Zbytečně utracená kuřátka?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.5.2018 13:35

Dobrý den, trochu se bojím odpovědí, zároveň dotaz přichází s křížkem po funuse, a to doslova. Ale nedá mi to, se zeptat.
Přivezli jsme ve středu kuřátka Vlasky a Maransky.30 kuřátek. Byli jsme pro ně večer, hemžilo se jich u paní opravdu mnoho. Celkově vypadala kuřátka ve výborném stavu, čistá čiperná. Jelikož jsme neprohlizeli každé zvlášť důkladně, paní nám je rukou jako bagrem nakládala do přepravních krabic...chyba..., zjistili jsme až doma, ze tři kuřátka mají křivé prsty, nožku tím pádem, jak se zapirala, mírně odchýlenou od těla.. prsty byly stočené dovnitř a zapirala se o velký prstový kloub. Jako pirát bez nohy, jen ty zkroucené prsty dovnitř.Aby se neřeklo, zkusili jsme prsty roztáhnout a podlepit, ale kloub nedovolil pohyb prstů nahoru. No, což, rozhodli jsme se kuřátka utratit, abychom se oboustranně netrápili. Jelikož jsme jeli pro ně daleko, výměna nemožná atd.
Včera jsem mluvila s paní a ta říká, že at to neřešim, že jak začnou hrabat, tak se nohy srovnaji. Ve mě tedy hrklo, že jsme snad měli počkat a dát jim šanci. Ani jsem se nezmohla říct, že už je pozdě. Volala jsem ji nejprve z jiného důvodu.
Prosím Vás, máte někdo zkušenost, že se může tak postižená nožička srovnat? Nožku jsme podlepili, zafixovali, ale za chvíli to bylo všechno dole a kuře zase nohu do strany a prsty pod sebe.hrozny pohled.
Bohužel fotku nemám, byli jsme smutní, tak o podobné snímky jsem ani nestála
Ach jo.
Kuřátka byla stará cca 3-5 dní. Zbytek je ve výborném stavu. Máme je pod dvěma kvocnami.
Osobně jsem se s tím nesetkala, měli jsme vždy vysezena kuřátka, zdravá.
Předem děkuji za názor, ať je jakýkoliv. Holt si kdyžtak nakopu zadek. Děkuji, hezký den.

19.5.2018 13:41

nestandardní kuřata se neodchovávají.

19.5.2018 14:09

Děkuji za uklidnění. Víte, člověk má takové tendence zachránit, co se dá, ale nechat si kazit pohled na houf prospívajících kuřat třemi kulhavkami, to mi přišlo zbytečné. Doufám, že se nenajde ještě někdo, kdo mě bude kamenovat.s touto odpovědi bych se ráda spokojila, už jen sobecky vůči svému rozhodnutí, bohužel
Děkuji Vám.

19.5.2018 21:32
Jirka54321

XXX.XXX.220.215

Chovatelství je někdy holt drsné no, ale od toho jste tam právě Vy, abyste to usměrnila
Udělala jste správně, křivé nožky se nesrovnají a zkrátka to není standard... Jediné poučení pro příště - při koupi to nechce spěchat a jste to zase jen Vy, kdo si vybírá, za co svoje peníze utratí
Tak chovu zdar!

19.5.2018 23:20

Já vím.Priste budu důslednější. Však ty peníze až tak nebolí, je to pár drobných, ale vysvětlovat dětem, že ta krásná kuřátka, která jsme přivezli, musíme ze světa sprovodit, tak to už je horší.
Samotnou by mě nenapadlo taková kurata dat dál nekomu k prodeji, tak jsem nepředpokládala, že by to někdo jiný něco takového dovolil. Chybami se tedy člověk učí. Tato nebyla až tak zničující, ale bolela přesto.
Díky za příspěvky.

20.5.2018 08:26
2mazutak

XXX.XXX.3.12

udělala jste správně.jakékoli postižení je důkazem, že něco nebylo v chovu v pořádku a tito jedinci, pokud se nechají na živu se stávají terčem útoků a šikany zdravých soukmenovců, zaostávají ve vývoji a snáze podléhají chorobám, které potom mohou zamořit celý chov.

20.5.2018 11:37
mysak

XXX.XXX.54.2

2mazutak napsal(a):
udělala jste správně.jakékoli postižení je důkazem, že něco nebylo v chovu v pořádku a tito jedinci, pokud se nechají na živu se stávají terčem útoků a šikany zdravých soukmenovců, zaostávají ve vývoji a snáze podléhají chorobám, které potom mohou zamořit celý chov.

Souhlas, vadná kuřata vždy odstraňujeme. Nemá smysl je nechávat, stejně jsou ztrátové. Takže dejte raději prostor zdravým. Je to jako v přírodě, jinak budeme mít samé mrzáky a choroby jen pokvetou.
Jen mne pobavila věta té paní, že jakmile začnou hrabat... :-D já mám za to, že kuřata umí hrabat, jakmile se postaví na nožky a začnou normálně žrát. Nějaké pozdější rozhrábávání a tím ještě samonapravení vadných postojů a pod. mně nepřijde reálné. S tím jsem se nikdy nesetkal.

20.5.2018 14:22

No právě, to s tím hrabáním mne také zarazilo, proto jsem se zkusila zeptat, zda je to standartní, či ne. Budu se tím řídit. Není nad vlastní odchovanou drůbež. Pro naše potřeby pod kvočnou. Nestalo se nám nikdy, že by bylo nějaké kuřátko špatné. Když si je slepicka sama otáčí a správně zahřívá, myslím, že ta chybu při péči o vejce neudělá.
Čím to tak bývá způsobeno, prosím Vás? Dlouhe líhnutí, nízká teplota, vlhkost, či snad třeba kvalita vajec? To jen kdyby jsme někdy byli bez kvočny a zkoušeli líhnout v líhni,...čeho se vyvarovat?

23.5.2018 14:47
fero15

XXX.XXX.13.232

Vyvarovat se kupovat od neznámích chovatelů.Vadné nožky jsou většinou z příbuzenskeho chovu.
Vlastný chov je vlastný.Člověk zná co si nasadil.Taky je velký rozdíl kuřata od kvočny nebo líhni.Moje skušenost.Koupil jsem násadová vejce a vylíhlo se taková dvorní směska.Fero.

Přidejte reakci

Přidat smajlík