Dobrý den, potřebuji radu ohledně líhnutí.
Mám v líhni 48 vlašek a vylíhlo se jich 11,13 vajec jsme vyhodili při prosvěcování a zbylá vajíčka nic - zárodek odumřel téměř vyvinutý.
Teplota 38,0 stupně
Vlhkost 50 - 75 %
Zajímalo by mne, proč zbytek odumřel
Domnívám se, že to bylo vlhkostí, jinak by se nic nevylíhlo.
Děkuji zkušenějším za rady, jsem teprve začátečník co se týče líhnutí.
- přikládám foto 1 rozklepnutého vejce po 23. dni v líhni.
Dobrý den, líheň mám tuto.
https://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada24/eshop/2-1-ZAHRADA-a-CHATA/35-2-Zvirata/5/5213-Automaticka-lihen-na-kurata-a-jinou-drubez
Vlhkost občas vylítla k 75%, když jsem dal moc vody, do večera spadla na 60 %, držela se ale furt kolem 60%.
Dle manuálu by měla být vlhkost 55% a teplota 38,3 stupně. Domníval jsem se, že to je moc, a líhl jsem při 38 C.
Rosím 2x denně 3 dny před líhnutím vlažnou vodou
Otáčel za mne automat 1x za 5 hod
Větrám 1x denně 10 min nebo 2x denně po 5 min.
David M.
napsal(a):
Dobrý den, líheň mám tuto.
https://www.dum-zahrada24.cz/dum-zahrada24/eshop/2-1-ZAHRADA-a-CHATA/35-2-Zvirata/5/5213-Automaticka-lihen-na-kurata-a-jinou-drubez
Vlhkost občas vylítla k 75%, když jsem dal moc vody, do večera spadla na 60 %, držela se ale furt kolem 60%.
Dle manuálu by měla být vlhkost 55% a teplota 38,3 stupně. Domníval jsem se, že to je moc, a líhl jsem při 38 C.
Rosím 2x denně 3 dny před líhnutím vlažnou vodou
Otáčel za mne automat 1x za 5 hod
Větrám 1x denně 10 min nebo 2x denně po 5 min.
Ověřte si nezávislým teploměrem skutečnou teplotu v líhni, občas jsou tam velké rozdíly (zvláště u těchto levných).
Pokud je líheň bez vemtilátoru, tak se vypínací teplota řídí teplotou okolí.38,3°C je vypínycí pro teplotu okolí 22-24°C. Teplota se upravuje o 0,1°C nahoru nebo dolu při změnách teploty okolí o 1°C nahoru nebo dolu. Takže při teplotě okolí 28°C by měla být vypínací teplota 37,7 - 37,9°C. Navíc je potřeba ji mít potvrzenou opravdu kvalitním teploměrem (ne lékařským, ten se pro tento účel musí upravit olepením špičky se rtutí plastelínou, aby snímal teplotu předávanou vzduchem a ne teplotu sálavou z tělesa). Kloním se k názoru, že v těchto teplotách byla vypínací teplota moc vysoká. A také je dobré vejce z okraje dávat obden dostředu, aby se vykyvy levnější líhně kompenzovaly a vejce se vyvíjela stejnoměrně. Dana.
Uživatel s deaktivovaným účtem

ovecka
napsal(a):
Pokud je líheň bez vemtilátoru, tak se vypínací teplota řídí teplotou okolí.38,3°C je vypínycí pro teplotu okolí 22-24°C. Teplota se upravuje o 0,1°C nahoru nebo dolu při změnách teploty okolí o 1°C nahoru nebo dolu. Takže při teplotě okolí 28°C by měla být vypínací teplota 37,7 - 37,9°C. Navíc je potřeba ji mít potvrzenou opravdu kvalitním teploměrem (ne lékařským, ten se pro tento účel musí upravit olepením špičky se rtutí plastelínou, aby snímal teplotu předávanou vzduchem a ne teplotu sálavou z tělesa). Kloním se k názoru, že v těchto teplotách byla vypínací teplota moc vysoká. A také je dobré vejce z okraje dávat obden dostředu, aby se vykyvy levnější líhně kompenzovaly a vejce se vyvíjela stejnoměrně. Dana.
Tyhle čínské krámy ventilátor mají. Jeví se to jako normální pěkná automatická líheň s ventilátorem, akorát jaksi teplota na displeji málokdy odpovídá teplotě na vejcích a v jednotlivých částech líhně bývá různá teplota. V podstatě to vůbec neizoluje.
Vyhozené peníze, imho. Za tu líheň.
Myslím, že je velký úspěch, že jste vylíhl alespoň 11 živých kuřat.
Taky mám levnou plastovou líheň, už sedm let (a mám jich sedm kusů).
A líhnout se v tom dá, když se to umí a když se líhne v normálním
termínu (březen, duben).
Tahle, co máte vy, je ale hodně špatná.
Přilepení - horko. Vejce je nejenom přehřáté, ale i moc vysychá
(jinak, rychleji - i když je vlhkost v líhni ok - respektive - u tohoto
kšuntu bych si ověřil i tu vlhkost přímo, ne displejem).
Ale také mám zkušenost, že přilepení umí i příliš bílkovin
ve výživě samice.