Kuřata "papírové" váhy

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
25.8.2018 18:10
Nerez00

XXX.XXX.160.22

Zdravím, prosím případně o názor.

Již loni jsem zaznamenal jakousi nemoc v chovu. Jednalo se pouze o úhyn kuřat, cca 30 kusů (araukany, australky), hynoucí postupně v období od věku pár týdnů až do věku cca 22 týdnů, s příznaky tzv. papírové váhy. Plně dospělého věku se dožily loni jen 3 kusy. Dospělé kusy už neuhynou. První 3 úhyny byly zaslány na pitvu, zjištěna byla leukóza drůbeže. Dle odborné literatury se však mortalita pohybuje v mnohem menším měřítku, než v mém "kuřecím" hejnu.
Letos zasedly dvě kvočny, do věku kuřat 12ti týdnů bylo vše ok, až dnes jsem opět objevil dvě pokleslá kuřata. Opět papírové váhy. Bohužel dokud je člověk nevezme do ruky, nic nepozná, kuřata jsou čilá, velikostí nezaostávají, o žrádlo se perou všechny stejně. Smrt a pohledem poznatelná únava přichází ze dne na den. Jelikož se mi ta loňská pitva moc nezdá, nemáte někdo nějaký názor, oč se může jednat? Bohužel budu muset přistoupit k vyhubení celého chovu, aby se to již příští rok neopakovalo a latentní přenositelka byla zneškodněna… ale zajímalo by mě, co to může být…? Příznaky jen opravdu papírová váha, v den smrti kuře svěsí hlavu i křídla. Sekyrka zakročí okamžitě, takže případné další příznaky nestihnu pozorovat.

Děkuji za názory.

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.8.2018 18:27
Uživatel s deaktivovaným účtem

lymfoidní leukóza není úplně typická nemoc pár týdnů starého kuřete, začíná to tak ve třech měsících.

může to být taky marek, ten by sebral i mladší kusy. nebo leukóza a marek dohromady, to je pak chuťovka.

25.8.2018 19:16
bery25

XXX.XXX.42.1

Nerez00-ako keby ste byval u mna doma a choval moju hydinu, presne tie iste priznaky, ale co prve na nich spozorujem, je spomaleny pohyb, a to uz viem ze do dvoch, troch dni je koniec, ano, su lahucke ako pierko, tiez som poslal na pitvu a leukoza hydiny a este plus mykoplazma, zacalo to cca od 3 mesiacov a 4.9 budu mat 5 mesiacov, zatial z 48 je 13 u , ze vraj sa s tym neda nic robit, len asi pobit a zacat odznova, asi preto ze som lakomy a chcem vsetko, tu nasadovky, tu tiez a odtial tiez, a problem je doma.

Přidejte reakci

Přidat smajlík