Dobrý den, přikládám obrázky, v hejnu by měla být husa česká a jiné plemeno, příp. jestli to jsou všechno kříženci. Může, prosím, někdo poradit nebo vyloučit? Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Jsou to (alespoň některé) mladé husy a tam se těžko určuje co je co, ale na první pohled vidím, že se tyto husy nehodí dále k chovu, maximálně k chovu jatečných housat. Vidím tam husy labutí (možná jsou jejich kříženci s většinovým podílem), bílé křížence husy labutí a domácí (tzv. bastardy) 2 x husu domácí bílou (asi brojlerová nebo kříženka, nemá v sobě labutí) a nějakou divoce zbarvenou domácí husu, popřípadě je to bastard (černý nehet, tvar hlavy) nebo je to kříženka husy štajnbašské. Husa česká tam není ani jedna. Pohlaví hus určete kloakální metodou, protože tady to podle výrazu půjde těžko. U těch brojlerových by se mohlo jednat o pár, ale to určování podle fotky bývá často na houby.
Jestli chcete chovat čisté plemeno, tak si sežeňte jiné kusy, tyto jsou vhodné jen do hobby chovu (a na pekáč).

Pro příště si zapamatujte, že husu českou Vám nikdo neprodá jako house, protože husa mívá obvykle kolem 10 vajec a všechna housata si chovatel obvykle ponechá. Někdy se stane, že husa snese třeba až 20 vajec a pak sedne. Může je všechny vysedět, pak chovatel někdy prodává housata ale jen začínajícím chovatelům nebo jiným chovatelům jejichž husy vyseděly třeba jen dvě a chcou doplnit pod husu. Na výkrm je prodají málokdy, na to jsou moc cenná. Navíc češka se na výkrm až tak moc nehodí, protože je docela malá a špatně se shání housata. Jestli Vám jde jen o sezení husy na vejcích, tak sedět může i pomořanská, landeská nebo jen obyčejná brojlerka či kříženka, ale není to jisté a proto chtějí všichni češky, u kterých je pud kvokavosti plemenným znakem. To je pak všude prodej těch takzvaných českých (in fact brojlerových) housátek, a díky nevědomosti jsou neznalí podvedeni a vychcaní prodejci si namastí kapsy . Tak jako se to stalo Vám. Příště česká housata nekupujte, a jestli chcete sedící husu, tak si projeďte výstavy a tam si češku můžete (nebo můžete i husu štajnbašskou, taky sedí jistě, ale je dražší) koupit bez podvodů se zárukou čistokrevnosti. K prodeji bývají většinou mladé. Jen pozor ať si nedotáhnete housera při shánění husy či opačně!
Přeji mnoho úspěchů.
Jakub Erlec
(foto moje husy české).
Ne zcela je pravda, že češka se na výkrm nehodí. Naopak, byla to husa právě na výkrm v chudých podmínkách - pastva, málo příkrmu. Naopak poměr čisté svaloviny a kostí je lepší než u dalších těžších plemen. V pohodě se dá udělat čistá váha opracovaného trupu 3,5-3,9kg. A vzhledem k lehčí kostře máte poměrově větší podíl masa. A do mezioplemenného křížení za účelem jatečních husí je vynikající. Pokud se vám podaří sehnat čistou, kroužkovanou, obodovanou na výstavě, určitě její koupí neprohloupíte. Kupte landéského housera, nebo brojlerového a můžete se pustit do svatomartinských husí. Pokud jste z Plzeňska, mám odrostlé kusy a je možno sestavit pár. Jestli je sháníte na chov, tak budou po 19.8. obodované na výstavě. Dana.
Dík za užitečné rady … chtěli jsme peří na duchny, že česká má nejkvalitnější, vloni to sedělo stále na vejcích a nic, tak jsem pod ně dala nějaká housata, hezky vše odvodily. Letos nesly asi 1/2 roku, z toho pár housat když je obskákával houser do šeda. Tak z toho nic, jen vejce pro kuřata.
Hmm, vidím, že ani jedna není ani vzdáleně podobná. Už tvar hlavy, krk, oči … moc hezké. No nic, tohle půjde na pekáč …
Snad hrabavá bude víc OK to bude v dalším příspěvku..
"sussex porcelánová, bielefeldka a česká zlatá kropenka"
Hezký den.
Dano,
děkuji za nabídku, landéské jsem kdysi měla, i suchovské … bohužel, lišky mají také rády domácí.. tak byla na chvíli pauza, ale když se začnou zelenat louky, je mi líto to nechat jen kosit … proto zkouška těch údajně bílá česká
jsem z opačného konce - Třinecko, ale jestli pojedu vaším směrem, jistě se ozvu - co kdyby..
Hezký den, Alena.

ovecka
napsal(a):
Ne zcela je pravda, že češka se na výkrm nehodí. Naopak, byla to husa právě na výkrm v chudých podmínkách - pastva, málo příkrmu. Naopak poměr čisté svaloviny a kostí je lepší než u dalších těžších plemen. V pohodě se dá udělat čistá váha opracovaného trupu 3,5-3,9kg. A vzhledem k lehčí kostře máte poměrově větší podíl masa. A do mezioplemenného křížení za účelem jatečních husí je vynikající. Pokud se vám podaří sehnat čistou, kroužkovanou, obodovanou na výstavě, určitě její koupí neprohloupíte. Kupte landéského housera, nebo brojlerového a můžete se pustit do svatomartinských husí. Pokud jste z Plzeňska, mám odrostlé kusy a je možno sestavit pár. Jestli je sháníte na chov, tak budou po 19.8. obodované na výstavě. Dana.
Tím nehodí se na výkrm jsem myslel, jako že nikdo neprodává housata kvůli nízké snášce husy a větší plemena nebo brojleři jsou lepší. Ono je škoda si koupit 5 češek a na podzim je uklidit, co kdyby mezi nimi byla nějaká, co by na výstavě byla dobře hodnocená. Na to jsou brojlerky, ty nikdo nehodnotí. Souhlasím, že do meziplemenného křížení se hodí výborně, housata pak rychleji rostou, jsou větší a při využití husy češky není ani potřeba líheň. Já jsem letos uklidil jednu češku stáří 3 měsíce a na jídlo z toho bylo docela houby, čtvrtka husy byla pro mě na 1 oběd, a to je mi teprv 13! Při vážení myslím měla 3,7. Byl to pravděpodobně houser. Maso hodně smrdělo husou (a to chovám na pastvě), na chuť trochu lepší než kachní, více suché. Moc ho na huse nebylo.
Mám doma chovnou trojku a asi dám jednu husu pryč, aby bylo míň housat, to už radši pořídím na vykrmení káčata indické běžce (mám dobré zkušenosti s jejich pěkným osvalením, zvláště stehýnka ) to nemá cenu chovat takové husy na maso, to už je lepší pořídit brojlerky. Přijde mi to, jako bych na maso choval slípky leghornky nebo vlašky (přičemž na maso se hodí třeba plymutky), z toho se člověk taky moc nenají. Navíc jsou to tak krásné husy, že je vážně škoda je sníst. Já ještě čekám na pozdější výstavy, ty moje husy mi přijdou ještě nehotové, nemají ještě hotový pohlavní výraz. A po ocenění to prodám do chovu, chovám toho víc a každá koruna se mi hodí.Jestli někdy ještě sklidím češku, tak jenom protože bude vyloučená nebo si nějak vážněji ublíží a nebudu ji moct vyléčit. Ale zase musím pochválit to peří, to je hezky měkké. Ale na maso jsou vážně lepší kachny.

moravamorava
napsal(a):
Dano,
děkuji za nabídku, landéské jsem kdysi měla, i suchovské … bohužel, lišky mají také rády domácí.. tak byla na chvíli pauza, ale když se začnou zelenat louky, je mi líto to nechat jen kosit … proto zkouška těch údajně bílá česká
jsem z opačného konce - Třinecko, ale jestli pojedu vaším směrem, jistě se ozvu - co kdyby..
Hezký den, Alena.
Taky Vám můžu nabídnout češky, nejlépe až po hodnocení. Mám ale odchov po trojce, po tátovi sourozence. Jsem z Litovle, což taky máte kus cesty. Ale věřím, že seženete češku husu blíž domova. A housera, jak psala Dana, jí kupte landeského nebo brojlerového. A jestli Vám jde o peří, tak ono obecně husí peří se dá používat, nemusí být z husy české, i když je nejkvalitnější. Každé husí peří se dá využít, když jsou husy hezky čisté a koupají se. V nejhorším případě se dá použít i peří pižmovek.
Jj, také jsme měly češky prvním rokem a byli zklamaní z kvality masa - málo a suché. Ale stačilo se oprostit od neustále opakovaného tvrzení, že husy se vypasou, změnit strategii krmení a maso je jako dortíček, žádný husí zápach (to maso kachen je daleko aromatičtější). A kolegyně se mohou přetrhnout, aby si mohly pro sebe husu oškubat a koupit. Uskladňujeme do mrazáku jak češky, tak pomořanky. Na výstavách se toho za slušnou cenu moc neprodá, to je radši kuchyňsky zpracuji, než je dávat za pár korun. Dana.