Kohoutek - seschlý hřeben, přestal růst

Hempšírky
Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.6.2018 22:55
Efko

XXX.XXX.31.6

Zdravím Vás,
měl bych svou začátečnickou otázku.
Doteď jsem vše co bylo třeba našel převážně zde. Avšak nynější problém už jsem nenašel ani nikde jinde, a proto prosím o radu.

Problémový kus je nyní 14-ti týdenní kohoutek hempšírky z mého prvního líhnutí. Dříve býval nejvetší ze všech vylýhlých kuřat, ale jako-by se "zasekl ve vývoji", tento týden už ho co do velikosti dorostly i slepice.
V porovnání s ostatními kohoutky, bych popsal, že má daný kohoutek hřebínek a laloky seschlé, temně červené, a hřebínek nad zobákem chytá odstín lehce do fialova. Zatím co ostatní kohouti mají hřebínek i laloky krásně růžovoučké. Dále je občas nakrčený, skovává se do stínu, při krmení stojí opodál, pak přinde párkrát zobne a odejde. Když jsem ho chytnul, abych se na něj podíval, neměl moc sílu se vysmeknou a dvakrát v něm jako-by luplo. Peří má stále lesklé, ale cca 2 týdny bez přírůstků, laloky, hřeben a pařáty studené, vole neměl plné, okolí kloaky čisté. Trus vysledován - cca 50% čirá tekutina,50% klasická tmavá složka, ovšem bez obvyklé bíle složky.

Měl by prosím někdo s výše popsaným problém zkušenost a návrh na řešení?
Jedná se nějakého parazita, vira, bakterii potenciálně ohrožující ostatní kusy v hejnu nebo vnitřní problém daného kusu (něco uvnitř natažno, natrženo apod.)?
Chyba ve výžive? (ta by ale byla znát na všech kusech v hejnu)

Pro info:
Jedná se o smíšené hejno; 9 kohoutů,10 slepic
6 ks Hempšírka
10 ks Maranska
3 ks kříženci Maranska x Plymutka

Krmeni:
- křepelka mini (1. a 2. den) - podcenil jsem přípravu ,
- K1 + tvaroh, kyška,
- K2 + kyška, zelené,
- KZK + kyška, zelené, vařené brambory se šrotem (pšenice + kukuřice),
- zelené, vařené brambory se šrotem (pšenice + kukuřice), řepa se šrotem, šrot s kysškou, šrot s rozmačkaným stroužkem česneku, šrot s kopřivami, pšenice - zrno

Ustájení samostatně od ostatní drůbeže - pojízdný kurník s klecí po zahradě.

4.6.2018 22:58
Efko

XXX.XXX.31.6

Přodávám foto daného kohouta.

4.6.2018 23:00
Efko

XXX.XXX.31.6

a pro porovnání zdravého kolegu.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.6.2018 23:09

chcípáčka připravit o hlavu a vyřešeno.

možná se to zdá jako příliš radikální řešení, ale v chovu drůbeže je velmi funkční, ozdravuje to hejno, zbavuje vás to nežádoucích genotypů.

4.6.2018 23:28
Efko

XXX.XXX.31.6

S takovýmto řešením problém nemám, avšak zajímalo by mě co mu je.
Jestli je toto právě onen fialový hřeben, při kterém má mít daný kus problém se srdcem nebo plícemi, či nikoliv. Neboť jsem nikde žádnou fotku k porovnání nenašel a při pokusu vygooglit slovní spojení "fialový hřeben drůbeže", "vadný hřeben kohouta" apod. mi to našlo buď fialové hřebeny na vlasy nebo vadné tvary kohoutích hřebenů pro výstavy.
Nebo je to i něco jiného co možou chytit ostatní v hejnu?

5.6.2018 08:12
paskov244

XXX.XXX.120.12

Podívejte se mu na jazyk jestli má tvrdou špičku tak ji stáhněte, ztvrdnutí začíná v jedné třetině jazyka. Mohl by to mít z teplé michanice některé slepice jsou na tipec nachylnější.

5.6.2018 08:28

paskov244 napsal(a):
Podívejte se mu na jazyk jestli má tvrdou špičku tak ji stáhněte, ztvrdnutí začíná v jedné třetině jazyka. Mohl by to mít z teplé michanice některé slepice jsou na tipec nachylnější.

tipec vám tohle neudělá.

respektive, pokud má v trusu hodně vody a žádné bílé, trpí polyurií. vylučuje zcela nekoncentrovanou moč. někdy to mají ptáci z příliš vodnaté míchanice, ale takovým jinak nic není. plus zvíře jediné z hejna, co moc nežere, má scvrklé hřebeny a laloky - to je příznak toho, že je mu blbě. fialový hřeben jakože cyanóza, to je mnohem tmavší, fialovější a intenzivnější barva - které má problém koncentrovat moč - pije? pije hodně? - ale fakt já bych se s tím netrápila. pokud nemá problém nikdo jiný, tak to nakažlivé asi nebude. až bude po něm, tak se podíváte dovnitř.

5.6.2018 09:25
Jirka54321

XXX.XXX.130.20

Teda bodlinko, já bych se v příštím životě moc nechtěl narodit jako slepice nebo kohout u Vás

5.6.2018 10:24
honzapm

XXX.XXX.182.25

Když mě ani ten údajně "zdravý kolega pro porovnání" nepřijde uplně v kondici.
Nemáte to začervené (i přes ten česnek v krmení)? Nebo kokcidioza?
Celé to krmení a váš úvodní příspěvek jsem nečetl, ale nějak se mi to celé nezdá
(takové jaksi neživé nebujné nezdravé nejiskrnné oko u obou), a souhlasím,
že sekera není řešení. Problém může být obecný.

Jenom tak mimo mísu - mají v noci klid na spaní a odpočinek?
Nedoráží na ně skrze tu posuvnou voliérku nějaký predátor?
Připadají mi prostě "bez šťávy".

5.6.2018 10:57
incas

XXX.XXX.122.82

Zdravím,
tohle udělá i invaze čmelíků. U chudokrevných jedinců se to projeví nejdřív na hřebenu, obličeji a očích. Projděte pořádně kurník, určitě je objevíte.
J.S.

5.6.2018 18:52
ančovička1

XXX.XXX.1.35

Jaky mate kurnik a na jakem miste umisteny?myslim, jestli ho nemate nekde na vypalu, v tomto horkem pocasi, pokud slepice nemaji chladivy stin pod stromy a podobne, trpi horkem, mohou z prehrati uhynout..ten druhy kohoutek take opravdu nema jiskru v oku, je sklesly..

5.6.2018 23:08
Efko

XXX.XXX.31.6

Zdravím Vás,
děkuji všem za reakci a návrhy.

Pro: Paskov244 a Bodlinku
Ke krmení nedostávaji teplou míchanici - jediné co je vařerené jsou brambory a ty jsou vařeny den před skrmením. Míchanice je vždy sypce vlhká, až na míchanici brambory+šrot, která je furt lepatá.
Kohout asi tuší, co mu Bodlinka chystá, páč vypadal dnes trochu živější. Avšak navrhované radikální řešení je až poslení možnost.

Pro: Incas
Čmelíka jsem u nich ještě neviděl. Pojízdný kurník je zbrusu nový, dnes je od jeho dokončení 10. den, ale na druhou stranu od přesunu z tepla domova na venkovní odchov postrádají pořádné popeliště - zítra ráno přidám.

Pro: Ančovička1
Pojízdný kurník se starou klecí jsou nyní dvě samostatně přemístitelné jednotky. V kurníku jsou pouze přes noc. Přes den jsou několikrát posunováni po zahradě v zastřešené kleci oddělené od kurníka, kde stín není problémem. OK, jsou skleslí, to souhlasím možná skrze přesuny a nynější prostory. Avšak pořád lepší, když budou skleslí bez oné jiskry, než kdyby to byli chcípáci všichni. Posunování v kleci není ideální, je to však pouze provizorní řešení. V plánu je tento víkend dodělat mobilní pletivo a oplotit prostor rozponu cca 12-ti stromů a nechat je týden bez klece ve vytičeném prostoru s volným přístupem ke kurníku. Další týden přemístit kurník, oplotit jiných 12 stromů a pokračovat tak dál po celé zahradě. Volně pobíhat po zahradě si jich nemožu dovolit nechat skrze dříve náhodně sazené lány kvítí, rybízů, angreštů, borůvek apod. Holt jsou první, o druhé a následující líhnutí bude postaráno lépe při poučení z chyb předešlých.

Pro: Honzapm
Nevím jak Vy, ale já nechytám žádnou poentu, ani skrytý vtip v tom, abych se obtěžoval odpovídat, když jsem se neobtěžoval číst. To je jako kdybych prohlásil, že venku padají kroupy, aniž bych se podíval z okna. Ale budiž. - opakuji; toto jsou kuřata z mého prvního líhnutí a dodávám - jsem rád, že se jich vylíhlo tolik a nejsou to chcípáci všeci. "Jiskra v oku" pro mě v tuto chvíli není směrodatná. Vzpomeňte! Hledal jste u kuřat z Vašeho prvního líhnutí nějakou jiskru v oku, nebo byla Vaše hlava plná myšlenek co teď budu muset obstarat a jestli něco nechytnou a nepojdou?
Ale zpátky k věci.
Začervené je také variata možná vzíti v potaz, pokud přírodní antiparazitikum nestačilo.
Na kokcidie nikdo v hejnu nejeví příznaky, navíc pro šíření kokcidií v tomto suchém počasí, kdy zde za poslední měsíc pršelo 3x půl hodiny a jednou 5 hodin v kuse není vhodné ani to počasí.
Co se týče predátora, nebjlížší je pes o 3 sousedy dál a čerstvá hovna po kuně už jsem ve stodole neviděl 3 roky, na samotě u lesa nejsme, tak liška a spol odpadá. Největším předátorem v okolí je potom sousedova kočka.
Co se týče sklesloti je možný důvod - viz. odpověď pro Ančovičku1.

6.6.2018 11:50
ančovička1

XXX.XXX.1.35

Myslim, ze jste podal uplne vyjasnujici odpovedi s vyloučením zrejme vsech důvodů a podezreni na vsechna nebezpeci a úskalí, která trápí nasi milou a s laskou opecovavanou neli vymazlenou drubez ..v kazdem odchovu se muze vyskytnout jedinec, ktery to proste neda..casem se projevi nejaky neduh, vrozena vada, co clovek nemuze ani neljepsi peci ovlivnit..proto existuje selekce, musite z chovu takoveto jedince vyradit, aby se vam jejich vrozene vady neprenasely na jejich potomky, do chovi vyberte jen ty nejsilnejsi a vitalni jedince, ze kterych budete mit radost..jeden kohoutek neni zadne nestesti..hempsirky jsou krasne slepice, tak at se vam dari

Přidejte reakci

Přidat smajlík