Rad bych udelal malou recenzi na lihen CLEO 5, kterou jsem si asi pred 3 mesici zakoupil. Koupil jsem verzi s digitalnim teplomerem a vlhkomerem, bez rostu na vejce aby se jich tam veslo co nejvice. Vyrobce uvadi kapacitu 60 ks slepicich vajec. Cena byla 1850 Kc. Protoze s lihnutim jsem nemel nikdy zadne zkusenosti a jsem uplny zacatecnik, zacal jsem procitat tady ruzne diskuze kde tu kazdy vychvaloval ruzne Biosky, Rcom a dalsi, jenze kdyz jsem se podival na ceny v eshopech kde ceny byly nekde mezi 6-8000 kc, rekl jsem si ze tolik penez dat nehodlam, zvlaste proto ze jsem ani nevedel zda se tomu budu venovat i nadale. Pak jsem si precetl diskuzi zkusenosti s lihni Cleo 5, bohuzel recenze moc dobre nebyly. Jenze moje kriteria byla jasna, co nejnizsi cena a co nejvetsi kapacita vajec coz tahle lihen splnovala.
Hned potom co lihen prisla jsem spodni polovinu oblepil 2cm tlustym tvrzenym polystyrenem pro lepsi izolaci aspon od spodu, do polystyrenu jsem vyrezal otvory v miste vetracich otvoru abych nebranil v proudeni vzduchu. Lihen jsem umistil v nevyuzite mistnosti kde je stabilni teplota 22-23 stupnu, jen pres ty nejvetsi horka vyleze na 24-25. Lihen jsem dal na stul a pod ni jsem dal stary rucnik kvuli vybracim.
Nasledovalo nastaveni teploty. K tomu jsem vyuzil klasicky lekarsky teplomer, teplotu jsem meril na mrizce, provedl jsem nekolik mereni, meril jsem pri pohledu shora v levo, pravo, nahore, dole a uprostred, odchylky v teplotach byly v rozmezi 0,5 stupne. Udelal jsem z techto teplot prumer, porovnal s teplotou na digitalnim displeji lihne. Lihen ukazuje o 0,8 stupne vice nez je prumerna teplota na mrizce. Tak jsem tocil stelovacim sroubkem teploty tak dlouho az se teplota ustalila na 38,6 coz by melo odpovidat prumerne teplote v lihni na mrizce 37,8. Coz je teplota ktere jsem chtel docilit ale stale se jedna jen o prumer. Takze nasledovalo opakovane mereni teploty na mrizce v nekolika mistech lihne. Skutecna teplota se pohybovala v rozmezi 37,6-38,1 a tak jsem uz ji nechal nastavenou.
Do lihne jsem nalil vodu do mensiho kanalku coz dle vyrobce odpovida vlhkosti 50%. Lihen jsem asi na hodinu zapnul a pak zacal vkladat vejce, ktere jsem mel skladovane v mistnosti s teplotou kolem 15 st a asi 5 hodin pred vlozenim do lihne jsem je nechal prohrat na pokojovou teplotu.
Do lihne jsem zkusebne na prvni lihnuti vlozil 5 vajec perlicek, o dva dny pozdeji 10 vajec bazantu a o dalsi 4 dny 2 slepici, dal jsem se ridil jde pokynu vyrobce lihne a informaci z internetu. Prvni 3 dny neotacel, pak otacel 2x denne, posledni 3 dny neotacel a zvysil vlhkost na 80% dolitim vody do druheho kanalku. Jednou 4 dny pred lihnutim jsem pres noc šna 8,5h zapomel lihen zavrit ale dobre to dopadlo.
Vysledek - z 5ti perliccich vajech oplozeno 5, vylihnuto 3, jedno odumreli zarodek, jedna se nevylihla, ale byla temer vyvynuta. Z 10ti bazantich oplozeno 7 vylihuto 7, ze dvou slepicich oplozeno 1, vylihnuto jedno. Celkem vylihnuto 11 kurat ze 13 oplozenych = lihnivost 85%.
Po vlozeni vajec do prvni varky jsem po 10ti dnech vlozil dalsich 6 bazantich vajec a po dalsich 9 dnech dalsi 6 bazantich vajec. Z tech prvnich 6ti oplozeno 5 vylihnuto 5, lihnivost tedy z oplozenych vajech 100%, ). Z tech dalsich 6ti se dnes zacina klubat 5. V nedeli by se melo lihnout 10 vajec araukan a za tyden 46 perlicek a dalsich 6 bazantu, tak se uvidi.
Celkove kdyz to shrnu, dosahl jsem zatim celkove lihnivosti 88%, zapory lihne bych videl ze nekdy vybruje, tak s ni musim trosku pohnout a nekdy i hlucnejsi. Ale jinak za me dobry pomer cena/ vykon. Pro zacatecnika jako jsem ja zcela vyhovujici. Jeste bych podotknul ze jsem v ni nezkousel lihnout zadnou vodni drubez, takze jak by uspela tady to netusim.
Zkusenost s touto lihni jsem se rozhodl napsat protoze 1, jsem na tuhle lihen precetl dost spatnych recenzi, a za 2, jsem ted v praci a nudim se :)
Pokud mate nekdo taky tuhle lihen byl bych rad kdyby jste mi sem napsali jak jste ci nejste s ni spokojeni.
..já bych jen dodal, že konstrukce líhně (přípravené otvory ve víku a v košíku, který kryje ventilátor a spirálu umožňuje dokoupit klasický líhňový teploměr od společnost exatherm, který vám umožní pohodlné měření U mě líheň nepotřebovala kalibraci... při prázdné líhni byla teplota na roštu dole stejná jako digitální ukazatel... takže za mě plus
Cleo používám jako dolíheň, na líhnutí mám automatickou líheň Janoel 40, která má lepe vyřešené otáčení vajec, (alespoň podle mě) a také se dá pomocí digitálního ovládání snadno kalibrovat.
Neregistrovaný uživatel

Jdete se poradit ohledně zdravotního problému, prevence nemoci nebo výživy vašeho zvířete? Nově se můžete obrátit rovnou na odborníky v sekci On-line veterinář. Kvalifikovanou odpověď tam dostanete nejpozději během několika hodin. Ať jsou vaši mazlíčci zdraví a spokojení!