Zdravím, prosím o radu. Slepičky dostávaly Tiamutin,2-3 týdny jsem vejce vyhazovala...včera jsem už mohla sbírat na snězení, ale všimla jsem si, že mi vejce žerou...můj dotaz tedy zní, jestli můžu vejce konzumovat bez obav nebo tím, že jedly ta vejce, se do nich opět dostala antib. a mám je opět vyhazovat? Děkuji.
Tiamulin je ve více preparátech. Někde doporučují "nepoužívat u nosnic jejichž vejce jsou určeny pro lidský konzum", jinde "vejce bez ochranných lhůt". Pro maso platí ochranná lhůta 1 den. Doufám, že jste podávala dávku dle instrukcí v návodu a hlavně toho kdo vám ATB naordinoval. Ochranné lhůty budou uvedeny na originálním obalu. Takže závěrem, dávky případně obsažené v pozřených vejcích budou nízké v každém případě. Po 14-21 denní lhůtě po ukončení podávání by neměl být problém.
Toto ATB se ve velkochovech používá na léčbu, prevenci, ale spíše na omezení projevů mykoplasmózy u brojlerů a kuřic před snáškou. Obecné doporučení nepoužívat u nosnic platí, ale největší koncentrace jsou v plicích, střevech a kloubech. Je rychle metabolizován a vylučován ledvinami a žlučí. Za 24 hod by v organizmu prakticky neměl být. Tedy 14 denní nekonzumování vajec musí být jistota.