Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.8.2018 00:12
mysak

XXX.XXX.54.2

Tak přátelé a kamarádi. tady je stručný report z 53. letní výstavy v Blatné. Sekce drůbež. Expozice drůbeže sestávala ve většině případů z mladých zvířat (takový předvoj "celostátky" mladé drůbeže) a sešlo se zde méně plemen zato u některých od více chovatelů. Letošní ročník patřil u hrabavé drůbeže zejména středně těžkým plemenům s kombinovanou užitkovostí. A tak jsme mohli obdivovat po letech některá dříve tzv hospodářská plemena jako hempšírky, rodajledky, vlašky koroptví, ale i další australky, amroxky, sasexky, maransky, šumavanky přímo z podšumaví. Poměr zdrobnělé a zakrslé drůbeže byl tentokráte minimální. Expozici drůbeže však zahajovaly krůty černobílé - zase po dlouhé a předlouhé době, snad ani nepamatuji.. zde v Blatné. Vystavil je př. Šindelář Josef ze ZO Záhoří a získal na ně čestnou cenu. Dále ze setrvačnosti landeské husy, zůstaly neoceněny a české chocholaté. Vystavené kachny nebyly ještě zcela vyspělé a dopeřené do dospělostního šatu. Byly zde tradiční kachny ruánské, saské a indičtí běžci od tří vystavovatelů a ozdobou byly kachny selské chocholaté bílé, na které dostal čestnou cenu opět př,. Šindelář. Hrabavou drůbež zahajovaly bojovnice malajky, zvířata stájové kondice s méně intenzivně zbarvenými běháky, dále asilky pestré, na které dostal vítězný pohár př. Šalom Petr. ze ZO ČSCH Přeštice. Amroxky po dlouhé době přítel Hrouda Václav, mladá drůbež... Australky př Švece z Čimelické ZO. Následovaly tři kolekce hempšírek od Kasejovických chovatelů. Maransky byly vystaveny měděněkrké černé ve dvou kolekcích a atraktivní stříbrokrké černé v jedné kolekci. Ty vystavil př. Ing Blatský ze ZO Strakonice. Rodajlendky byly příliš mladičké na jakékoli hodnocení. Dvě kolekce sasexek také budou hotové tak v říjnu - listopadu. Je třeba pochválit čistotu zvířat. Potom dvě kolekce šumavanek př. Kubáta. v průměrné až uspokojivé kvalitě... tradiční vada příliš mnoho kresby u slepic a hrubší hřebeny u kohoutků. Následovaly dvě kolekce minorek černých, kde získal čestnou cenu na slepici př. Vrátný Ladislav. Raná zvířata. Vlašky koroptví zde chová dlouhá léta bývalý předseda odbornosti drůbeže př. Václav Hrouda v dobré kvalitě původních exteriérů. "Krabice" z Německa zásadně odmítá.   Což je rozumné. Tím vlašky nekončí - pokračovaly v rázu černém bíle skvrnitém a to ve třech kolekcích. Průměrné kvality a až na kolekci př. Šindeláře šlo opět o mladá zvířata. Zdrobnělá a zakrslá plemena byla zastoupena jednou kolekcí z. velsumek rez. kor. př. Hlouchy (ZO ČSCH Radomyšl). Z. sumatranky získaly čestnou cenu. Následovala plejáda bojovniček ko shamo, kde vynikaly žluté modroocasé, na které získal čestnou cenu př. Šalom. Kohoutek by potřeboval vyšší nohy. Původní zakrslá plemena zastupovaly rousné zakrslé tříbarevné z českého chovu bez příměsi importů (Př. Urbánek) a milé sebritky zlaté černě lemované od př. Balíčka z Chválenické ZO.

Doufám, že se tato expozice líbila. Víme dobře, že je to v špatném termínu, kdy mladá drůbež je nehotová a stará většinou opotřebovaná, loňští kohouti zásadně na tuto výstavu shazují ocasy... Avšak díky nepohlavně vyzrálým zvířatům jsme nemuseli v podstatě používat plné mezistěny, které jsme původně zamýšleli umístit do všech klecí, aby se sousední kohouti nezraňovali. Mezistěny vyrobil a dodal náš novější člen př. Martin Strápek. Tímto mu děkuji.

Měli jsme tady v sobotu živo, kdy mě - šikulovi utekly slepice z burzy... lovit 4 slepice minorek po celém parku je sporotovní zážitek pro více zúčastněných ovšem korunu tomu posléze nasadil další uprchlík - slepice bojovničky tuzo, která opět mě - šikulovi vypálila pod rukou na oběžnou dráhu chovatelským areálem, té chyběl dres č.1 (bodeť když měla holá záda od kohouta), a vzala čáru po Dukelském nábřeží a zpět na taneční parket, kde třem hráčům ragby srazivším se navzájem hladce unikla na silnici a pak dále pod vraty do areálu základní školy TGM, kde po podezdívce plotu pokračovala v závodění dále až za roh. Následovalo mé krátké zaváhání, zda tam nemají třbea alarm nebo psa a už jsem skákal parkur i já přes bránu a za slepicí... která však prvenství v překážkovém běhu nevzdávala a prosmekla se do něčí zahrady... plné zelenin, malin, kopřiv, konopí a eukalyptů. Následovalo opětovné ladné bez přískřípnutí kulek přeskočení brány a už zvoním u domu, kde snad je inkriminovaná bojovnice za svobodu, Kupodivou jsou doma a otvírají mi a už mne chápajíce vedou do zahrady, kde pokračuje hon a lov na nešťastnici. Naštěstí už ploty jsou dostatečně neproniknutelné a slípka lapena nedobrovolně řvoucí, krákající je vítězoslavně odnášena zpět do voliérky... No a máme do konce výstavy o čem vyprávět.  

Já děkuji všem vystavovatelům ze sousedních organizací za pomoc složit takovouhle paletu plemen, a také děkuji všem, kdo nám pomohli s přípravou, úklidem, službami u posuzování i garantování a závěrečném úklidu - kolegové od Exotů.
Těšíme se zase za rok, nebo nejdříve v lednu na tři Krále, kdy už budeme mít všichni zvířata zajisté hotová.
Juraj Kafka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík