Uživatel s deaktivovaným účtem

Lištička si pošmákne. Až příště přijedete, bude tam běhat obézní liščí rodina a v husníku nebude ani pírko.
souhlas s předchozí reakcí.Záleží na tom, kde je budete chovat.Já jsem při návratu do mého rodného domu před 6 lety netušila, kolik se změnilo v přírodě.Dříve obdělávaná pole zarostla náletovými křovinami, rozorané meze neumožnily např.zajícům hnízdiště, takže žádní teď nejsou atd.Výsledkem jsou přemnožené lišky, které jsem v dětství znala jen z obrázků.A ty hledají obživu čím dál víc v blízkosti lidského bydlení.Suma sumárum:jestli nebudete mít sakra dobré zajištění, tak Vám zbudou jen oči pro pláč.Já jsem taky nejdříve musela důkladně oplotit celý pozemek, přece jen to pomůže i když se ozvou lidi, že kdepak, liška to přeleze jako nic.Některá přeleze, některá ne, asi tak.Horší to mám s dravci, ale i tady už dva roky mám klid.Mám dva kohouty, jeden je tak ostražitý, že stojí vedle slepičky, která zrovna snáší, a hlídá ji.
pavel.venom
napsal(a):
Asi bych se zajímal, kde husy budou. Jestli uprostřed vesnice nebo na kraji, jestli sousedi maji psy apod, podle toho bych to posuzoval. Choval jsem bez zavírání na noc, změnou bydlení musím zavírat cca 60 hus.
psy u suseda nemaju ziadny vyznam, liska je vychytrana, hned zisti, ze psy na lisku nemozu a husy pojdu do

Vím o jednom případě, kdy jedna paní u lesa chová husy. Má dva housery (labutího a brojlerového) a čtryři husy (2 brojlerové a 2 kříženky labutí x brojlerová) Husy nikdy nezavírá a bydlí u lesa, kde je naprosto samá liška. Má i slepice, perličky, krůty, kachny, kozy, ale nic nezavírá. Hrabavá drůbež spí na stromech. Pro kozy má venkovní chlívky, aby měly sucho a čisto. Husy prý při příchodu lišky strašně urputně začnou lišku napadat, že ta si husu nevezme. Paní má taky dva voříšky, které má přes noc uvázané v části zahrady, kde má mladá housata, lišky se psů bojí.Samozřejmě tam nějaká ta ztráta určitě bude, hlavně na hrabavé a kachnách. Paní povídala, jak jí krocan seděl na nízké větvi, liška vyskočila a strhla ho za ocas a krocan byl liškou odtažen, měl si vyletět výš. Nedávno jí perlička seděla na hnízdě kdesi pod švestkou a liška jí chytla za ocas. Perlička pustila peří a uletěla pryč, přežila, jen o vajíčka přišla. Může to vypadat idylicky, ale drůbež lze volně chovat i tam, kde lišky útočí.
Jestli chcete mít větší jistotu, tak podhrabové desky, drátěný plot a ostnaté dráty (aspoň 3 nad sebou). Dále pěkně vzteklého housera a husy, co s ním umí spolupracovat a budou na lišku dorážet. Dále lze doporučit rybník s ostrůvkem, kdy liška bude mít plaveckou nevýhodu, protože husy jsou pro rychlý pohyb po vodě stavěné.
Děkuji všem za reakci. Husy by nebyly otevřené neustále, ale jen třebas na dvě noci podle potřeby odjet. Zahrada hraničí s Klánovickým lesem. Soused má kačeny a slepice, ale ten je na noc zavírá, bydlí zde trvale. Pozemek je oplocen a i výběh oplotíme. Ale to asi nepomůže proti lasičce či kuně. Máte někdo nějaký tip na husník? Muž jej bude stavět, tak aby měl inspiraci. Děkuji.

Si to obhajte jak chcete, Matouja, to nezavírání, a že je někdy. Mně se liška podhrabala do voliéry. V intravilánu obce, z jedný strany dosti frekventovaná silnice, z druhý strany samí sousedi, naproti silnice taky sousedi.
Dobrý den, já husy na noc nezavírám, nemá to smysl, protože liška nebo pes příjde i v pravé poledne, kdy husy jsou na pastvě. A vůbec těmto predátorům nevadí, že soused zrovna staví a je tam velký pohyb a ruch. V zimě, když začne sněžit, jsou komplet zasněžené. Mají ale možnost jít do závětří. Pepa

Matouja
napsal(a):
Já si nic nechci obhájit, hledám možnost, jak to udělat, abychom husy mohli mít. Hlavně kvůli dětem a dokud jsem na rodičovské a na chatě skoro pořád.
Jestli chcete husy kvůli dětem (jestli chápu správně jako maso pro děti), tak to spíš nepůjde, protože mladé výkrmové husy nejsou agresivní a než je zima, tak je brání jejich rodiče, zvláště houser. Do té doby sice jsou už velké a zralé, ale ještě se nenaučí se obránit. Proto rozhodně mějte chovný pár, lépe trojici, kdyby šli sehnat dva houseři, co se neshazují, tak i dva housery a 2-4 husy. Plemeno zvolte nejlépe velké a mohutné, třeba husy pomořanské, houseři pomořanek jsou vážně hodně silní a odvážní. Můj český houser sice má vlastnosti stejné, ale češky jsou malé a slabší, i když taky mají sílu v křídlech a zobáku, ale pomořanky mají křídla a zobák mnohem silnější. Můžou být i německé nosné, brojlerové, landeské a jiné, ale myslete na to, že ne všechna plemena sedí n vejcích, a taky že lišce se mnohem lépe chytají husy s delším krkem, jsou prostě nemotornější. Ty pomořanky lze doporučit hlavně kvůli velikosti a stavbě těla. Třeba češky můžou boj s liškou vyhrát tak, že lišce uletí, ale ta je může dále hledat. Možná by v případě menších češek pomohl chov v hejnu (více párů) kdy víc houserů má výhodu. Ale ty pomořanské budou lepší, kupte si chovnou trojici nebo pár, musí to být staré chovné kusy, ne letošní mladé. Pro hobby chov nevadí ani horší kresba.
Chovatel J.erlec to přesně popsal. Husy pomořanské jsou výborná volba. Taky jsem tyto i husy české choval. Chovám husy cholmogorské, ale ty nejsou tak útočné. Přesto svá housata po celou dobu srdnatě brání. Mám více houserů, kteří si pomáhají a mezi sebou se neperou. A i v noci jsou stále na stráži. Pepa
Přes zimu na chatě nejsme. Tzn. celoroční chov z chovného páru je nereálný. Pro děti to chceme ne na maso, i když také, ale hlavně aby je mohly chodit pást, krmit, starat se o ně…. Jako dítě jsem takto jezdívala k babičce, kde bylo velké hospodářství a jako děti jsme již odmala pomáhaly.
Představovala jsem si to tak, že pořídíme 7malých housat a než povyrostou, budou s námi bydlet v bytě v bedně. Pak by se přestěhovaly na chatu do husníku s výběhem a s možností pastvy přes den na pozemku. Dokud by byly malé, v husníku by asi byly schopné být i zavřené, pokud budeme muset na nějaký ten den odjet. Až budou větší, bude to nereálné. Máme velký travnatý pozemek, takže by měly co spásat. A na podzim by šly do mrazáku. Ještě se vyptám souseda, jak je to tam v okolí se škodnou. Otravovat někoho na zavírání se mi nechce, to raději nic chovat nebudeme.

Húsatá povyrastú veľmi rýchlo - tohtoročná osobná skúsenosť. Tiež som mala podobný plán - doma v byte som ich mala šesť v odchovnej búdke od troch dní do cca 10 dní - potom im už bola malá - museli sme postaviť väčšiu a presťahovať na chalupu ( letné sídlo) Aj v tej väčšej vydržali asi tak 10 dní a potom sme ich už dali do chlieva s výbehom. Na noc sa ale doteraz zatvárajú. Chceme ich nechať ešte tak mesiac na vypásanie, ale už sú vhodné na pekáč. teda neodporúčam ani plán húsatok domov. Okrem toho, že to tak rýchlo rastie robia aj riadny neporiadok a sú cítiť, a to sme čistili dvakrát denne.
Občasné nezvretie by snáď aj prežili (záleží od lokality a množstva predátorov) len by mali mať možnosť úniku a aj zalezenia si niekam. Nám prežili tiež samé asi dve noci za leto - na noc si ale vliezli do chlievika. No neviem nám asi pomáha aj to, že vo výbehu s nimi máme dve kozy.