Zdravim.Na prani naseho dedy jsem dala pod zkusenou hedvabnicku vajicka od sousedovic slepic-nasemu dedovi se ty jeho slipky libi a chce je, tak proc nevyhovet.Vsechna vejce postupne pod slipkou popraskala, vytekla a smrdela(jak zkvasena).U.mych vajec problem nemam, kurat mam dost.Soused mezi tim nechal take sedet slepici a take mu praskaji.Prosim o info, cim to je, ze sousedovi praskaji vejceJe chyba v kohoutovi, ve vyzive, infekce...?dekuji za rady.
Dobrý den, je několik možností. Především výživný stav slepic. Aby slepice dokázala obalit vejce pevnou skořápkou, musí mít pořádný zdroj vápníku (rozdrcené skořápky, grit...) k dispozici neustále.
Dalším faktorem ovlivňujícím pevnost skořápky je zdravotní stav slepic. Nemocná slepice neudělá pevnou skořápku.
A v neposlední řadě je také stáří slepic. Většinou se se stářím slepice kvalita povrchu vajec snižuje.
Jsou to jen laické dohady, ale mám dlouholetou zkušenost s líhnutím kuřat pod kvočnami... a jako kvočny používám velmi těžké orpingtonky velké. Běžné slepičí vejce musí "unést" i jejich těžkou váhu.
Takze asi spis kohout.Totiz soused ma slipky jinak mlade, krmi je pestre, i skorapky dostavaji-vidim to prez plot, mame vedle nej ovecky.Jeste me napadlo, jestli ty jeho bile slipky nejsou nejaky hybrid(pro vysokou snasku)a ze se treba uz dal nemohou mnozit(neco jako husokachny, treba).Ale je to jen ma domnenka.Ja se jen bala, abych sve slepice necim nenakazila, kdyz ta vejce od nej praskala u meAle to asi ne, asi spis nebude plodny kohout.Jinak vejce skorapku tenkou nemaji.Ja lihnu uz sedm let, u slepic i v lihni.Obcas nekdy neco prasklo, ale takto ve velkem jsem tedy nezazila.Chudak slipka
ne, slepice je plodná i když je hybrid. hybrid je ale finální produkt, takže kuřata z nich už nejsou to samé, můžou vypadat jinak, snáška horší...ale na líhnutí na vlastní dvoreček proč ne.
vhodný kohout by dle mého byl čistokrevný třeba vlašák, leghorn, nebo něco vysokosnáškového (ne hybrid ze slepičárny), ale to je taky celkem fuk pro začátek.
záleží na tom, jak dlouho jsou s kohoutem (aspoň 14 dní), jak je starý, jestli vůbec skáče, nebo jak stará byla vejce a jestli byla správně skladovaná.
nebo je moc slepic na kohouta...
Aha, no diky.Jinak to ma vsechno v poradku, slipky si dovezl pred rokem, vejce byla 2dny stara atd, vzdyt pisu, ze nelihnu poprve, ani po desate.Ale ten kohout uz je tak 4lety, mozna dyl, vyhral ho v tombole.Ale po slipkach skace v jrdnom kuse.Ja uz to asi zkouset nebudu, holt bude deda bez bilych slepic a stejne jsem mu rikala, ze buh vi, jestli by slipky vubec bile bylyZe skoro bily kohout a bila slepice mu to nezaruci.No me tu chteji vsechny sedet, tak jsem to zkusila(i soused to to u sebe zkusil-poprve)a uz to asi nebudem opakovat.Pokud nebude jiny kohout.
Uživatel s deaktivovaným účtem

faith68
napsal(a):
Čo ma kohút spoločné s popraskanými vajciami?On kvalitu vajec neovpyvňuje.Podľa mňa tie vajcia rozďobáva sliepka.Občas sa taká kvočka vyskytne.Možno je hladná, smädná..a nechce zliezť z vajec.
no jestli jsou to pukavce, tak ty pukají.
No tak pozor, pozor, ta slepice nic nerozklovava, tahle 4leta hedvabnicka je muj bilej kun, tak mi nalihla vic kurat nez lihen.A pri cteni vyse se dozvite, ze praskaji i sousedovi pod jehou slipkou a ja navic u prasknuti byla-slepice cela nestastna narika, ani to nezere, smrdi to, ale ne jak hniloba(znam z lihne), ale jak kvas, vytekly zlutotozeleny penivy obsah.Po umyti vajec slipka zasedla hned a opet se opakovalo.Tu slepici z niceho nikdo narknout nesmi! A hlavne je jako jedina, kterou muzu posadit kdekoliv na cokoliv a sedi, misto vybiram ja.Na vine je sousedovic kohout nebo jeho slipky.Je to kamarad samozrejme Jen jsem chtela vyresit zahadu.
Ne, neprosvecuji vajicka pod slepicema, jen ta v lihni, to by me ani nenapadlo tahat se za chliv s elektrikou a brat jim je/ani na to nemam cas.Mym slipkam se lihne vse, sem tam se stane, ze zustane jedno neprozoble vejce(ale nepukne).Ale samozrejme jsem uz ta posledni tri, co mela ta nestastna slipka pod sebou, v pondeli prosvetlila, ale jinak to nedelam.V lihni jo, tam to hlidam, kazici se vejce poznam i po cuchu v teple lihni. Ale jo, jinak to dava smysl, s tema plynama atd, ze jsou neoplodnena, ja to neznam, protoze mam dva kohouty a ty to zvladaji, ale ten sousedovic asi strili slepejma
Uživatel s deaktivovaným účtem

sue007
napsal(a):
Ne, neprosvecuji vajicka pod slepicema, jen ta v lihni, to by me ani nenapadlo tahat se za chliv s elektrikou a brat jim je/ani na to nemam cas.Mym slipkam se lihne vse, sem tam se stane, ze zustane jedno neprozoble vejce(ale nepukne).Ale samozrejme jsem uz ta posledni tri, co mela ta nestastna slipka pod sebou, v pondeli prosvetlila, ale jinak to nedelam.V lihni jo, tam to hlidam, kazici se vejce poznam i po cuchu v teple lihni. Ale jo, jinak to dava smysl, s tema plynama atd, ze jsou neoplodnena, ja to neznam, protoze mam dva kohouty a ty to zvladaji, ale ten sousedovic asi strili slepejma
netřeba se tahat s elektrikou, vejce lze skvěle prosvítit baterkou v mobilu
Mě by tedy ani nenapadlo vejce pod kvočnami neprosvěcovat. Už jen proto, aby kvočna neseděla na těch pukavcích na úkor oplozených vajec.
A prosvěcuju silnější baterkou skrz ruličku od toaletního papíru 5. - 8. den sezení, když kvočnu sundám z hnízda, abych zkontrolovala vejce a aby se kvočna vyprázdnila, napila a nazobala. Žádná věda v tom opravdu není.
Ale samozrejme ze to jde, ja to tady uspesne nechavam byt a bez potizi, dnes mi dalsi husa vyvedla male a tak jsem teprve koukla, ze zbylo jen jedno vejce, kachna to same, vcera.Slepic mi tu vodi uz asi deset a dalsi sedi, proste drubeze je tady moc a moc a ja proste nehlidam kazdou slipku, ani je neposilam vyprazdnovat.Obcas se nejake nasezene vejce ztrati a najdu ho rozezrane, to delaji potkani, ale ne casto, tri roky zpet to byl problem.V dvou lihnich mam kolem 150vajec (od brezna do cervna )a tak se naprosvetluju dost, proste na to svitit pod slipkama prdim, ale s uspechem Ja jsem jen potrebovala vedet, proc vejce od souseda praskaji(vsechna a vsude) a zde se doslo k tomu, ze kohout je neplodny, tedy to sousedovi reknu, vcera jsem ho videla a zapomela.