Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den. Včera večer se mi začali klubat housata pod husou a zatím kolem husy běhá pouze jedno. Líhnu přirozeně poprvé, tak se chci zeptat, jestli housata odebírat, nebo to nechat vše na huse. Děkuji za odpověd.

Odebírat můžete, ale nemusíte. Dělá se to hlavně v případě, že husa vyseděla venku mimo husník, nebo když sedí ve vyšším hnízdě (bedýnka), kam housata nevyskočí, bude to potřeba, jinak můžou vyskočit a uchladnout, (což ale platí hlavně pro březnové líhnutí, teď už snad ne). Nebo když máte husník málo zabezpečený proti predátorům, kde je potom později nutností asi do měsíce stáří zavírat jinam, pak už jsou housata velká a nic jim nehrozí.
Jen pozor na husu a housata ve výběhu, můžou tam hned jak je vyvede z hnízda, ale z případné vody na koupání musí mít možnost vylézt, nebo se utopí.
Jinak další den už by husa mohla housata vyvést ven, až se všechno dolíhne. Je pak potřeba prohlédnout hnízdo, odstranit čistá nebo z jiného důvodu nevylíhlá vejce. Někdy se stane, že husa vyvede už několik housat a zbytek vajec, třeba teprve se líhnoucích, nechá. Pak jedině dát do líhně nebo jinam do odpovídající teploty, aby se dolíhla, po oschnutí k huse.
Jakub Erlec.

napsal(a):
Odebírat můžete, ale nemusíte. Dělá se to hlavně v případě, že husa vyseděla venku mimo husník, nebo když sedí ve vyšším hnízdě (bedýnka), kam housata nevyskočí, bude to potřeba, jinak můžou vyskočit a uchladnout, (což ale platí hlavně pro březnové líhnutí, teď už snad ne). Nebo když máte husník málo zabezpečený proti predátorům, kde je potom později nutností asi do měsíce stáří zavírat jinam, pak už jsou housata velká a nic jim nehrozí.
Jen pozor na husu a housata ve výběhu, můžou tam hned jak je vyvede z hnízda, ale z případné vody na koupání musí mít možnost vylézt, nebo se utopí.
Jinak další den už by husa mohla housata vyvést ven, až se všechno dolíhne. Je pak potřeba prohlédnout hnízdo, odstranit čistá nebo z jiného důvodu nevylíhlá vejce. Někdy se stane, že husa vyvede už několik housat a zbytek vajec, třeba teprve se líhnoucích, nechá. Pak jedině dát do líhně nebo jinam do odpovídající teploty, aby se dolíhla, po oschnutí k huse.
Jakub Erlec.
Děkuji za vyčerpávající odpověď. Husa sedí ve vyřízlé pneumatice, takže mám hlavně obavy z toho, že když house vypadne, nedostane se zpět. Jak jsem již psal, líhnu přirozeně prvním rokem, tak příště budu chytřejší. Husa si house urputně brání, mám tu ještě tři 4denní housata z líhně pod žárovkou, které bych chtěl později pod husu přidat. Mám jen obavy z toho, že když ji house odeberu, aby jej potom přijala zpět. Chtěl bych ji nechat ještě 1-2 dny nechat sedět, potom ji všechna vejce odebrat, prosvítit a popřípadě do líhně. Tak snad se zadaří...Jinak s predátory problém nemám, mám tu asi týdenní pižmovku s 9ti káčaty a dnes se mi ještě klubou vejce pod dvěma ruankama. Tak snad bude vše jak má být. Mikuš Jiří.