Uživatel s deaktivovaným účtem

přidávat můžete, ale jako krmivo je to dobrý pro králíky, pro drůbež je tam příliš vlákniny, nacpou si vole a už nebudou mít hlad na pořádný žrádlo. berte to jako mńamku na obarvení žloutků, ne jako krmnou komponentu.
V suchom stave je max. doporučené množstvo 5%, teda 50gr/1000gr krmiva, v čerstvom stave to bude 4-5x viac, teda 200-250gr. Za predpokladu, že už žiadnu stravu s vyšším obsahom vlákniny nebudete skrmovať (napr. plevnatý ovos, repa...).
V suchom stave: 50gr a 950gr ostatného krmiva
V čerstvom stave: 200-250gr a 950gr ostatného krmiva.
Krmím bez problémů 20% (200g v 1000g) kupovanými granulovanými sušenými vojtěškovými úsušky. Křepelky, slepice na snášku a Pižmovky. A když mám nasušenou tak ji šrotuji a dávám ve stejném poměru.
Čerstvou, když dám tak musím nastříhat na max.1cm velké kousky jinak ju neberou jak je starší je moc kolkatá.
Samozrejme, že zvládnu aj vačšie množstvo, možno aj 50%, ide o to, aby to nemalo negatívny vplyv na produkciu vajec.
Modelový príklad zo života: mám znášku 30 vajec / 30 sliepok. Pokosím záhradu a jeden kôš mladej trávičky, ktorá má iste menej vlákniny (ale aj bielkovín) ako vojteška, vysypem sliepkam. Na druhý deň mám 25 vajec.
laying hen
napsal(a):
Samozrejme, že zvládnu aj vačšie množstvo, možno aj 50%, ide o to, aby to nemalo negatívny vplyv na produkciu vajec.
Modelový príklad zo života: mám znášku 30 vajec / 30 sliepok. Pokosím záhradu a jeden kôš mladej trávičky, ktorá má iste menej vlákniny (ale aj bielkovín) ako vojteška, vysypem sliepkam. Na druhý deň mám 25 vajec.
Nemyslím si že tráva má vliv na snášku.30 slepic vám prostě neponese 30 vajec denně. To nedokážou ani ty nejvýkonnější hybridky. Slepice snese 2-3 vajíčka a pak třeba den vynechá. A také nereaguje okamžitě na změnu potravy. Mnoho chovatelů má slepice na velkých zahradách kde se celodenně pasou a snášku mají normální. Normální je: třeba vlaška má standard 200 vajec za rok, když odečteme třeba dva měsíce pelichání vychází nám 20 vajíček na měsíc, tzn. že v průměru každý třetí den má pauzu.
Tráva má spíše vliv na zbarvení žloudku. Pokud se krmí poze směsí, jsou žloudky bledé. Ano dá se to přibarvit, ale koho tím oklamete? Sami sebe.
Já vím že jsou plemena, vlastně to plemena nejsou, ale hybridy které mají snášku kolem 300 vajec, ale za jakou cenu. Ale ani u tutěch slepic nebudete mít za měsíc 900 vajec od 30 slepic.
Zásadne píšem iba veci, ktoré mám overené vlastnou praxou, nemám dôvod si niečo vymýšľať. Dekalb white, v znáške od 09/2017, znáška je 17/17 vajec denne, občas si dá niektorá pauzu. Bovans Brown, v znáške od polovice 04/2018, znáška 29-30/30.16hod. svetlo celoročne, voda min.2xdenne hlavne v zime, vlastná zmeska s parametrami zmesky vo veľkovýrobe, mňa tie hobby zmesky neuspokojovali, tak si robím vlastné. Ak splníte požiadavku sliepok na vitamíny, minerály, stopové prvky a pod., znáška sliepok je priamo úmerná obsahu bielkovín v krmive. Opakovane zisťujem, že na 100% znášku je potrebný obsah bielkovín cca 17.4% v chladnejších mesiacoch roka, teraz v horúčavách 19-20%, keďže potreba energie na záchov je nízka, sliepky málo žerú. Robím zmesky podľa počasia. Žerú drobný odpad z domácnosti, ak preženiem, tiež vypadne nejaké vajce, včera po búrke mi namokli vysušené rohlíky asi kilo, zožrali ich, dnes 28 vajec. Ak dám kôš plný posekanej trávy, ďalší deň 25-26 vajec a sú o stupeň menšie. Pozbierané padané jablká, hrušky, nejaká tráva a burina, nie veľa. Veriť mi môžete aj nemusíte... Krmivá aj predávam, všetci chovatelia sa vždy vracajú.
Budiš, může být. Nemám v úmyslu se přít o tom komu kolik snáší slepice, to k ničemu nevede. Jenom mne zaráží, že si sestavujete přesně na procenta a dokonce i podle počasí krmnou dávku se stoprocentní výživovou hodnotou a pak jim tam kydnete koš trávy od sekačky, nebo zbytky z kuchyně. Proč to, když víte že jim tím narušíte metabolismus a sníží se snáška?
Nechápu to. Jsem vesnickej dědek který chová jenom několik plemen a barevných rázů slepic, krmení nakupuju tak jak ho namíchají v energys. To slepicím každé ráno nasypu do krmítek, vyměním vodu v napaječce a pustím slepice s kurníku na zahradu. Odpoledne jde babička a namíchá jim nařezanou kopřivu s vařenými bramborami anebo namočeným pečivem a přidá sypkou směs. Občas přidá něco od mléka a nějaký ten kupovaný vitamín. Přitom opět vymění vodu v napaječkách. Večer posbírám vajíčka a zavřu kurníky do kterých slepice samy zalezly. V zimě místo kopřiv používáme namočené vojtěškové granule, které jinak dávám králikům celoročně. Protože plemena mají danou nějakou standardní snášku, tak to mám jako základ pro výpočet užitkovosti. V současné době je to od 70 do 80% ročního průměru podle poemen, což je velice slušné.
A mimochodem, tohle nemá nic společného s dotazem o skrmování vojtěšky, až na to že já ji používám alespoň v zimě a nevypočítávám jakou to má nutriční hodnotu. Holt nevzdělaný amatér.
Som asi tak trochu blázon na dnešnú dobu, keď každý na všetko kašle, doma mám 3 kuka nádoby 240l a triedim sklo, papier, plasty, nedojedené jedlo dávam sliepkam, aby sa nevyhadzovalo, asi som nejaký pseudoekológ, tak preto im kazím metabolizmus, ako píšete, ľutujem to vyhodiť... Tiež ľutujem vyhodiť popadané ovocie. Ak toho "odpadu" ale nedám veľa, tak to znášku neovplyvní. Ja robievam aj "pokusy" na sliepkach čo sa týka výživy,2x som skúsil tento rok pokus s trávou a dvakrát to dopadlo úplne rovnako, ako píšem hore. Rovnako aj minulý rok.
Vy krmíte svoje sliepky výborne a ja nemám k tomu žiadne výhrady.
Čo to má spoločné s dotazom o skrmovaní vojtešky? Literatúra, ktorá pojednáva a tvorbe zmesiek pre hydinu udáva, že maximálne množstvo vlákniny v strave nosníc je 7%, aby nedošlo k ovplyvneniu znášky, čo bude tých 5% vojtešky, ak je zvyšná strava pšenica, kukurica, sója, vitamíny, CaCO3... Pojednáva sa o zmeskách pre veľkovýrobu, samozrejme doma niekto môže dať vojtešky viac, len musí počítať s miernym poklesom znášky, tráva je dobrá na zafarbenie žĺtkov, inak veľkú výživovú hodnotu pre nosnice nemá a zhorší sa vstrebávanie aj ostatného krmiva. Sliepka má krátky tráviaci trakt a kadí po 3 hodinách od príjmu stravy. Nikde som Vás neurazil, naopak, páči sa mi, ako sa staráte o svoje sliepky. Reagoval som len preto, lebo podľa Vášho názoru tých deklarovaných 320 vajec hybridka ročne nedá. Dá, ak má na to podmienky. Podotýkam, že mám sliepky v nezateplenom kurníku a v zime na Silvestra pri -15st C som mal opakovane 100% znášku, v zime sa sliepky nesú ešte lepšie ako v lete, ak sa im svieti. Oni zimu zvládajú dobre, skôr im vadia tie "vedrá".
Maličké rýpnutie predsalen si neodpustím, nemyslím to ale zle...
Horal píše: Pokud se krmí poze směsí, jsou žloudky bledé. Ano dá se to přibarvit, ale koho tím oklamete? Sami sebe. Krmení nakupuju tak jak ho namíchají v energys.
Moja zmeska obsahuje: plnotučná extrudovaná sója zo Slovenska (včera som kupoval 500kg), ktorá nie je GMO. Hrach žltý (včera som kupoval 500kg). Pšenica a kukurica slovenská, nie je GMO. Premix a grit.
Pozrite si etiketu, čo obsahuje Energys, niekedy som ním kŕmil brojlery, rástli presne podľa tabuľky, je to kvalitné krmivo. Ale: GMO sója, Bt kukurica... Náš slávny Juncker vyrokoval s Trumpom, že nám tu budú voziť viac GMO sóje a bohvie či nie aj kukuricu... Energys obsahuje umelé farbivá: kantaxantín. Skúste si prečítač niečo o Bt kukurici. Ja by som to nechcel, keď to zabije chrobáka...
Aj preto si krmivá robím sám.
Premix je něco jak je RoboranD?
Jaké parametry má ten Váš co používáte?
Já 20%vojteškových úsušků musím dávat, abych dotoval vitamíny. Stejně se, ale nevyhnu 1x za měsíc doplněním manganu, kvůli skořápkám v mém klecovém chovu křepelek. Samozřejmě mám velmi líbivou barvu žloutků.
Grit používáte jednu značku lastury, vápenec, skořápky?
Premix si dávam voziť od Vás z Čiech, u nás som v požadovanej kvalite nenašiel, znáška bola slabá. Je to najdôležitejšia časť zmesky. Je to podobné ako RoboranD, ako píšete, len tie malé balenia pre drobnochov sú strašne drahé a nevýhodné, treba do dávať denne. Grit používam obyčajný najlacnejší v podstate kamienky.
PeckaY
napsal(a):
Ještě jste měl napsat, že kromě ceny vlastní krmné směsi se Vám snížil zápach z kuřinců a i chuť vajec či masa. U mne nejen v chovu křepelek je to hrozně poznat.
Máte pravdu, moje sliepky nemajú žiadne sračky, ale trus ako pes-pekná kopečka, ale menšia...
Smrad žiaden, ak je suchý (voliéra). O cene vravieť nebudem, keďže krmivo predávam, je nižšia, samozrejme. Na chuti vajec nikto nič negatívne nespozoroval.
https://www.heureka.sk/?h[fraze]=Mikros+VPC+v%C3%A1penn%C3%BD+grit+50+kg
Ja kupujem ešte lacnejšie, už to je ale dobrá cena.
Kto ešte neskúsil grit, tak nedokáže pochopiť, čo to spraví s kvalitou "skořápky".
Tak to mám stejný, beru tady
http://www.lihne.cz/916-3-kg.html
A co ten premix? Nebyl by prosím odkaz s parametry?
Že začátku jsem používal mletý dolomitický vápenec https://m.heureka.cz/substraty-hnojiva/agro-dolomiticky-vapenec-40-kg/, ale nebylo to ono, tak jsem přešel na tento hrubší.
Ja som si dohodol odber premixu pre veľkochovy, aj keď by mi ho nemali predať, ale dnes, keď platíte... Kúpite všetko. Ale min.odber 500eur. Tak mám na rok...
Čo mám odskúšané ako dobré a cenovo prístupné premixy pre drobnochov, sú nutrimix hydina a micros hydina, krepelky neviem, neskúšal som. Niečo im síce do profi premixu chýba, ale tie mikroprvky to nebudú...
http://www.farmercz.cz/cz/potreby-pro-chov-drubeze/krmivo-a-krmne-doplnky-pro-drubez/5675d29993855-nutri-mix-pro-drubez-vykrm-a-odchov-20-kg.