Miesanie plemien husi, kacic a kureniec

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.7.2018 23:33
Erik Rosario

XXX.XXX.143.51

Ahojte,

som tu novy som zo Slovenska, a obraciam sa na toto forum, kedze sa mi dlhsie nepodarilo najst potrebne informacie. Donedavna som sa zaoberal iba (stale sa zaoberam) genetikou a dedicnostou pri skreckoch dzungarskych (vacsie som v byte nemohol chovat a mnozit) otestoval som si zakladne teorie genetiky v praxi, riadil odchov vyberal potomkov pre dalsi chov atd.

tento rok sa mi konecne podarilo prestahovat do domu so zahradou a tak si plnim sen a zaobstaral som si prve husi 10 malickych Ladenskych mali 1-2 dni, teraz maju 6 tyzdnov,21 brojlerovych kureniec rovnako stare. neskor som dokupil dedinsky farebny mix kureniec a este 5 dospelych sliepok v znaske a 7+9 kacic pekingskych.

zaujimaju ma odpovede na nasledovne otazky:

- videl som jednu knizku "genetika drubeze" kde boli vypisane uvedene kody genov pre jednotlive plemena zvierat. je tento zdroj niekde k dispozicii na tomto fore alebo inde na internete?
- docital som sa akurat ze kacice (pekingske, ruanske, saske indicky bezec, ciarkovana) su z jedneho povodneho diveho plemena a kacica Pizmova je iny druh zvierata a ich spojenim vznikaju hybridy mulard, vacsinou by mali byt vsetko sterilne.
Ako funguje genetika kacice (nie pizmovky), su geny sposobujuce sfarbenie jednotlivych plemien dominante alebo recesivne? je to kombinacia genov? ako vyzeraju potomstvo jednotlivych kombinacii a nasledne potom viacerych kombinacii? je mozne krizit tieto uzitkove kacice aj s okrasnymi za ziskanie inych farieb, zial za risk ze vysledny potomok bude mensi.

- krizenie plemien husi, bezne sa krizi ladenska s bielou, nasiel som ze husi sa delia na velmi tazke, stredne tazke a lahke. najvacsie su asi endemske, tuluzske a cholmogorske. mate informacie ako sa prejavuju jednotlive vlastnosti na potomkoch v pripade krizeni dvoch plemien a nasledne krizenie krizenca s dalsim? okrem farieb ma zaujima pri tychto uzitkovych zvieratach aj velkost a rast.

- rovnako mam brojlerove biele kurence su podstatne vacsie ako male farebne kurence kt. pochadzaju z bezneho chovu. Je biely brojler plodny? znasaju sliepky vajicka? su vacsie ako bezne kuracie? Kedze su brojlerove dospele jedince vacsie dokaze obycajny kohut oplodnit brojlerovu sliepku kvoli velkostnemu rozdielu?
ako vyzeraju potomkovia brojlerov a farebnych spolu z pohladu velkosti, rastu a farieb?

budem rad ak mi vie niekto poskytnut odpovede alebo link na informacie (moze byt aj v anglictine)

dakujem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík