Uživatel s deaktivovaným účtem

Peter1999
napsal(a):
Dobrý deň začali sa mi ráno liahnut kuriatka, jedno je už vonka. Chcem poprosiť o radu či mám kuriatko vybrať do škatuľky alebo mám nechať pod sliepkou.
když líhnete pod kvočnou, tak nedělejte nic. prostě nic, kvočna udělá všechno potřebné sama.

Přesně tak. Max. k večeru zkontrolovat, co se vylíhlo, odebrat případně prázdné skořápky. Pokud během zítra kvočna nesleze sama, odebrat zbylá nevylíhlá vejce, ve kterých nejsou známky života (když jemně zaťukáte n vejce, živé kuře bude pípat).

Peter1999
napsal(a):
Dobrý deň začali sa mi ráno liahnut kuriatka, jedno je už vonka. Chcem poprosiť o radu či mám kuriatko vybrať do škatuľky alebo mám nechať pod sliepkou.
Radši bych ho hodil do té krabice s žárovkou a odebíral do dolíhnutí posledního kuřete, aby kvočna neslezla vodit menší množství kuřátek a nenechala tam zbytek líhnoucích se.
Rady jste dostal. Napíši proč se tak má dělat.
1. Odebírání prázdných skořápek. Někdy se stane, že se prázdné půlky skořápek, z již vylíhnutých vajec, navléknou na nevylíhlé vejce a brání tak kuřeti v líhnutí. Zkontroloval bych to tedy i v průběhu dne, ne ale příliš často, aby jste kvočnu nerušil
2. Odebírání vylíhlých kuřat. Někdo odebírá, někdo ne. Pokud se kuřata neodebírají, může se stát, že kvočna s dříve vylíhnutými kuřaty sleze z hnízda. To hrozí, pokud se nějaká kuřata vylíhla podstatně dříve (některá plemena se líhnou dříve, než za 21 dní), nebo naopak, když jsou v hnízdě nějací opozdilci. Pokud tomu chci předejít, tak kuřata odebírám. Jestliže je ale hnízdo uzpůsobené, tak že je kvočna opustit bez vaší pomoci (otevření) nemůže, můžete kuřata pod kvočnou nechat. Kuřata první hodiny po vylíhnutí spí, že by tedy začala z pod kvočny vybíhat a tím zvedla kvočnu z ještě nevylíhlých vajec, by mohlo hrozit u ráno vylíhlých vajec nejdříve k večeru, spíše ale až druhý den po vylíhnutí.
Proti odebírání vylíhlých kuřat mluví to, že pokud kvočna pod sebou cítí kuřata, sedí lehce nadzvednutá, a přestává vajíčka otáčet. Tím nehrozí, že rozmáčkne naklobané vajíčko – naklobaná vajíčka jsou křehká, hrozí jejich rozmáčknutí jinými vajíčky a tím i rozmáčknutí kuřete uvnitř (záleží kolik vajec má kvočna pod sebou). Osobně jsem pro neodebírání, jen se musí ohlídat, aby kvočna předčasně neslezla z hnízda.
3. Vyhození vajec, z nichž se kuřata nevylíhla v termínu. Mělo by se to tak dělat, protože jinak se v populaci domácí drůbeže geneticky upevňuje pozdní líhnutí, navíc pozdě vylíhlá kuřata mohou mít nějaký zdravotní problém nebo sníženou životaschopnost. Ne každý na to má srdce, je to na Vás. Taková zvířata ale určitě dál nemnožit a nikomu nepřeprodávat!
Ja souhlasim s Jakubem, ono hodne zalezi na kvocne, nektere se kuratka bylihnou najednou, coz je nejlepsi, jenom kontroluji a vyhazuji skorapky, take se ale stane, ze cerstve vyluhnute kuratko bylo umackano mezi ostatnimi vejci, ono nic neni na 100%..tak je radsi odebiram, mam jistotu, ze ta kuratka preziji, kvocna je s radosti uvita letos jsem mela I kvocnu, ktera se v kuratech pri lihnuti hrabala, asi dve uslapala, ostatni naklubana vajicka jsem dolihla v lihni..kvocnu jsem vyhodila, kuratka odchovala v poradku sama...jsou bohuzel I takove kvocny, tak za mne odebirat..
jeník12
napsal(a):
neodebírat, nechat, netrhat rodinku, kvočna ani kuřata vaši pomoc nepotřebují. A pokud budete nedočkavý, tak max vyhazovat ty skořápky. Kvočna se sama o vše postará, nechte to na ní. H.
Jasne nechat to na ni.Ja ju nechal a jak sa vylihlo prve tak zesedla a bylo konec.Zbytecne sem dosel o 6 kuriatok.Nabuduce takovu blbost neurobim.Ale je to kazdeho vec ci ich tam necha alebo ne, ja urcite nenecham.

Alik1986
napsal(a):
Jasne nechat to na ni.Ja ju nechal a jak sa vylihlo prve tak zesedla a bylo konec.Zbytecne sem dosel o 6 kuriatok.Nabuduce takovu blbost neurobim.Ale je to kazdeho vec ci ich tam necha alebo ne, ja urcite nenecham.
Fakt zalezi na kvocne. Moje hedvabky budou sedet na jednom vejci a kolem nich bude behat 6 kurat. A nezvednou se.

napsal(a):
Fakt zalezi na kvocne. Moje hedvabky budou sedet na jednom vejci a kolem nich bude behat 6 kurat. A nezvednou se.
Hedvábničky jsou úplně jiný případ. Ty sedí, dokud je to nezničí. A nebo dokud není prázdné hnízdo a kuřata všude. Na rozdíl od některých jiných kvočen, které to zkrátka nevydrží.
Ono je to vždy o kvočně. Také se to musí naučit. Moje roční slepice letos na jaře začala poprvé kvokat. Nejprve 2x utekla z hnízda, pak se konečně usadila na 9 vejcích, ale bylo to o nervy. Stále jsem ji musela nahánět, courala se po zahradě, až pak si vzpoměla, že má někde hnízdo. Několik vajec rozšlápla, nakonec ze 6ti vajec se vylíhla jen 2 kuřata a z toho jedno zalehla, takže jsem musela dokupovat kuřata, aby nechodila s jedním. No a jiná, zkušená, sedí jak přibitá, nemusím se o ni vůbec starat, sama si z hnízda sleze a během 10 minut je zpátky. Kuřata se líhnou přesně na den, nic nezalehne, prostě super kvočna. Obě Orpingtonky.

achula
napsal(a):
Dobry den, ted' mi zacala kvokat mlada slépka, ma to cenu ji nasadit vejce nebo uz je pozde? Hezky den.
Ne, je pozdě. Pokud nemate teplou odchov u. Lilhnuti koncem zari uz nema vyznam. Chladno, kratky den atd.
Peter1999
napsal(a):
Dnes je 3.9., kuratka se vam lihla tedy pred tremi dny, jak to tedy, Peter, dopadlo?rad jste dostal, myslim, dostatek, tak jak jste se rozhodl, pochlubte se
ančovička1
napsal(a):
Dnes je 3.9., kuratka se vam lihla tedy pred tremi dny, jak to tedy, Peter, dopadlo?rad jste dostal, myslim, dostatek, tak jak jste se rozhodl, pochlubte se
Ďakujem za opýtanie. Kuriatka som odoberal a vedel som že v škatuľke sa im nič nestane , nakoniec sa s 11 vajíčok vyliahlo 9 kuriatok .