Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou a rady do začátku.
Jako slepá k houslím jsem přišla k 5, ani ne týdenním, krůťatům (1 krůta bronzová,4 černobílé). S odchovem krůt nemám žádné zkušenosti, něco jsem načetla, ale informace se celkem liší, proto prosím raději o zkušenosti z praxe.
Krůťata jsem šoupla do odchovny pod žárovku, vypadají spokojeně, mají vodu a směs K1 (narychlo jsem u nás nesehnala přímo pro krůťata).
Otázka zní, mají se preventivně odčervit, vakcinovat, podat něco proti černohlavosti? Jsou z domácího chovu, tudíž jim nic podáno nebylo.
Za další tipy budu ráda.
Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem

monalisa007
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se na Vás s prosbou a rady do začátku.
Jako slepá k houslím jsem přišla k 5, ani ne týdenním, krůťatům (1 krůta bronzová,4 černobílé). S odchovem krůt nemám žádné zkušenosti, něco jsem načetla, ale informace se celkem liší, proto prosím raději o zkušenosti z praxe.
Krůťata jsem šoupla do odchovny pod žárovku, vypadají spokojeně, mají vodu a směs K1 (narychlo jsem u nás nesehnala přímo pro krůťata).
Otázka zní, mají se preventivně odčervit, vakcinovat, podat něco proti černohlavosti? Jsou z domácího chovu, tudíž jim nic podáno nebylo.
Za další tipy budu ráda.
Děkuji
čisto, sucho, teplo, držet odděleně od slepici a mimo jejich výběhy ideálně až do porážky, než jim vylysá hlava tak nezmoknout, neprochladnout.
a sežeňte krmivo pro krůťata, mají vyšší požadavky na bílkoviny a obsah manganu, K1 je pro ně fakt jen nouzovka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

monalisa007
napsal(a):
Děkuji :) Se slepicemi budou jako velké bohužel dohromady, vím, že to není ideální, ale zase na druhou stranu, na vesnicích to člověk vídá běžně..
A co se týče odčervení, atd., máte nějakou zkušenost?
ano, pokud budou se slepicemi, určitě odčervujte všechny a často.
čím později je tam dáte, tím lépe. to je totiž ta prevence černohlavosti.
na vesnicích to člověk vídá často a pak se diví, že ty tzv. domácí krůty jsou naládované entizolem, který je mimochodem pro potravinová zvířata zakázaný, poněvadž je to trochu karcinogen.
Jojo, právěže o entizolu vím a nechce se mi do nich moc cpát..Co hypermangan do vody jako prevence? A odčervení používáte či doporučíte jaképak?Paradoxně dědeček choval kruty s ostatní drůbeží běžně, nic do nich neládoval a nikdy žádný problém, ale rozhodně na to nechci spoléhat.. Děkuji za Váš čas, cenné rady jsou k nezaplacení