První líhnutí-brahmánky a zakrslé rousné

Brahmánky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.5.2018 22:16
Dánsko

XXX.XXX.245.57

Zdravím všechny chovatele. Zbývají mi poslední 4 dny do líhnutí brahmánek a zakrslých rousných a já bych chtěl být na vše připraven. Přečetl jsem tady toho hromadu, tak se spíš chci jen ujistit, jestli jsem si udělal správné závěry.

1) Ač jsou to plemena rozdílné velikosti, mohu je mít v odchovně společně, protože se narodí ve stejné líhni.
2) brahmánky spíše nehřadují, takže budou obývat přízemí kurníku a rousné naopak rády výšky, čímž mě napadlo kurník rozdělit na patra a rousné chovat v kryté voliéře, brahmy budou mít naopak přístup na zahradu, kde aktuálně vládnou husy české

Předem děkuji za reakce, přeci jen to budou mé prvničky z řádu hrabavé drůbeže, tak se rád nechám poučit.

12.5.2018 06:42
paskov244

XXX.XXX.120.12

Nevím proč by rousné nemohly na zahradu kdo Vám tak poradil. Jestli chcete mít spokojené slepice které si část potravy najdou samy dovolte jim výběh na zahradu taky. Taky jsem je choval a ani neměly polámané rousy. Každá slepice i brahmánka rada hřaduje výše a ne na zemi. Když jim dáte k hřadu schůdky budou spokojené o tom jsem přesvědčen.

12.5.2018 09:25
karo2702

XXX.XXX.172.116

Prostě udělejte klasický kurník s hřadly, popřípadě jinou možností sednout někde vysoko. U nás ve zděném kurníku/místnosti je i králíkárna a žebřík, tak jsou na noc tam. A na trávu mohou všichni. Naopak pokud je tam nebudete pouštět, musíte dávat každý den trávu do voliéry a dělat jim pestrou stravu. Takže pokud máte možnost travnatého výběhu, tak jen do toho

12.5.2018 09:53
Dánsko

XXX.XXX.235.67

Díky, jsem rád, že nemusím vymýšlet složitosti. Výběh budou mít společný s husami asi 700m2 a pokud by to dělalo neplechu, jde snadno rozdělit.

16.5.2018 13:04
ančovička1

XXX.XXX.54.38

Dánsko napsal(a):
Díky, jsem rád, že nemusím vymýšlet složitosti. Výběh budou mít společný s husami asi 700m2 a pokud by to dělalo neplechu, jde snadno rozdělit.

No, ony to s husami zvladnou, ale husy rady vodu a velke koupani a zrovna temto dvema rousnym plemenum bahno nedela dobre..ale pozemek mate, myslim dostacujici...brahmanky take chovam s milflerkami dohromady, ma to jednu vyhodu, ze kohouta brahmanky nezajimaji malicke slepicky a kohoutci rousnych milflerek si na velke brahmy nedovoli, tak nehrozi zadne krizeni ...jsou stastne na velke zahrade..

16.5.2018 15:27
Dánsko

XXX.XXX.189.64

Mám dolíhnuto 10 brahmánek a 16 rousných (nechám si jich 6), teď budou pár týdnů v odchovně a mezi tím připravím kurník. Počítám tak 2x2,5 metru s výškou 1,5m, kdy ho dám na patky 40cm. Uvnitř klasická hnízda, nad nimi trusný stůl a hřady, ke kterým povede žebříček. Může být?

16.5.2018 19:16
ančovička1

XXX.XXX.54.38

Jako kurnik bude asi vyhovovat, ale z mych zkusenosti milflerky hraduji vysoko, nejradeji na stromech, tak jim udelejte par bidylek, ploche late se skosenymi hranami a plochou asi 4cm..brahmy maji svuj kurnik, pulmetrovy zebrik na prkne jim dela troch problem, jsou tezke a trochu neohrabane, v kurniku maji asi ve 30cm silne bidlo, ale nejak se jim tam nelibi, nejradsi mi spi ve spodnim kotci kralikarny, pekne v pohodli na podlaze , hezky pritulene jedna k druhe..tak je na bidlo nenutim...stejne s hnizdy, nejlepe na zemi, milflerky zase výše..jeste jedna rada..nechte si zatim kuratka vsechna, take se muze stat, ze ze 6ti kurat budete mitjednu slepicku nebo žádnou pocty bych resila, kdyz uz je poznat pohlavi

16.5.2018 22:32
Dánsko

XXX.XXX.186.204

Díky za doporučení. Jsem právě také přemýšlel, jestli ty dva druhy neoddělit a nenechat brahmánky jen čistě "u země", zatímco rousné bych poslal o patro výše. Ještě mě napadá, jak velký vchod do kurníku bych měl udělat. Zatím mám v plánech 30x40. Bude jim to stačit?

Přidejte reakci

Přidat smajlík