Dobrý den,
mám 6 liliputek, je to taková směs co jsem dostal od souseda.
Kvočna mi zasedla na 20 vajec.5 se jich vylíhlo a zbytek kvočna rozhrabala po kurníku a už na nich neseděla. Když jsem vajíčka rozpitval, tak v nich byla skoro hotová kuřata.
Dělám něco špatně?
Děkuji za radu, Radek.
Přesně jak píše Ovečka. Kvočna není seřízený stroj, ale každá je originální "osobnost". Tím pádem nelze říci co je a co není úspěšné líhnutí. Většinou kvočna, pokud není rušena, vysedí vše, co je oplozeno a zdárně se vyvíjí. Pokud jsou vajíčka(s kvalitní bilogická hodnotou) pod kvočnu dadána najednou, pak i kuřátka se líhnou v rozmezí několika málo hodin. Postupné přidávání vajec, může mít za následek i vámi popsaný stav líhnutí.
Stalo se, I me, ze mi zasedla nekontrolovane kvocna a kdyz jsem to zjistila, vajicka uz byla nasezena, vetsinou oplodnena, ale kazde jinou dobu inkubace, takze problem, e da se lehce resit..sledovala jse prepokladany den lihnuti a kdyz se vylihla prvni kuratka hned jsrm je vzala domu do krabicky, piti, krmeni plus zarovku..takto postupne ob den, mam uz nalihnuto 6kuratek jsou zdrava a vesela, zbytek asi 10 oplodnenych, se bude lihnout v nedeli kvocna je hodna, denne ji vyndam priblizne ve stejnou hodinu z hnizda, probehne se, nazere se a hura zpatky na vajicka..nevim ale, jestli prijme ta nejstarsi, tydenni kuratka, ale vubec mi to nevadi, jsou uz samostatna, vychovam je lehce I samotne...
radek.zima@volny.cz
napsal(a):
Dobrý den,
mám 6 liliputek, je to taková směs co jsem dostal od souseda.
Kvočna mi zasedla na 20 vajec.5 se jich vylíhlo a zbytek kvočna rozhrabala po kurníku a už na nich neseděla. Když jsem vajíčka rozpitval, tak v nich byla skoro hotová kuřata.
Dělám něco špatně?
Děkuji za radu, Radek.
Nejsem sice žádný odborník, letos jsme prvně odchovali kuřátka pod kvočnou.
Zkušenný soused mi poradil, ať dám max.9 - 11 vajec, že jich kvočna více neuhřeje. Pokud máte liliputku, tak pro ní 20 vajec mohlo být příliš, proto je nevyseděla všechny...
Pod klasickou “normálně” velkou slepici, se vejde +- 15 “normálně” velkých vajec. Dávat pod takovouto slepici 9 nebo 11 vajček je zbytečně málo. Minimum je tak 13 vajec, pokud je slepice drobnější (stále se bavíme o klasické slepici, ne “liliputce”).
Zadavatel měl předpokládám klasickou slepici, ne zdrobnělou (“liliputku”) proto těch 20 liliputčích vajec. - Což ale už moc být mohlo a vajíčka se tím neinkubovala všechna stejnou měrou.
přesně, velká slepice v pohodě obsedne 15 vajec.Já mám dokonce i kachnu IB, takovou malou nudli a ta v pohodě vylíhne i 13 kačenek.Jak se jí to při její konstrukci daří nevím.Navíc trpělivě letos seděla 2 dny i s už vylíhlými kačkami a čekala, až se vše naklovlé vylíhne.Vedle sebe měla vodu s krmením pro sebe i ty vylíhlé a dokud nebylo hotovo, nikam nešla.Stejně i loni :).