Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Uživatel s deaktivovaným účtem

7.8.2018 17:21

Dobrý den, u jednoho kačera a jedné kachny z letošních zakrslých jsem si všiml čehosi u zobáku. Je to měkké, jen na jedné (v obou případech na pravé) straně hlavy, blízko zobáku. Je to výstavní vada, nemoc, otok, parazit? Kachny normálně žerou, koupou se, jsou aktivní. Na fotkách to jde hůře vidět než ve skutečnosti.
Děkuji za odpovědi.

7.8.2018 18:29

To je sinusitida, zánět vedlejších nosních dutin.

7.8.2018 18:37

Děkuji, a dá se to nějak léčit, nebo jedině vyřadit? Nebo to přejde samo? Z jakého důvodu ten zánět dostala? Jinak jsem se na to ptal mámy, není chovatelka ani veterinářka, ale její tip byl štípnutí hmyzem a že to nemám řešit.

7.8.2018 18:39

no, podle fotky se nedá vyvěšit původce, ale bývají to různé bakterie. samo to možná přejde, možná ne. důvod je infekce.

7.8.2018 18:54

Zítra s tím zajdu za veterinářem. Jinak co by se stalo, kdyby to samo nepřešlo, mělo by to nějaké negativní následky kromě toho útvaru?

7.8.2018 21:23
ančovička1

XXX.XXX.54.62

Ja bych s tim sla hned k veterinari, urcite s tim neco udela, necekala bych, ze to samo zmizi..ja jsem mela u jednoho mladeho pizmacka zdurele horni patro v zobaku, spatne zral I spatne pil, patro jako balonek..opozdil se I v rustu..tak jsem si zahrala na doktorku a kuzi patra prorizla a vymacala..tekla zluta ridka tekutina, kacerovi se ulevilo ale asi po tydnu jsem operaci musela zopakovat, rana se zavrela a znovu otok..operace se zdarila, kacer pribral, uz ma asi 4kila, je veliky a spokojeny

8.8.2018 17:09

Byl jsem u veta, dal mi na to Doxygal. Vzal jsem si velké balení (perorální podání) s tím, že přeléčím všechny kačeny (husy léčit asi nebudu). Musím kačeny uzavřít, aby se nedostaly k jiné vodě. Veterinář říkal, že by těm pomohlo ochlazení, kvůli vedrům se ve vodě rychleji množí bakterie. Jinak mi říkal, že by to přejít mohlo, ale postižená zvířata by mohla i uhynout. Po přeléčení jim budu měnit vodu ve vaničce min. třikrát denně, aby zůstala čistá. Ta infekce může být nejspíš ze zkažené vody. S kachnami pije z napáječky vodu hrabavá drůbež a zřídkakdy i holubi, ti však mají svou napáječku. A samozřejmě husy. Doufám, že nebudu muset léčit i ostatní drůbež. Hlavně ať už přejdou ty hrozný vedra.

8.8.2018 17:16

ančovička1 napsal(a):
Ja bych s tim sla hned k veterinari, urcite s tim neco udela, necekala bych, ze to samo zmizi..ja jsem mela u jednoho mladeho pizmacka zdurele horni patro v zobaku, spatne zral I spatne pil, patro jako balonek..opozdil se I v rustu..tak jsem si zahrala na doktorku a kuzi patra prorizla a vymacala..tekla zluta ridka tekutina, kacerovi se ulevilo ale asi po tydnu jsem operaci musela zopakovat, rana se zavrela a znovu otok..operace se zdarila, kacer pribral, uz ma asi 4kila, je veliky a spokojeny

letos jsem něco podobného řešil u mladého housera češky, měl to vedle zobáku a trochu i na zobáku. Vyčištěným nožem jsem to rozříznul, taky (kromě krve) tekla taková žlutá tekutina, při zmáčknutí i stříkala rychle ven. pak to zaschlo, udělal se strup a zahojil se. Při včerejší kontrole se mi otok zdá méně plný, asi o polovinu, jde vidět, že se ztrácí sám. Pokud nebudu muset, už to znova otvírat nechci, operace husu bolela a krev tekla. Ale pravděpodobně toto pomohlo.

8.8.2018 17:16

Zítra začnu kachny léčit.

8.8.2018 18:03
ančovička1

XXX.XXX.54.62

Tak drzim palce, at to dobre dopadne..ten muj kacer to mel mozna z napichnuti do toho infekce, to uz je tak nejmin mesic, vedra jeste nebyla a z 30ti kacenek jen on..stane se..ted, co jsou ta vedra nejmin 3xdenne menim v napajeckach a kyblech vodu, davame pitnou z vodovodu, to bude ucet

8.8.2018 18:13

ančovička1 napsal(a):
Tak drzim palce, at to dobre dopadne..ten muj kacer to mel mozna z napichnuti do toho infekce, to uz je tak nejmin mesic, vedra jeste nebyla a z 30ti kacenek jen on..stane se..ted, co jsou ta vedra nejmin 3xdenne menim v napajeckach a kyblech vodu, davame pitnou z vodovodu, to bude ucet

Dávám vodu ze studny a doteď jsem měnil jen jednou denně. Studniční železitou vodou napájím všechno, hrabavou, vodní i holuby, mimo zimní období, to dávám pitnou. Ta bakteriální infekce kačen bude z toho, že jsem zapomněl vyčistit vaničku a voda se zkazila (a pily to, než jsem na to přišel).

9.8.2018 17:16

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
letos jsem něco podobného řešil u mladého housera češky, měl to vedle zobáku a trochu i na zobáku. Vyčištěným nožem jsem to rozříznul, taky (kromě krve) tekla taková žlutá tekutina, při zmáčknutí i stříkala rychle ven. pak to zaschlo, udělal se strup a zahojil se. Při včerejší kontrole se mi otok zdá méně plný, asi o polovinu, jde vidět, že se ztrácí sám. Pokud nebudu muset, už to znova otvírat nechci, operace husu bolela a krev tekla. Ale pravděpodobně toto pomohlo.

Takto vypadá ta boule u mladého češáka, už skoro zmizela. Fotku jak vypadala před operací nemám. To peří jsem před naříznutín vyškubal, aby nelezlo do rány. Už dorůstá a kůže se stahuje, před nedávnem jsem to kontroloval a bylo to větší, takže se to lepší.

Přidejte reakci

Přidat smajlík