vždy im niečo nesiem. Občas mi sused dá nejaké zbytky jedla takže beriem tam maju aj osolené veci ale to je málo. Ja som sama a varím malo, skôr vo výpredaji kúpim cestovinu či niečo podobné pre ne. Pred týždňom som im každý deň v tých horúčavach davala kyslé mlieko a myslím že to spôsobilo tu veľkosť, veľmi im chutilo a ja som mala pocit že im to aj smäd viac zahasí. Takže určite sa do mňa pustia že nechovám správne, ale tak som chcela vždy krmiť a tiež som chcela mať čistokrvné sliepky ktoré zmiešam spolu a budem mať z nich krížence. Tak sa mi to páči.
Aha? tie maranske sú nešťastnice 2 maju problém zniesť vajce so škrupinkou a dve čo niesli nádherné vajcia tak ich roztrhlo, kvôli tým škrupinkam som im zohnala aj krv aj hovädzie mäso som im dala a vtedy aj tie dve maranské vedeli zniesť vajičko so škrupinkou ale akonáhle uberiem z bielkovín hned je všetko iné.

Vďaka za podrobný opis! Ja im tiež dávam všeličo dobré, aby mali pestrú prirodzenú "vidiecku" stravu. Občas som už mal vajce medzi 70-75 g od viacročných sliepok. Chlieb, soľ a masť som vtedy používal v navlhčenom krmive.
Pri Cream Legbar je prehnane veľké vajce bežné a keď to začnú preháňať moje sliepky, tak im dám dietu.Nič len pastvu a prekvasenú pšenicu.Obyčajne sa do pár týždňov veľkosť skoroguje.

No tak ako moja sa musela uskromniť a už sú vajička také normalnejšie no bodlinka mala pravdu v tom že tie nad 90 gr boli všetky dvojžltkové iba pod 89 gr boli jednožltkové. Inak ju musím pochvaliť lebo priposlednomliahnuti 100% oplodnesť aj liahnivosť, nakoľko je iba jedna tak ju viem presne skontrolovať, takže vidieť že ju ma kohút rád. Inak je to veľmi usilovná sliepočka, na tu svoju váhu je dosť aj zobavá a chová sa ako gazdovská sliepka - marans či sumltalka.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!