Nezavřena lihen - ukoncit lihnuti?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.5.2018 09:17
petan83

XXX.XXX.88.211

Prosim o radu. Pres noc jsem zapomel priklopit lihen. V mistnosti bylo 23 stupnu a byla odkryta 8h. Mam tam vejce perlicek a bazantu. Aa za 4 dny se mely zacit lihnout. Zkusit dolihnout nebo je po nich?

28.5.2018 09:26
Kutilka

XXX.XXX.50.232

petan83 napsal(a):
Prosim o radu. Pres noc jsem zapomel priklopit lihen. V mistnosti bylo 23 stupnu a byla odkryta 8h. Mam tam vejce perlicek a bazantu. Aa za 4 dny se mely zacit lihnout. Zkusit dolihnout nebo je po nich?

Určitě zkusit dolíhnout, mě se to taky stalo u prvního líhnutí, spadlo mi víko u kolébání na zem a sedmnáctý den byly vejce 12 hod odkryté, vylíhlo se všechno.

28.5.2018 09:30
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Jen se líhnou o nějaký den později, takže pokračovat a počkat, dejte vědět.

28.5.2018 09:33
petan83

XXX.XXX.87.217

Ok.diky za info. Zkusim tedy dolihnout a pockat 2 dny navic. Urcite dam vedet jak to dopadpo.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.5.2018 13:18

nic se tomu nestalo

29.5.2018 20:26
petan83

XXX.XXX.33.11

Tak lihnuti ma byt za 2 dny, ale vajicka bohuzel nenesou zadne znamky zivota, zadne pipani, zkusil jsem v rychlosti par prosvitit a zadny sebemensi pohyb. Vejce ktere jsem pridal v nedeli, tzn 2 dny stare jsou na dotyk o neco teplejsi nez ty ktere se maji lihnout ale nevim, mozna to tak ma byt, je to moje prvni lihnuti tak nemam zadnou zkusenost.

29.5.2018 20:29

petan83 napsal(a):
Tak lihnuti ma byt za 2 dny, ale vajicka bohuzel nenesou zadne znamky zivota, zadne pipani, zkusil jsem v rychlosti par prosvitit a zadny sebemensi pohyb. Vejce ktere jsem pridal v nedeli, tzn 2 dny stare jsou na dotyk o neco teplejsi nez ty ktere se maji lihnout ale nevim, mozna to tak ma byt, je to moje prvni lihnuti tak nemam zadnou zkusenost.

Nesahat, zavřít líheň a čekat.

Dva dny před líhnutím nemají co pípat.

29.5.2018 20:40
petan83

XXX.XXX.33.11

Tak samozdrejme jsem vejce vratil do stejne polohy jak byly protoze jiz neotacim a lihen jsem 10 minut odvetraval. Prave ze jsem cetl nekde ze 2 dny pred lihnutim pipou. No uz to zkoumat nebudu a necham se prekvapit.

29.5.2018 21:03
ančovička1

XXX.XXX.50.222

Ja davam par dni pred lihnutim vajicka do hlubsi misky s teplo vodou, vajicka musi plavat..ziva vajicka plavou na hladine vzduchovou bublinou nahore a po ustaleni hladiny vody se vajicka pohybuji, trepave pohyby, nektera az poskakuji ..neziva jsou bez pohybu a na omak chladnejsi..je to jen orientacni metoda, nekteremu kuratku to muze trvat dele, ale rada se na ta hopsajici vajicka divam a tedim se na kuratka

29.5.2018 22:03
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Nesahat, zavřít líheň a čekat.

Dva dny před líhnutím nemají co pípat.

29.5.2018 23:11
honzapm

XXX.XXX.182.25

Hlavně nedávat do vody, chudinky malé.
Kvočna je taky nemáčí.
Vejce dýchá celým svým povrchem - a najednou hop, nemůžeme dýchat,
protože nás nějaký inteligent dal do kýble.
Vosková kutikula slepičích vajec na to není dostatečně silná, nemůže se rovnat
vodní. Babičky dřív neměly led baterky, proto to dělávaly.
Dneska už to, prosím, nedělat, nezískávat tyto vadné návyky.

Jinak osobně bych takto vychlazená vejce už vůbec nechladil, jenom otáčel a pekl dál.
Slepičí vejce se nemusí chladit. Já teď líhnu poslední várku a nechladím je vůbec.
Chladí se hlavně vodní drůbež. To jen tak na okraj.

Pokud líhnutí nebude úspěšné, mohla být chyba jinde, než v odkryté líhni.
Třeba byla nízká teplota po celou dobu líhnutí a podobně.
Tím chci říci, že několik hodin bez topení vejce dokáží zvládnout běžně,
a to i při nižších teplotách, než je těch 23 stupňů.

30.5.2018 00:40
petája

XXX.XXX.32.199

Ne ne do lihnuti uz vubec, nevrtejte", nechte tomu klidny prubeh, zadne experimenty...hlavne lihen porad neotvirat a nenakukovat. Nejvetsi uspechy v lihnuti mam, kdyz si lihne vubec nevsimam, jen vzdy po nekolika hodinach vyberu oschla kurata a vyndam skorapky...Taky je mozne, ze se vam budou lihnout klidne o den pozdeji apod., tak aby jste lihen nevypinal a nemyslel si, ze uz nic nebude...drzim palce a pak se pochlubte...:).

30.5.2018 06:54
petan83

XXX.XXX.33.11

honzapm napsal(a):
Hlavně nedávat do vody, chudinky malé.
Kvočna je taky nemáčí.
Vejce dýchá celým svým povrchem - a najednou hop, nemůžeme dýchat,
protože nás nějaký inteligent dal do kýble.
Vosková kutikula slepičích vajec na to není dostatečně silná, nemůže se rovnat
vodní. Babičky dřív neměly led baterky, proto to dělávaly.
Dneska už to, prosím, nedělat, nezískávat tyto vadné návyky.

Jinak osobně bych takto vychlazená vejce už vůbec nechladil, jenom otáčel a pekl dál.
Slepičí vejce se nemusí chladit. Já teď líhnu poslední várku a nechladím je vůbec.
Chladí se hlavně vodní drůbež. To jen tak na okraj.

Pokud líhnutí nebude úspěšné, mohla být chyba jinde, než v odkryté líhni.
Třeba byla nízká teplota po celou dobu líhnutí a podobně.
Tím chci říci, že několik hodin bez topení vejce dokáží zvládnout běžně,
a to i při nižších teplotách, než je těch 23 stupňů.

Chladim protoze se nejedna o vejce slepicek ale jsou to vejce perlicek a bazantu, takze k vuli perliccim chladim 2x denne 10 min + kropim. Do vody je namacet urcite nebudu.
Teplotu mam v lihni v rozmezi 37,7 - 38, podle toho v ktere casti, tak tam snad problem nebude.
Uvidime, uz se necham prekvapit, zitra by se meli lihnout a kdyz nic lihnuti urcite o 1-2 dny protahnu.

30.5.2018 07:59
honzapm

XXX.XXX.182.25

Tak pokud perliččí a bažantí vejce 2x denně větráte a ještě i kropíte,
tak bych se vůbec nedivil, kdybyste při prosvícení opravdu žádný pohyb neviděl.

Netuším, kdo vynalezl kropení vajec hrabavé drůbeže...
Ve většině současných líhní je naprosto dostatečná vlhkost,
mnohde je ta vlhkost spíš i vyšší.
Není potřeba 2x denně stříkat vodu na chudáky vejce.
Mnoho lidí líhne hrabavou první týden i nasucho - bez přilití vody do líhně,
natož kropení. O teplotě se nezmiňujete.

30.5.2018 11:04
petan83

XXX.XXX.33.11

Vsude jsem se docetl ze vejce perlicek vetrat 2x denne 10 minut od sesteho dne a chladit i kropenim posledni 3 dny, tzn ze jsem poprve lehce pokropil vcera vecer, tj jeste pred tim nez jsem namatkou zkusil zda je tam nejaky pohyb, tady urcite problem nevidim. Teplotu jsem uvedl jiz vyse. Od zacatku byla mezi 37,7 - 38,0 podle toho v ktere casti lihni, ale vajicka jsem pri otaceni prehazoval. Nyni na posledni 3 dny vejce neotacim a teplotu jsem snizil o 0,2 stupne. Vlhkost byla od zacatku v lihni nekde kolem 50-55%, na posledni dny jsem vlhkost zvysil a pohybuje se mezi 70-75%. Po kropeni se vcera na malou chvili zvysila na cca 82%. Jinak co se tyce toho vetrani 2x denne 10 minut co jsem se docetl tak ja vetral jen cca 5 min.

30.5.2018 12:48
petan83

XXX.XXX.33.11

Jinak lihnu dle navodu pana Ing. Zbyňka Pokorneho viz odkaz

http://www.chovzvirat.cz/clanek/795-chov-perlicek/.

1.6.2018 18:18
petan83

XXX.XXX.33.11

Tak kuratka pres 8 hodin otevrenou lihen prezili.2 perlicky jsou uz venku dalsi vejce naklovany, mam tam i 2 slepici a jedno z nich se taky uz klube, bazanti zatim nic.
Muzete mi nekdo poradit za jak dlouho po vylihnuti se kureci a perlicci kuratka postavi na nohy? Ta prvni perlicka se vyklubala a jen 4h lezi a sem tam se pohle, ta druha se snazi hned od vylihnuti postavit. A jak dlouho je nechat ted v lihni,1 den? Nebo staci pockat jak oschnou a predelat do odchovny?

1.6.2018 20:17
Kutilka

XXX.XXX.50.232

Jak oschnou přendat do odchovny.

4.6.2018 19:36
petan83

XXX.XXX.33.11

Kutilka napsal(a):
Jen se líhnou o nějaký den později, takže pokračovat a počkat, dejte vědět.

Tak nakonec se kurata vylihly akorat se zpozdenim 1-2 dny. Vylihlo se 11 ze 13. Ty zbyle 2 jsem zkusil po dalsich dvou rozbit a jedno bylo jen malej zarodek, a druhe vypadalo jiz jako hotove perlicce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík