Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.8.2018 06:14
Gabina 01

XXX.XXX.214.190

Dobry den, zitra, nebo pozitri se nam budou lihnout kurata. Poprve. Kvocna je od vcera i 3x venku z hnizda, do te doby sedela jak pribita, chodila ven vzdy rano a za chvili byla zpatky na vejcich. Tak snad to holka.dotahne do konce. Jak je to s kuratky? Muzou byt v kurniku s ostatnimi slepicemi? Ubrani je kvocna? Musi se očkovat? Do jakeho stari? A krmi se zrejme směsi K1... dekuji.

19.8.2018 09:47
Gabina 01

XXX.XXX.214.190

Nikdo neporadi?

19.8.2018 10:42
ančovička1

XXX.XXX.57.134

V zadnem pripade je nenechavejte u velkych slepic, jsou I takove, ktere si na nich pochutnaji..hlidejte lihnuti, vybirejte do vystlane krabicky vylihnute, pokud se lihnuti prodluzuje, jinak kvocna utece treba s jednim a ostatni vajicka necha uhynout, pokud nemate lihen, abyste je zachranila..po vylihnuti poslednich vsechna kurata vratite pod kvocnu a premistite do kotce- ja to resim kralikarnou-, vycisteny, suchy kotec, jen trosku slamy nebo sena, kvicna hrabe, mohla by kurata zahrabat pod podestylku a uslapat..male napajecky, vkladam kaminek nebo napajecky zvonove, krmitka mam kovova, mala, pro kuratka, jinak je slepice rozhrabe, prevrati...krmit k1, pro slepici psenici, nic mokreho(chleba, brambory...)kurata by dostala prujem a je po nich..slepici kazde rano vyhazuji, aby se vyvencila, hned bezi zpet..tot vse, hlavne stale cisto a sucho..asi po tydnu udelejte na dvorecku ohradku, ne na vysoke a mokre trave, a davejte je na par hodin na slunicko..musi mit I stin! Tak ted uz jen drzim palce, at se v poradku vylihnou

19.8.2018 10:50
ančovička1

XXX.XXX.57.134

Jeste mi je divne, ze kvocna dva dny pred lihnutim sleza 3x denne z vajec..moje kvocny posledni dny sedi jak pribite, musim je z hnizda vyhazovat..uz slysi tukani a pipani kuratek a chrani je..prosvecovala jste vajicka po tydnu sezeni ?vyradili jste cista, neoplodnena?..

19.8.2018 10:58
Gabina 01

XXX.XXX.214.190

My ji přestěhovali na samotku, aby mela klid, ale utikala zpet do kurniku. Zatim jsem ji dala zpet, kde byla a zase sedi... pak to teda budem muset nejak poresit, treba s miminama v te ohradce vydrzi, maji tam i boudicku. Mame do kurniku vysoko a kuřata by tam stejne nevylezla. Vajicka jsou plna, kontrolovala jsem... tak ted mam nejvetsi vitr z toho, jak ji prestehuju pak... zatim je v kurniku v kleci, je otevrena, at muze ven, když chce. Je mozne ji pak zavrit, jak se budou lihnout, vlezou se tam s ni, dala bych tam piti a jidlo... a pak jak se vylihnou dat do ohrady? Jak donutim slepici, aby tam zustala? Nebo kdyz kurata nebudou moct ven, bude tam s nimi?

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.8.2018 11:58

Gabina 01 napsal(a):
My ji přestěhovali na samotku, aby mela klid, ale utikala zpet do kurniku. Zatim jsem ji dala zpet, kde byla a zase sedi... pak to teda budem muset nejak poresit, treba s miminama v te ohradce vydrzi, maji tam i boudicku. Mame do kurniku vysoko a kuřata by tam stejne nevylezla. Vajicka jsou plna, kontrolovala jsem... tak ted mam nejvetsi vitr z toho, jak ji prestehuju pak... zatim je v kurniku v kleci, je otevrena, at muze ven, když chce. Je mozne ji pak zavrit, jak se budou lihnout, vlezou se tam s ni, dala bych tam piti a jidlo... a pak jak se vylihnou dat do ohrady? Jak donutim slepici, aby tam zustala? Nebo kdyz kurata nebudou moct ven, bude tam s nimi?

největší chyba je stěhovat kvočnu těsně před líhnutím jinam. Kvočny jsou vázané na hnízdo/místo, kde sedí, proto se vrací, nebo pak slézají z hnízda, když je s ním přestěhujete poučení pro příště. Kvočnu nasadit až tehdy, když sedí pevně tam, kde ji chcete mít a kde bude mít klid nejen při sezení, ale i po vylíhnutí kuřat. Pokud ji máte v kleci, tak bych jí zavřel, aby z ní nemohla.
Z vašeho popisu mi není úplně jasné, jak to máte, ale je-li možnost, rozhodně po vylíhnutí (nikdo vám neřekne 100%, jak bude líhnutí u vás doma vypadat a probíhat, každá kvočna je individuální) přestěhujte kvočnu s kuřaty mimo velké slepice. taky můžete klec přikrýt hadrem, aby měla kvočna při líhnutí klid a nechtěla odejít z hnízda. Kuřata prvních pár hodin nepotřebují jídlo a pití, vstřebávají zbytek žloutkového váčku. Pokud bude v hnízdě šero, nebudou mít tendenci prozkoumávat okolí.
jinak prví tři dny dávám jenom kukuřičný šrot a můžete dát pít slabý odvar černého čaje, eliminujete "ucpané" zadečky kuřat, což se občas stane, pokud se hned krmí K1. Nevím, proč to tak je, ale mám už s tím také zkušenost (skoro při každém líhnutí to nějaké kuře mělo). Letos jsem zkusil ten šrot a žádný problém. Nemusí to tak být vždy, možná je to výrobcem směsi, ale rozhodně tím nic nezkazíte, když začnete jen kukuřicí.
A rada na závěr, příště by chtělo tyto dotazy položit a vyřešit dřív, než se kuřata líhnou.

19.8.2018 12:51
Gabina 01

XXX.XXX.214.190

Nojoooo, tohle bylo neplanovane ☺ mam slepice jen na vajicka, a jedna zacala.kvokat, tak jsme ji vajicka nechali... tak nejak vlastne nevime, co to obnasi, takze priste uz to bude treba lepsi, ted chytame informace. Slepice maji kurnik asi 2x2metry jako soucast kulny, vejce vybirame a dveře do kurniku mame v kulne, ven chodi otvorem ve zdi z druhé strany. Je v nem xhladno a sero. Kvocna je v kurniku v rohu, dana do klece, kterou muzu zavrit. Myslela jsem, ze kdyz ji dam jinam, bude mit vice klidu, ale vracela se zpet do kurniku, tak je tam zpatky. Takze je mozne slepici v te kleci zavrit, nechat dolihnout kurata, do klece se vlezou vsichni a za par dni je dat do te ohradky? Kvocna s nimi zustane, nebo večer zaparkuje do kurniku? V ohradce je boudicka, ktera jde na noc kvuli predatorum zavrit. A jak je to jeste s tim ockovanim?

19.8.2018 13:55

Gabina 01 napsal(a):
Nojoooo, tohle bylo neplanovane ☺ mam slepice jen na vajicka, a jedna zacala.kvokat, tak jsme ji vajicka nechali... tak nejak vlastne nevime, co to obnasi, takze priste uz to bude treba lepsi, ted chytame informace. Slepice maji kurnik asi 2x2metry jako soucast kulny, vejce vybirame a dveře do kurniku mame v kulne, ven chodi otvorem ve zdi z druhé strany. Je v nem xhladno a sero. Kvocna je v kurniku v rohu, dana do klece, kterou muzu zavrit. Myslela jsem, ze kdyz ji dam jinam, bude mit vice klidu, ale vracela se zpet do kurniku, tak je tam zpatky. Takze je mozne slepici v te kleci zavrit, nechat dolihnout kurata, do klece se vlezou vsichni a za par dni je dat do te ohradky? Kvocna s nimi zustane, nebo večer zaparkuje do kurniku? V ohradce je boudicka, ktera jde na noc kvuli predatorum zavrit. A jak je to jeste s tim ockovanim?

Nechte kuřata vylíhnout a potom kvočnu s nimi přestěhujte někam jinam, nejlépe s tou boudičkou do ohrádky ven, kuře potřebuje teplo a světlo, teplo mu zajistí kvočna. V chladném a tmavém kurníku by nerostla. Pokud je kvočna správná, tak od kuřat nebude utíkat. Do ohrádky krmení a vodu. Pár domácích kuřat se většinou neočkuje, už jen proto, že očkovací látky se prodávají na větší množství kuřat.

19.8.2018 14:09
ančovička1

XXX.XXX.57.134

Kdyz budete mit kurata mimo starych slepic, v suchu a cistote, zadne nemoci nechyti..odchovala jsem letos nejmin sto kurat, vsechna jsou zdrava, snad jedno, dve po vylihnuti to nedala..neockuji, nikdy jsem neockovala, mozna delam chybu, ale vsechna kurata mam zdrava..nechala jsem si 20kuricek, vlasky a krizene maransky, cekam kazdou chvili vajicka kuratka krmim od vylihnuti k1 od Energys, zadne ulepene prdelky...ale kazdy ma jine podminky a jine zkusenosti, kukuricny srot je take urcite dobry, priste zkusim...

Přidejte reakci

Přidat smajlík