Uživatel s deaktivovaným účtem

celkem k ničemu, běžec je malá kachna, takže vám jatečný vlastnosti čehokoliv nijak nezlepší. na pekáč takový kříženec stačí, ale dělat to cíleně, k čemu?

Jednou se mi (nezáměrně) povedlo zkřížit s kachnou zakrslou. Kříženec byl kačer, měl zbarvení jako běžci (světle divoké neboli pstruhové) a typově to byla kachna divoká. Byl fakt hezkej, tak šel vypustit na jeden okrasný rybník a tam žije (nebo nežije) dodnes. Vážně jsem ho nechtěl zabíjet. Možná by se dala z IB a kachny zakrslé vytvořit nějaká domácí divoká kachna, která by vzhledově byla jako divoká, ale nelítala by na vodu (jako to dělají i doma odchované divoké).

Šťastná slepice
napsal(a):
Proč chcete kazit IB ? Je dokonalý, takový, jaký je!
Zadavatel pravděpodobně nechce zkazit plemeno, jenom chce provést křížení pro sebe nejlépe za účelem zvýšení užitkovosti nebo ho zajímá, jak to bude vypadat.

Může to být účelné, protože běžec je sexuálně aktivnější než těžcí kačeři a k páření nepotřebuje vodu. Dokáže odpářit více kachen rychle a úspěšně. A možná jeho kříženci budou rychleji jatečně zralí (i když menší). Opačné křížení je horší varianta, kvůli složitějšímu páření. Avšak při použití třeba nestandardního, lehčího kačera těžkého plemene bez kýlů se dá taky hodně dosáhnout, jelikož běžkyně dobře nesou, jejich potomstvo pak bude větší než čistí běžci. Tam ale bude potřeba k páření voda (hlubší).
Já mám na zahradě ruánku a dvě běžkyně a kačera běžce. Líhnu převážně z vajec od ruánky. Kachňata vypadají jako běžci, mají trochu jinou hlavu a mohutnější hruď. Zabíjím v cca.9ti týdnech a váha je i 1,4 kg. Na oběd pro 4 lidi pohoda. Maso je chuťově a i voní maso po ruánce, je ale světlé a "dietnější".

Za jakou cenu prodáváte běžce? Jaká je to barva? Jsou kroužkované? Já jsem loni měl velké hejno pstruhových, kačen bylo 10, kačerů 12 (vč. toho křížence) kačery jsem snědl všechny kromě tří nejhezčích, kačenku ani jednu, těch je na jídlo škoda. Na burze v Přerově jsem je prodával 100 za kačera,150 za kachnu, za ty ceny jsem prodal úplně všechno a ještě se u mě ptali, jestli nemám víc kačerů. Vše bylo kroužkované 2017. Kdybych zůstal jenom u inzerátu a nejel prodávat na burzu, tak se jich nezbavím. A jestli máte mix barev, tak o ty je menší zájem než o čisté. Ke křížení s běžcem se hodí ruánská (lépe s chybějícím kýlem), saská, čárkovaná, možná i pekingská. K páření je voda hluboká dost.