Dobrý den,22.4. jsme na burze v Přerově koupili od jedné nejmenované drůbežárny 4 týdenní brojlery. Prý berou jen kuřata Cobb a Ross, ale vůbec nevím co prodali nám. Z 25 máme pouze pět kohoutků, což mi přijde velmi málo. Jinak krmeni byli směskou se šrotem a cca 14 dní dáváme zelené a brambory. Jedno větší jsme zkoušeli zabíjet a mělo 1,6 kg čisté váhy, to se mi zdá na jejich věk velmi málo. Prosím o radu co je to za druh nebo křížence a jestli je váha v tomto věku adekvátní.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Honza12
napsal(a):
Dobrý den,22.4. jsme na burze v Přerově koupili od jedné nejmenované drůbežárny 4 týdenní brojlery. Prý berou jen kuřata Cobb a Ross, ale vůbec nevím co prodali nám. Z 25 máme pouze pět kohoutků, což mi přijde velmi málo. Jinak krmeni byli směskou se šrotem a cca 14 dní dáváme zelené a brambory. Jedno větší jsme zkoušeli zabíjet a mělo 1,6 kg čisté váhy, to se mi zdá na jejich věk velmi málo. Prosím o radu co je to za druh nebo křížence a jestli je váha v tomto věku adekvátní.
robb či cobb bývají ve čtyřech nedělích krmení směsí už na konci výkrmu.
možná je to typo a kupovali jste čtyřdenní?
pokud ano, pak je malá velikost vašich zvířat způsobená nedostatečně intenzivním krmením. ta zvířata rostou a přibývají výborně, pokud sedí v chlívě na slámě a žerou směs. případně krmení s vysokým obsahem bílkovin. nejlépe směs.
vy směs ředíte šrotem, šrot, to jsou hlavně proteiny, bílkovin málo, takže výsledné množství bílkovin v KD je malé, brambory, to nemá v krmítku brojlera co dělat, to jsou čistý sacharidy, zaplácne to vole a na bílkoviny už není místo, to samé zelené.
brojler je specialista. když ho nakrmíte jako běžnou slepici, poroste hůř než běžná slepice.
Takto vypadali při koupi. Směs měli k dispozici 24 hodin denně, pokud máte po měsíci kilová kuřátka, tak zkoušíte vše možné. Zítra zabíjíme, tak dodám foto.
Jinak toto jsou živé váhy v gramech, na brojlera i kdyby nebyl krmen směskou se mi to zdá velmi málo
18.5.950,1120,868,656,1000,690,1060,900,979,880,1000,870
6.6.
1400,1240,1490,1060,1400,1660,1380,1850,1600,1820,1800,1550
15.6.
1700.1556.2200.1560.1500.2200.1900.1530.1300.2350.1920.1830.
Brojlery nemuzete mit pustene ve vybehu jako slepice, musi mit co nejmin pohybu a krmeni specialni pro brojlery, jak pise bodlinka...to malo, co jim davate, jeste vybehaji..jestli chcete mit 3 i vice kilova zvirata za co nejkratsi dobu, krmte je, tak, jak se maji krmit, neni to zadny problem, je to velice jednoduche, ale asi jste chtel "usetrit" na krmeni, tak mate bohuzel vysledek...
směs minimálně 4.týdny čistou jinak to nemá cenu, nyní už vím, že i déle. Potom dávám šroty, pšenice, kukuřice soja, hrách, postupně ke konci měním poměry. jsou jim dva měsíce a váhy kolem 3600 v živém...může to být lepší, ale takhle je méně cítit maso "řekl bych" cenou to vyjde nastejno tak či onak.
Jdou vykrmit i na zahradě i na bramborech s něčím a další jim cizí podmínky chovu, trvá to kolem půl roku maso má jinou strukturu, váhy taky nic moc, ale je to zas jiné, zároveň i stále jiné než kohout/slepice normál plemena.
kohout nebo slepice není dvakrát velký rozdíl, mám slepice které jsou i větší než kohouti a naopak.
plac mají až nemorálně malý, tudíž i teplo si drží sami velké, kolikrát i používám ventilátor na ochlazení a výměnu stojícího vzduchu.. svítím stále, jen narůstá interval čištění na max.obden...
brojler by měl mít sucho a čisto.
něco za něco, ale výsledek je dobrý... měl jsem jich 55, podruhé mám 60, a asi ještě budou...
málo, jako že málo výživné na jejich poměrně vysoké nároky...řekl bych..
no, ale pokud dojdete k závěru že kecáme a že vlastně všechno děláte jak máte, tak to pochopíme to je tu normální..
kdo, ale chce názor si z rad udělá... na druhou stranu, nejlepší ponaučení je z vlastních chyb, pokud je tedy chuť je zkoušet napravit, opět nejlépe vlastním testováním si na to přijít sám..
Hřebeny bych řekl že u většiny jsou průměr někteří mají větší, ten klopený je zajímavý.
Mám dle fotek asi tlustší takový větší krabice do čtverce a silnější nohy řekl bych. Sotva to chodí, před koncem někteří ani moc nechodí.
Já kupuji většinou Ross. Vím prd taky sem tam je jedinec menší atd, ale to je normální.
Má to taky mit relativně řidké peří a tak dále.
Podľa mňa boli kuriatka o.k. (Cobb, Ross). Dôvod, prečo bolo viac sliepočiek ako kohútikov je ten, že kohútikovia rýchlejšie rastú a predali sa skôr (každý si vezme radšej vačšie), resp. si drubežaren ponechala kuriatka, čo rýchlejšie vyrastú (kohútikovia). Ja keď som choval brojlery, tiež som si vyberal kohútikov, ak sa dalo. Veľký problém u tých brojlerov ja zlá uniformita hejna. Oni by mali byť zhruba rovnakej veľkosti, teda kohútiky a sliepočky. To tiež svedčí pre nedostatočné (bielkoviny) kŕmenie, niektoré dokázali aj horšie krmivo lepšie využiť ako iné. Brojler má mať 20-22% bielkovín, zemiaky majú 2%, pšeničný šrot 12%... Tu nie je dôležitá kvantita, ale bohužiaľ aj kvalita kŕmenia.
Honza12
napsal(a):
Bohužel čím byli krmení v drůbežárně neovlivním.
Absolutne souhlasim se skodovakem , lip to napsat nejde..to, co krmi v drubezarnach, tim krmime take, nic jineho jim nedavaji, tak v tom to tedy nebude..mate ta kurata hodne operena to svedci o nespravnem nekvalitnim krmeni a mozna i zime, v chladu se kurata driv operuji, aby jim nebyla zima, na úkor rustu,.slepicky brojleru mame take stejne velke(vetsinou)jako kohoutky a mam je radsi nez kohouty, protoze maji lepsi, kratke maso...
http://eu.aviagen.com/assets/Tech_Center/BB_Foreign_Language_Docs/Czech_TechDocs/Ross-308-Broiler-PO-2014-CZ.pdf
Kohútiky má význam vykrmovať na vyššiu hmotnosť, menej sliepočky. Vo veľkochovoch sa chovajú často oddelene(alebo sa ponechajú dlhšie).
Tak dnes jsme zabíjely 11 brojlerů, váha všech ve vykuchaném stavu je 18,6 kg což je průměrně 1,7 kg na brojlera a to se mi za 3 měsíce zdá velmi málo. Největší měl 1,9 kg a nejmenší 1,3 kg a to jsme vybírali ty větší. Vůbec neměli žádná prsa a ty by měli hlavně mít. I když byli krmeni tak jak jsem psal, tak dle mého názoru jsme byli podvedeni a drůbežárna nám prodala nějaké křížence.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Honza12
napsal(a):
Tak dnes jsme zabíjely 11 brojlerů, váha všech ve vykuchaném stavu je 18,6 kg což je průměrně 1,7 kg na brojlera a to se mi za 3 měsíce zdá velmi málo. Největší měl 1,9 kg a nejmenší 1,3 kg a to jsme vybírali ty větší. Vůbec neměli žádná prsa a ty by měli hlavně mít. I když byli krmeni tak jak jsem psal, tak dle mého názoru jsme byli podvedeni a drůbežárna nám prodala nějaké křížence.
Ne. Prostě tak jak krmíte se nedá vykrmit brojler. Tečka.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a i kdyby to byl kříženec, tak na pořádné stravě by byl větší. krmení masné drůbeže není o množství, ale čistě o tom, že maso roste z bílkovin. ze šrotu a brambor se vám prostě maso neudělá.
Honza12
napsal(a):
Tak dnes jsme zabíjely 11 brojlerů, váha všech ve vykuchaném stavu je 18,6 kg což je průměrně 1,7 kg na brojlera a to se mi za 3 měsíce zdá velmi málo. Největší měl 1,9 kg a nejmenší 1,3 kg a to jsme vybírali ty větší. Vůbec neměli žádná prsa a ty by měli hlavně mít. I když byli krmeni tak jak jsem psal, tak dle mého názoru jsme byli podvedeni a drůbežárna nám prodala nějaké křížence.
A neda si rict a neda si rict
Honzo, já myslím, že při koupi jim 4 týdny nebyly. Nevypadají tak.
Také myslím, že jsou dost možná mixnuté nějakým Kalimerem.
No a ta dřevěná ohrádka s hoblinami, ve které jste je fotil po zakoupení,
tak ta měla být jejich domovem po celý jejich nedlouhý život.
Jen těch krmítek jste tam měl málo, měly by tam být žlaby
a alespoň tři, i na těch pár kuřat.
V tom smyslu, jak si vy představujete brojlera (a jeho zmasilá prsa),
byste musel zařídit, aby kuřata měla topení a svícení 24 hod denně,
ne jim topení v teplých dnech vypínat nebo je - nedej bože - stěhovat ven
Měla by v podstatě padnout na nohy, a jen sedět u toho žlabu a papkat.
Plazením se posunout k vodě a pak zase zpátky ke žlabu a žrát.
Nějakými prázdnotami, jako šrot, brambory, zelené, tak tím se brojler,
ve smyslu brojler, opravdu nekrmí a ven se nedává nikam a za žádné situace.
Ano, můžete mít tzv. domácího brojlera, který se venku hezky pase,
pak ale NIKDY nebude mít parametry (a v takovém čase) jako vy očekáváte.
Jinak on ten termín "směs" je také všelijaký.
Nejnadupanější směs je nejdražší a obsahuje maximum kukuřice.
Jsou i různé chudší směsi, výrobců je mnoho, nedá se posuzovat
po jediné zkušenosti.
dobry, ja som 4.5 kupil cca kilove brojlery, skor mensie, nevazil som, v utorok som 4kusy porazil, vaha v cistom mase bez drobkov-3,9 3,3 3,3 a jeden mensi, bol taky kostrbaty 2,7, nasrotujem 50litrovy sud kukurice a psenice a dotoho pridam 5kg bielkovinoveho koncentratu, posledny cca tyzden len kukurica a psenica.
na fotkách je pravděpodobně pomalurostoucí brojler, nejspíš Hubbard JA 757. V ČR je produkuje, pokud vím, MTD Ústrašice, pro Vodňany se z nich vykrmují "zlatá" kuřata. Kuřátka v odchovně rozhodně nemají 4 týdny, ale méně.
Omlouvám se, nečetl jsem celou diskusi, jak dlouho jste je krmil na 1,7 kg v čistém?
Uživatel s deaktivovaným účtem

david699
napsal(a):
na fotkách je pravděpodobně pomalurostoucí brojler, nejspíš Hubbard JA 757. V ČR je produkuje, pokud vím, MTD Ústrašice, pro Vodňany se z nich vykrmují "zlatá" kuřata. Kuřátka v odchovně rozhodně nemají 4 týdny, ale méně.
Omlouvám se, nečetl jsem celou diskusi, jak dlouho jste je krmil na 1,7 kg v čistém?
koupil je 22.4.
david699
napsal(a):
na fotkách je pravděpodobně pomalurostoucí brojler, nejspíš Hubbard JA 757. V ČR je produkuje, pokud vím, MTD Ústrašice, pro Vodňany se z nich vykrmují "zlatá" kuřata. Kuřátka v odchovně rozhodně nemají 4 týdny, ale méně.
Omlouvám se, nečetl jsem celou diskusi, jak dlouho jste je krmil na 1,7 kg v čistém?
Do včerejška, jinak nám bylo při koupi řečeno, že mají 4 týdny.
Podle mě měla min. o týden méně při nákupu.
1,7 kg za 3 měsíce myslím odpovídá genetice a hobby podmínkám, tyhle kuřata nikdy nevytvoří takovou prsní svalovinu jako klasický brojler.
Pokud stojíte o radu, vyvarujte se "přilepšování" v krmné dávce, najděte si výrobce kvalitních směsí a krmte řadu BR podle návodu, resp. u pomalu rostoucích brojlerů přecházejte na další stupeň o 7 dnů později oproti doporučení u brojlerů.
Mohu se zeptat na pořizovací cenu kuřat na burze, jen pro zajímavost?
david699
napsal(a):
Podle mě měla min. o týden méně při nákupu.
1,7 kg za 3 měsíce myslím odpovídá genetice a hobby podmínkám, tyhle kuřata nikdy nevytvoří takovou prsní svalovinu jako klasický brojler.
Pokud stojíte o radu, vyvarujte se "přilepšování" v krmné dávce, najděte si výrobce kvalitních směsí a krmte řadu BR podle návodu, resp. u pomalu rostoucích brojlerů přecházejte na další stupeň o 7 dnů později oproti doporučení u brojlerů.
Mohu se zeptat na pořizovací cenu kuřat na burze, jen pro zajímavost?
35 korun.
Přidám naší zkušenost z úplně jinýho soudku. Máme na sezonu vždycky pár kousků(cca 20 - 30) brojlerů - třeba šoupnu kvočně jednodenní kuřátka nebo koupíme starší, kolem 1kg. Jsou s ostatní drůbeží, "výběh" mají nekonečný - na konec plotu došel akorát jednou malej bežec
Krmení pšenice párkrát za den - určo né nonstop k dispozici, pečivo, zbytky.
A po vykuchání nejdou pod 4kg.
ustulina
napsal(a):
Přidám naší zkušenost z úplně jinýho soudku. Máme na sezonu vždycky pár kousků(cca 20 - 30) brojlerů - třeba šoupnu kvočně jednodenní kuřátka nebo koupíme starší, kolem 1kg. Jsou s ostatní drůbeží, "výběh" mají nekonečný - na konec plotu došel akorát jednou malej bežec
Krmení pšenice párkrát za den - určo né nonstop k dispozici, pečivo, zbytky.
A po vykuchání nejdou pod 4kg.
Jak dlouho je takto chováme?
Moji za život sežerou tak 7q směsy a ještě potom dost a dost pšenicokukuřičnosojového šrotu. Jako dost výkrm mimo mísu. Pořád dokola.
Na 1kg váhy má příjem myslím za dobrých podmínek 2 až 3kg podle stáří, na směsy.
Na pšenici a trávě jo, vyroste ale to je celá sezóna.
A to maso je potom tužší atd.
ančovička1
napsal(a):
Skodovaku, ano...za pul roku vykrmu to uz neni maso kureci, ale tuhe slepici..moji kohouti maransek maji take za pul roku 3kg...
Přesně tak, na takové maso máme maransky, hempšírky, příští sezonu i amroksky, ale brojlery má člověk na křehké mladé maso, ne na kohoutí..
Dle mně i kohoutek brojlera je od jistého věku rozdílný v chuti..ale v normě..
když je dobrá směs, není to maso žádná tragédie, ani zdaleka jako z obchodu, a pro jistotu mají druhý měsíc jen šroty, a za 2-2.5měsíce je kuře jako prasátko a chutná jako od maminky ne jako od Babiše
Po přečtení diskuse mi vrtá hlavou jedna otázka.
Z komentářů jsem usoudil, že mnoho chovatelů chová brojlery podobně jako ty ve velkochovech. Tedy tím myslím podobná plemena a krmivo. Jak je tedy možné, že ve výsledku je maso brojlerů drobnochovatelů dle uvedených referencí mnohem chutnější a kvalitnější. Samozřejmě nezpochybňuji, že u drobného chovatele se budou mít brojleři lépe, ale je to ten jediný faktor, který o tolik zlepší kvalitu masa? Co má tedy objektivní vliv na tento kvalitativní rozdíl?,
Uživatel s deaktivovaným účtem

Kvalitu masa ovlivňují ještě dva faktory, na které jste zapomněl. Jedna věc je podestýlka. Ve velkochovech se kuřata naskladní na podestýlku a na té stejné podestýlce žijí až do porážky. Králík, který byl vykrmený na hnoji taky chutná hůř než králík, kterýmu se čistí.
A další důležitý faktor je věk porážky. V malochovech je nezabíjejí v 35 dnech jako ve velkochovech, ale starší. To má na strukturu i chuť masa obrovský vliv.
Já jsem měla poprvé vloni v létě 6ks na zkoušku.Živá váha asi 2kg-na dokrmení.Byli ve venkovní voliéře s boudičkou.Nejdřív dobrý,ale pak u nás bylo dost chladný období,bála jsem se,že nastydnou tak jsem je šoupla do kurníku ke slepicím.Že jako těch pár dní než je zabijem to vydrží.No nějak jsem to prokaučovala-z pár dní bylo pár týdnů a pak jsem se nestačila divit.Z bábovek co se sotva dovalily od krmení k vodě, se stali atleti-naučili se hrabat,běhat,dokonce lítat,spali mezi slepicema na hřadech..Po oškubání teda vypadali jak z reklamy-maxi prsa,maxi stehna-ale maso tuhý.Krmení se nezmněnilo,přibyl ten pohyb..Takže letos je vezmu koncem jara a budou na malým prostoru(i když to u zvířat nesnáším)
Uživatel s deaktivovaným účtem

Yokel
napsal(a):
Po přečtení diskuse mi vrtá hlavou jedna otázka.
Z komentářů jsem usoudil, že mnoho chovatelů chová brojlery podobně jako ty ve velkochovech. Tedy tím myslím podobná plemena a krmivo. Jak je tedy možné, že ve výsledku je maso brojlerů drobnochovatelů dle uvedených referencí mnohem chutnější a kvalitnější. Samozřejmě nezpochybňuji, že u drobného chovatele se budou mít brojleři lépe, ale je to ten jediný faktor, který o tolik zlepší kvalitu masa? Co má tedy objektivní vliv na tento kvalitativní rozdíl?,
keď máš brojlery a kŕmiš zmeskou pre ne -Br 1-3, tak sa mäso od velkochovu líši minimálne a preto ich nechováme. je to proste Brrr
Uživatel s deaktivovaným účtem
napsal(a):
keď máš brojlery a kŕmiš zmeskou pre ne -Br 1-3, tak sa mäso od velkochovu líši minimálne a preto ich nechováme. je to proste Brrr
Nemůžu s vami souhlasit,brojlery chovame spoustu let,zabijime 3 kilove asi ve 2,5mesicich,maso maji vyborne,mnohem lepsi,nez koupené a je
take jine,než náši odrostli kohoutci ze zahrady..zalezi na krmeni,bez Br a s vybehem udelate brojlera těžko,asi jako pani,kdyz je pustila do vybehu a maso je tuhé,stare,vybehane..to si muzete krmit rovnou kohoutky od nosnic..pri dobrem krmeni Br a poslednich 14 dni pred porazkou krmit svoji smesi šrotu,maji nasi broljleri maso výborné,kůži žlutou..hlavne se nesmi pustit mezi slepice😁
Já to nevzdávám,ono se to poddá Já je vzala hlavně proto,že skončil místní dodavatel od kterýho jsme brali kuřecí maso.A ta kuřata z krámu jsou někdy taková divná-je z nich někdy cítit taková zapařenina jakási-nezmizí to ani po omytí.Ještě jsem si netroufla požádat prodavačku ať mi jedno podá,že si ho očuchám a pak se rozhodnu jestli koupím,no..
Tak to vas chápu..ja jednou koupila "vyhodne" kuřecí prsa v pojizdne prodejně a doma,po rozbalení,šlo maso psovi do huby😕brojlery si kupte,jestli mate dobre podminky,tak kuřata,br.musi mit pořád teplo,kurata nutně žárovku,infralampu,sucho pod sebou a Br směs Br 1,2,3..+nakonec šrot pšenici,kukurici,muze byt i hrách..hodne se o brojlerech a krmeni píše zde,začíná nová sezona,tak se to tu opět rozjede😁😁
Uživatel s deaktivovaným účtem

ančovička1
napsal(a):
Nemůžu s vami souhlasit,brojlery chovame spoustu let,zabijime 3 kilove asi ve 2,5mesicich,maso maji vyborne,mnohem lepsi,nez koupené a je
take jine,než náši odrostli kohoutci ze zahrady..zalezi na krmeni,bez Br a s vybehem udelate brojlera těžko,asi jako pani,kdyz je pustila do vybehu a maso je tuhé,stare,vybehane..to si muzete krmit rovnou kohoutky od nosnic..pri dobrem krmeni Br a poslednich 14 dni pred porazkou krmit svoji smesi šrotu,maji nasi broljleri maso výborné,kůži žlutou..hlavne se nesmi pustit mezi slepice😁
kludne nesúhlaste. brojlery sme chovali(domáce sú trocha lepšie ako z obchodu), potom kalimero - sú lepšie ako brojlery, a nakoniec bresse - sú najlepšie. kým nenájdeme nič lepšie budeme ich chovať. nemám toľko výbehov na experimenty, tak chováme len to čo sa dá jesť
Brojleři 2018, v 60 - 70 dnech zabíjíme, váha v kuchyňské úpravě cca 3 - 4 kg. Krmeno BR1, BR2 do zhruba 30 dnů. Pak vlastní směs obilovin a luštěnin. Šrotovaných.
ahoj vsetkym :),
prikladam svoje fotky kt. som nafotil z mojho prveho chovu, povodne som vobec neplanoval mat brojlery ale kedze som nic nemal a boli skoro ako zadarmo 0.50 eur za kus tak som ich zobral 21 ks. 31.5.2018 obrazok prvy. nechcel som ich vobec krmit nejakou zmeskou alebo pripravenym krmivo ze to nechame na cistu psenicu a kukuricny srot. rastli pomalsie to je jasne ale nie rovnomerne. uz v July bolo vidiet este ked boli v uzavretom priestore ze niektore sliepky su vacsie a niektori kohuti su vyraznejsi ako ostatne jedince. V july 2018 sme ich pridali do vybehu 12x8 m spolu s piatimi dospelymi sliepkami kt. sme kupili a vidiet na fotke ze su mensie ako tie sliepky. cely cas boli krmene srotom z psenice a kukurice a samozrejme bezna zelena strava, plus nejaky bio odpad z kuchyne co sa moze hodit bezne aj ostatnym sliepkam.
z 21 sa dozilo do oktobra 2018 vsetci, kedze niektore jedince boli male a vyzerali ze uz vobec nedorastu tak sa z chovu "vyradili" najmensi mal 900g. z celej skupiny co ostali vynikali 1 kohut (ten sedi na obrazku este v priestore na napajacke) bol vysoky dlhe nohe a bol najvacsi zial ochorel a museli sme ho vyradit. mal 5kg a po vypitvani 3kg. jeden mensi kamos jeho 4kg uhynul. a este treti mensi ostava tiez asi 4-5kg. celkovo sme zatial vyradili tie male kusy a zatial iba jednu sliepku kedze nedokazala chodit a po zabiti mala rovnako 5kg a po spracovani 3kg, zlta koza, cervene maso, plno tuku.
ostalo stale 10 sliepok a jeden kohut. aktualne vyzeraju tak ako to vidiet na foto su vacsie ako bezne sliepky a samozrejme aj tazsie. prsia su uz velke a pekne vyvinute a tiez mame od nich vajicka. niekolko bolo dvojzltkovych.
teraz ako dorastaju vidiet ze je tam asi viac druhov brojlerov, kedze niektore sliepky maju velky hrebienok a su skor velke ako dalsie ktore maju male hrebienky a su skor zavalite.
co sa tyka ekonomiky chovu a navratnosti to moc neriesim skor s vytesujem z ich chovu, maso vobec nie je primarny ucel chovu zvierat u mna.
tym co sme zatial museli vyradit chybal prsny sval, preto mi poradili ze asi prvy mesiac dva ich vyhnat hore krmivom startovaci a potom mozeme prejst na beznu stravu.
mame plny mrazak takze dufam, ze to zatial vydrzia este chvilu.
ančovička1
napsal(a):
Krasne jste popsal příklad toho,jak se brojleri krmit a chovat nemaji😁
Ďakujem, viem že to robím inak, aktuálne ešte zostalo 9 sliepok z nich medzi ostatnými sliepkami, priebežne znášajú vajíčka. Kohúta sme museli spracovať, mal 6 kg po spracovaní 4950 g. Škoda ze nie všetci takto dorástli. Prikladám fotku jedného stehna, ledva som to navážil keďže váha ma max hmotnosť 5kg. A ešte vajíčka, zopár bolo 2 žĺtkovych.
Ja,vim,😀,je na nich hodne masa,ale uz to neni kuřecí a timto způsobem se dlouho krmí..take jsme jednou nestihli vsechny brojlery ve správný čas vsechny zabit,zbyly tam dve mensi slepicky,tak jsem je na zkoušku nechala žít,i vajicka snášely..ale brzy jsme je zabili,přestože byly ve výběhu se slepicemi,byly těžké a měly problémy s nohami..uz to opakovat nebudu,to bylo jen ze zvědavosti..🐔🐔
ančovička1
napsal(a):
Ja,vim,😀,je na nich hodne masa,ale uz to neni kuřecí a timto způsobem se dlouho krmí..take jsme jednou nestihli vsechny brojlery ve správný čas vsechny zabit,zbyly tam dve mensi slepicky,tak jsem je na zkoušku nechala žít,i vajicka snášely..ale brzy jsme je zabili,přestože byly ve výběhu se slepicemi,byly těžké a měly problémy s nohami..uz to opakovat nebudu,to bylo jen ze zvědavosti..🐔🐔
Áno tiež tieto problémy evidujeme pri niektorých takže tie sú už v mrazaku. Tiež predpokladám, že pôjdu do radu dole, ale aspoň zopár vajíčok by som chcel dat liahnut od nich pre zvedavosť, brojler sliepka+bežný kohút. Mne nevadí ze to už nie je kura, takto je to práve vzácnejšie, ine mäso ako bežne kuracie v obchode. Upečieme asi ako kačicu ;)
chovatel 70
napsal(a):
Tak originál brojler by vám nevyskočil na metrovou pletivovou ohrádku.
boli normalne brojler kurcata, vsetkych 21, kedze vyrastali s moznostou pohybu a mali inu stravu ako bezne na farmach tak vedeli aj lietat a behat. ked uz mali svoj vybeh ako su fotky hore vyssie tak pri predhodeni kuchynskej stravy kohuti s dlhymi nohami s tym utekali kade sa dalo, takze pohybu mali az moc. teraz ako je uz zima tak moc nechodia a priberaju. som videl ako to biele kura vzlietlo v tej ohrade ako lietadlo az hore na to pletivo
bol som na kuracej farme, pracoval mi tam otec, tie kurence sa nevedia an hybat ani chodit nic , sem tam ked sme dostali zive tak sa to chovalo dalej sa naucili aj chodit a pekne dorastli a aj sa precistili ze nesmrdeli od tej stravy.
mali sme aj 5 sliepok ktore vidiet tiez na obrazku tiez boli vacsie tucnejsie a smrdeli rovnako ako z farmy a tiez sa nevedeli hybat, teraz su chudsie, sikovne, behaju lietaju, spokojne
Podle obrázků se nejedná o klasické brojlerové kuře (Ross, Cobb), ale o tzv. pomalurostoucí brojlery. V ČR, pokud vím, jsou taková kuřata k dispozici pouze od genetiky Hubbard. Ale podobná šlechtí je např. i Aviagen (Ross) pod názvem Rowan Range. Největší český producent násadovek těchto kuřar, MTD Ústrašice, je nabízí do malochovu pod názvem "selské kuře", neplést s Kalimerem. Kuřata jsou šlechtěna na delší výkrm, nevytváří takovou velkou svalovou (prsní) hmotu, jsou "atletičtější" v porovnání s klasickými, jsou schválena např. do bio chovu, v západní Evropě "pastevní kuřata".
více pod hesly slow growing broiler, pasture poultry ap.
cez vikend sme to museli ukoncit s dalsimi dvomi holkami, jedna mala 4.2 kg po spracovani druha iba 3.7kg. este ich ostava 7. Zopar z nich je este dost vitalnych a konecne po nich skacu mladi kohuti, tak zacneme zbierat vajicka. chcel by som aspon zopar vajicok od tychto sliepok nez budeme nuteni vsetky spracovat.
ja tam vidim u nas dva druhy:
1 dvoch kohutov sme mali dlhych, dlhe nohy ale stihli, sliepku su tiez podobne, velke ale skor atleticka postava :) a velky hrebienok tu su aj teraz v lepsom stave a znasaju.
2 druhy typ su take zavalitejsie gulatejsie a aj jeden kohut bol uplne gulaty nebol vobec tak ako ti dlhani, sliepky maju male hrebienky a viac su zavalite