Dobry den,
Prosim poradte. Hledam husy, ktere v prve rade nebudou agresivni behem odchovu - mame male deti - tudiz ceska husa asi nepada v uvahu. Dale aby dokazaly samy vysedet a vychovat mlade. A take aby se predevsim pasly a nepotrebovaly intenzivni dokrm jadrem. Libi se mi husy vetsich plemen, ale předpokládám, ze tam se to nebude shodovat s mym pozadavkem aby se predevsim pasly.
A jeste by me zajimala jedna vec, o ktere se nikde nepise.
České husy jsou jedny z mírumilovnějších. Zatím jsem se u mých nesetkala s agresivitou ke mně nebo jiným členům rodiny, či domácím zvířatům. Mám ještě pomořanky a ty jsou daleko agresivnější, jak husa, tak houser.
Pokud budete uvažovat, že se vám vypasou, budete asi zklamaná kvalitou masa. Pouze z pastvy je suché. Z vlastní zkušenosti. Nyní už vím, že kvalitní chuť masa je o něčem jiném, než o šetření na výkrmu. Ale krmení je volba každého chovatele.
Přeji abyste našla plemeno, které bude splňovat vaše požadavky. Dana.
Mám je na třetině hektaru a zatím musím trávu sekat. Přes zimu mám chovné páury, na jaře jim stačí minimum a když roste tráva nejvíce, tak husa sedí a houser ji hlídá - pořádně se nepasou. A když jsou housata, tak už je tráva stará a nic moc výživná. A v létě, když je potřeba, tak je sucho a musí se přikrmovat, aby z nich něco bylo. Na půl hektaru potřebujete na jaře 50 husí, aby ho spásaly. Dana.
No jo no, je mi jasne ze sekani me nemine. Ale zkratka by to bylo plus, kdyby se pasly. Puvodne jsem byla automaticky rozhodnuta pro ceske, ale znamy mi rikal, ze z jeho znamych vsichni kdo meli ceske, tak je museli dat pryc kvuli agresivite housera. A ze jsou lepsi velka plemena ktera jsou klidnejsi, tim nejspis myslel landeske.
A jeste jedna vec. Mame 5 ks indickych bezcu. Muzou bydlet spolu v chlivku? Podotykam ze chlivek je veliky, puvodne byl asi pro kozu nebo kravu, je to cca 4 x 2 metry. Kaceny stejne spi v chumlu v jednom rohu a chlivek je prazdny...
A dale, kachny chodi po cele zahrade bez omezeni. Jak moc skodlive jsou husy - ohledne zeleniny a kytek?
Uživatel s deaktivovaným účtem

zebricka
napsal(a):
A jeste jedna vec. Mame 5 ks indickych bezcu. Muzou bydlet spolu v chlivku? Podotykam ze chlivek je veliky, puvodne byl asi pro kozu nebo kravu, je to cca 4 x 2 metry. Kaceny stejne spi v chumlu v jednom rohu a chlivek je prazdny...
A dale, kachny chodi po cele zahrade bez omezeni. Jak moc skodlive jsou husy - ohledne zeleniny a kytek?
Ten chlívek musíte předělit, jinak by mohly nastat v době od začátku páření až do osamostatnění housat útoky hus na kachny. Husy jsou velmi škodlivé na zahradě asi tak, že vše dosti šťavnaté, jako je listová zelenina, jahody, možná i papriky sežerou jako první , pak až jdou na trávu a všechno tužší. Mám vyzkoušené, že nežerou denivky (Hemerocalis), myslím, že by nežraly kosatce (Iris) a jakékoliv rostliny s tuhými nebo jinak nechutnými listy. Husy na rozdíl od kachen nežerou slimáky (nebo málokteré je žerou), žížaly žerou, i když ne tolik co kačeny. Co se týče plemen hus, tak jestli chcete mít hlavně výpas zvolte české, nebo jenom kupujte na jaře brojlerová housata (to jsou myslím kříženci německé nosné a italské husy) a na podzim je zabijte. Takto vykrmovaná housata by mohla být s kačenami spolu, zvyknou si a budou je možná brát za svůj druh.
Nechcete si ale spíše pořídit pižmovky? Ty se pasou méně než husy, ale o dost víc než kachny, ve velkém výběhu se dokáží uživit samy s příkrmem pšenicí. Bez problémů sedí, mají hodně káčat, při odchovu nejsou agresivní (pokud kachně nesaháte na káčata), rychle rostou, jsou tiché, mohly by teoreticky být spolu v chlívku s běžci. Velikostně na pekáči nejsou marné. Ale bude dobré před nimi listovou zeleninu, jahody a papriky ochránit pletivem. Možná se Vám nebude líbit, že pižmovky dobře létají, čemuž se dá zamezit křídlováním kachňat k výkrmu (musí se provést ten den, kdy se vylíhnou, nejlépe u veterináře nebo za pomoci zkušeného chovatele), nebo zastřižením letek (po pelichání provést znovu. Avšak létající pižmovky se samy drží doma a není nutné létání řešit, pokud nesedají na střechu sousedů nebo nelétají do zeleniny, kytek, na silnici, rybník apod. (samozřejmě jsou ostražité a nenechají se třeba srazit autem)
Pižmovky existují v mnoha barevných rázech, nejčastěji se chovají bílé, černobílé, černé, divoké (černé s bílým peřím na křídle), hnědé, modré (šedé), od těchto barev různí straci s bílou nebo např. hnědě divoká, kdy černá je nahrazena hnědou. Ze strakatých časem vznikly selekcí sedlaté, kdy kresba je přesná, u strakatých je často co kus to originál.
když si je pořídíte, nebudete litovat, měl jsem je dlouho a rád, ale po pořízení hus českých, kdy pižmák i v létě se chtěl s houserem prát, jsem pižmovky zrušil. Spolu s nimi jsem měl i běžce a snášeli se bez problémů . Běžce jsem zrušil kvůli zakrslým kachnám, kačer IB nedal zakrslé pokoj, ale hodlám si je pořídit kvůli nosnosti (vejce jsem jedl) znovu, ale pouze kačenky holky bez kačera.
Jakub Erlec.
Dobrý den, mám pomořanky celý rok 1 houser a 2 husy. Po vylíhnutí housat cca 24 ks. pohodě vypasou trávu na 1/3 ha. Jak bylo psáno výše je trošku problém v době sezení na vejcích. Ale i tak to následně doženou. Přikrmuji pšenici, oves ječmen v době malých housat šrotuji. Agresivita skoro žádná jen syčí první ligu, ale tak pul metru od nohou. Neznám husy co by to neděly.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zebricka
napsal(a):
Dobry den,
Prosim poradte. Hledam husy, ktere v prve rade nebudou agresivni behem odchovu - mame male deti - tudiz ceska husa asi nepada v uvahu. Dale aby dokazaly samy vysedet a vychovat mlade. A take aby se predevsim pasly a nepotrebovaly intenzivni dokrm jadrem. Libi se mi husy vetsich plemen, ale předpokládám, ze tam se to nebude shodovat s mym pozadavkem aby se predevsim pasly.
A jeste by me zajimala jedna vec, o ktere se nikde nepise.
Každý rok kupujeme brojlerové husy, máme malé děti aj jiné zvířectvo a není problém. Máme je dohromady s brojlerovýma kačenama, taktéž žádný problém.
Nechci kecat, ale i mám pocit, že i ty slimáky berou, kačdý večer se s kachnama seberou, obejdou pozemek a zobákama vybíraj každou škvírku, ale je fakt, že u nás to maj tvrdý.
Krmíme velice sporadicky většinou trochu šrotu nebo něčeho jiného, jinak mají to co si napasou. Ale máme velký pozemek a velký rybník, takže si mají co najít.
Maso mají dobrý, není tuhý.
Jediný problém bývá při škubání, ale to není problém výběhu či krmení, to je problém v šikovnosti.
Dekuju moc vsem za reakce. Co se te agresivity tyce, asi bude zalezet spis kus od kusu? Jako treba u obycejnych slepic nektery kohout je zly a jiny ne? Cim dal vic me zajimaji ty pomoranky. Moc diky Peťanovi 40 za prinosny prispevek. Je tu jeste nejaky jejich chovatel?
A co landesky? Nejake zkusenosti jak je to s pastvou?
Olánek
napsal(a):
Takové husy chci též a zvažuji husy divoké tažné, ale nejsem si jist, zda se po zimě vrátí.
Olánku, víš jak se říká tažným ptákům?"NASHLEDANOU"
Co mohu doporučit, tak husy divoké nechtěj.Měl jsem je dvakrát.Naposledy u mě vydržely tři roky a je pravdou, že pokud mají vodu a pastvu, tak nic jiného nepotřebují a jsou krásné, bohužel jsem je koupil kupírované a tak dnes žijí na velkém rybníku u jedné farmy.V době hnízdění je houser agresivní více jak husa domácí.Agresivita husí se projevuje v době hnízdění a pokud mám zkušenost, tak některým starším houserům zůstane celoročně.Husa pekáčová chovaná pouze do Martina agresivní není.Zdraví Zdeněk.
Minuly rok sme tiez zacali s husami. Zvolili sme si Suchovske. Znaska nizka, ale same si vysedia, vyvedu, vahovo asi taky stred. Agresia - to je diskutabilne, gunar je sice ako pitbul, naznaci utok, ale staci to bububu a hodi spatecku /mame 3,5 rocneho syna, zvlada to s prehladom/. Tieto vypady zacali pri znaske husi a pri husatach. Pasu sa stale, ale dostavaju aj zmes obilnin, cast srotovanu, cast celu. Ad zahrada - kapitola sama o sebe, dokopy to nejde dokonca nam prestahovali aj znacne velke kamene zo skalky, takze na "okrasnu" cast pristup nemaju. Hlucnost - rano pri pustani a cez den malinko, to kacky su u nas hlucnejsie, tym sa zobak nezavre cely den. Zatial sme spokojni, aj ked teda prva znaska/prve vyvedenie nedopadlo prilis slavne, ucime sa tak nejak spolu